Αμερικανική αρμάδα στην κυπριακή ΑΟΖ
Αμερικανική αρμάδα στην κυπριακή ΑΟΖ
Δεν πέρασαν ούτε 15 μέρες από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα και έφθασαν ήδη στο νατοϊκό στρατηγείο της Νάπολης οι στρατιωτικές ενισχύσεις που θα πλαισιώσουν τις περιπολίες του 6ου στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στη Νάπολη έφθασε το «USS IWO JIMA», το οποίο μεταφέρει ελικόπτερα τύπου κόμπρα, οκτώ αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως καθώς και δυόμισι χιλιάδες πεζοναύτεςΌλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που κατευθύνονται δύο σκάφη του πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ για να προετοιμάσουν την επόμενη γεώτρηση.
Στη Νάπολη έφθασε το «USS IWO JIMA», το οποίο μεταφέρει ελικόπτερα τύπου κόμπρα, οκτώ αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως καθώς και δυόμισι χιλιάδες πεζοναύτες της 26ης Μονάδας Επέμβασης. Η δύναμη αυτή εντάχθηκε στο επιχειρησιακό δυναμικό του 6ου Στόλου την 21η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Ναυτικού.
Επιπροσθέτως, η αμερικανική ναυτική δύναμη διαθέτει ακόμη πέντε πλοία, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι αντιτορπιλικά τύπου «ARLEIGH BURKE CLASS», τα οποία περιπολούν συνεχώς στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που ξέσπασε το επεισόδιο μεταξύ τουρκικών φρεγατών και του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Κύπρου πως η αποστολή της ExxonMobil θα ετίθετο υπό την προστασία του αμερικανικού 6ου Στόλου.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Ρεξ Τίλερσον δεν είναι δυνατόν να παραμένει αμέτοχος στα σχέδια της ExxonMobil, αφού έως και τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στην κυβέρνηση Τραμπ ήταν το μεγάλο αφεντικό του πετρελαϊκού κολοσσού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες διπλωματικές πηγές, ο Ρεξ Τίλερσον κατά την τελευταία συνάντηση με τον Ερντογάν φέρεται να έθεσε μετ' επιτάσεως το ζήτημα της ασφάλειας εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και στο Αιγαίο, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας πείσθηκε από τα αμερικανικά επιχειρήματα.
Για καλό και για κακό, οι Αμερικάνοι λοιπόν ενίσχυσαν την παρουσία τους στην περιοχή αποστέλλοντας επιχειρησιακές μονάδες, οι οποίες πέρα από τα κλασικά οπλικά συστήματα, τα ελικόπτερα και τα μαχητικά τύπου «Harriers» διαθέτουν και ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού «MV-22 OSPREY».
Την προηγούμενη φορά που η Τουρκία προκάλεσε προβλήματα στην κυπριακή ΑΟΖ προσπαθώντας να παρεμποδίσει πειραματικές γεωτρήσεις της γαλλικής TOTAL και των Αμερικανών ήρθε αντιμέτωπη με ισχυρές ναυτικές μονάδες της Γαλλίας καθώς και με το αεροπλανοφόρο «USS GEORGE BUSH».
Τότε οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις ανέκρουσαν πρύμναν, αποφεύγοντας βεβαίως οποιαδήποτε εμπλοκή, από τη στιγμή μάλιστα που στην πλατφόρμα της TOTAL είχε προσνηωθεί η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, θέλοντας να καταδείξει με αυτόν τον τρόπο πως τα πετρελαϊκά συμφέροντα της Γαλλίας προστατεύονται.
Πηγη:zougla.gr