Επικίνδυνο «παιχνίδι» από τα Σκόπια
Επικίνδυνο «παιχνίδι» από τα Σκόπια
Εν μέσω συγκεχυμένων πληροφοριών γύρω από την τύχη των προσφύγων/μεταναστών από τον καταυλισμό της Ειδομένης που εισήλθαν μαζικά στο έδαφος της ΠΓΔΜ από μη νόμιμο πέρασμα των συνόρων, Αθήνα και Σκόπια αντάλλαξαν χθες τα πρώτα πυρά για ένα θέμα που εάν δεν διευθετηθεί άμεσα και σε πνεύμα καλής γειτονίας μπορεί να εξελιχθεί σε επιπλέον πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις.
O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Πόποσκι, σε ανάρτησή του στο twitter απέδωσε το εγχείρημα σε «μαζική και οργανωμένη» προσπάθεια προώθησης προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ από την Αθήνα, μέσα από «παράνομα περάσματα». Η ελληνική πλευρά αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στην ομαδική είσοδο των χιλίων, κατ' άλλους οχτακοσίων, προσφύγων και μεταναστών μέσω του χωριού Χαμηλό, στη γειτονική χώρα και ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των υποκινητών. Ταυτόχρονα έκανε γνωστό διά του εκπροσώπου του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό κ. Γιώργου Κυρίτση ότι έως χθες δεν είχε υποβληθεί επισήμως αίτημα επαναπροώθησης των προσφύγων που πέρασαν στην επικράτεια της ΠΓΔΜ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως όλα θα γίνουν «κατά τον συνήθη τρόπο της διπλωματίας».
Θα ζητήσουν όμως τα Σκόπια να ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες από διεθνείς συνθήκες και κανόνες διαδικασίες για να σταλούν πίσω όλοι εκείνοι που μπήκαν παράνομα στο έδαφός τους το μεσημέρι της Δευτέρας και πόσοι είναι αυτοί;
Δεν είναι βέβαιο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν σε ατέρμονες συζητήσεις και εν τω μεταξύ να χρειαστεί όλο αυτό το διάστημα να φιλοξενούν και μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες μαζί με τους 1.500 που βρίσκονται καθηλωμένοι στα σύνορά τους με τη Σερβία. Εως αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο της χώρας με τη συμμετοχή και των ηγετών όλων των πολιτικών κομμάτων για να συζητήσει τους χειρισμούς γύρω από το προσφυγικό και φυσικά πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν το θέμα της διαχείρισης του ακανθώδους προβλήματος που ανέκυψε με την Ελλάδα.
Επ' αυτού από τα Σκόπια μεταδίδονταν αντιφατικά πράγματα για το τι απέγιναν εκείνοι που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας μετέδιδε ότι επαναπροώθησε στην Ελλάδα 1.500 άτομα χωρίς να διευκρινίζει από πού και πώς και κυρίως να απαντάει στο λογικό ερώτημα πώς δεν αντελήφθη κανείς την όλη παρουσία και μετακίνηση τόσων ανθρώπων σε κανέναν από τους νόμιμους μεθοριακούς σταθμούς, ούτε σε κάποιο άλλο της επιτηρούμενης μεθορίου. Στην Αθήνα, πάλι, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωναν αδυναμία να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς των Σκοπίων, όπως και οι αστυνομικές και τελωνειακές αρχές στη μεθόριο. Πηγή της ΕΛ.ΑΣ. πάντως ανέφερε ότι οι αρχές της ΠΓΔΜ επαναπροώθησαν κρυφά μερικές ομάδες μέσω περασμάτων στα δάση, σε καμία όμως περίπτωση δεν έγινε αυτό σε μαζική κλίμακα. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αρχές της γείτονος θεωρούν επαναπροώθηση την απώθηση 200 περίπου μεταναστών που ακολούθησαν το πρώτο κύμα που πέρασε, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν από τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω. Κάποιοι πρόσφυγες που γύρισαν πίσω κατήγγειλαν ξυλοδαρμούς και βιαιότητες από αστυνομικούς της ΠΓΔΜ.
Εγκυρες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι πρόσφυγες που πέρασαν στην ΠΓΔΜ κρατούνται σε σχολείο και άλλα κτίσματα του χωριού Μόι στα σύνορα και τριάντα εξ αυτών στο προσφυγικό κέντρο στη Γευγελή.