Ξεκίνησε η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Συρία

Ξεκίνησε η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Συρία
15 Μαρτίου, 2016

Ξεκίνησε η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Συρία

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ την εξαγγελία του Κρεμλίνου για σταδιακή απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την πρώτη γραμμή της συριακής σύρραξης. Παράλληλα, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία που επικεντρώθηκε στα ζητήματα της συριακής εκεχειρίας και την κατάσταση στην ουκρανική κρίση. Σύμφωνα με το BBC, τα πρώτα ρωσικά μαχητικά έχουν ήδη ξεκινήσει να αποχωρούν από την περιοχή.

To πρωί της Τρίτης ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφερε πως και τα 15 μέλη του αποτιμούν «θετική» την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς.

Ο Γκασπάρ Μάρτινς, πρεσβευτής της προδρεύουσας του ΣΑ Ανγκόλα, ανέφερε πως το Συμβούλιο ενημερώθηκε αφ' ένός από τον επιτετραμμένο για τη συριακή κρίση Στέφαν ντε Μιστούρα για τις συνομιλίες στη Γενεύη και αφ' ετέρου από τον ρώσο πρεσβευτή Βιτάλι Τσούρκιν για τις ρωσικές αποφάσεις.

Υποστήριξε πως στο ΣΑ υπάρχει «διάθεση προς πιο θετική έκβαση» στη Συρία: «Όταν βλέπουμε δυνάμεις να αποσύρονται σημαίνει πως ο πόλεμος παίρνει άλλο ρυθμό, οπότε αυτό είναι καλό» ανέφερε.

Όσον αφορά τις συνομιλίες στη Γενεύη, ο πρεσβευτής της Ανγκόλα ανέφερε πως μέλη του ΣΑ κάλεσαν τον ντε Μιστούρα να συμπεριλάβει «περισσότερες πλευρές» στις συνομιλίες, και συγκεκριμένα κουρδικές ομάδες -ωστόσο, αυτό να γίνει χωρίς να «επηρεαστεί η πρόοδος που βλέπουμε».

Επικοινωνία Πούτιν - Ομπάμα
Εξάλλου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης του πολέμου στη Συρία.

Ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε στον αμερικανό ομόλογό του ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αρχίσουν να αποσύρονται από τη Συρία, αφού εκπλήρωσαν τους «βασικούς τους στόχους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Οι πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της διαδικασίας για την πολιτική διευθέτηση της συριακής σύρραξης και διατύπωσαν την υποστήριξή τους προς τις συνομιλίες που αρχίζουν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα την συριακή κρίση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τη μείωση της πολεμικής βίας από την έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας στη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος προσθέτοντας ότι Ομπάμα και Πούτιν συζήτησαν και το θέμα της Ουκρανίας και ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στις ρωσικές και τις αυτονομισιτκές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

«Αποστολή εξετελέσθη»
«Η αποστολή που ανατέθηκε στο υπουργείο Αμυνας και στις ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώθηκε και, κατά συνέπεια, δίνω εντολή στο υπουργείο Αμυνας να ξεκινήσει από αύριο την απόσυρση του μεγαλύτερου τμήματος των στρατιωτικών μας δυνάμεων από την Αραβική Συριακή Δημοκρατία», ανακοίνωσε εχθές ο Βλάντιμιρ Πούτιν,σε μία κίνηση που δείχνει ενδεχομένως βούληση της Μόσχας να επιταχύνει τις διαπραγματευτικές διαδικασίες της Γενεύης.

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια