Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να σκεφτούν το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο όπλων στη Συρία.
«Αυτή η εισβολή θα έχει σοβαρές ανθρωπιστικές προεκτάσεις» είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, μιλώντας πριν από τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους εταίρους του στο Λουξεμβούργο.
Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να συγκαλέσει διεθνές συμβούλιο όλων των δυνάμεων που τάσσονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, λόγω του χάους που προκάλεσαν στη Συρία οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Με τη σειρά του, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Stef Blok είπε πως:
«Είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο η εισβολή σε γειτονική χώρα και η Τουρκία πρέπει, όπως και όλες οι χώρες, να σέβεται το διεθνές δίκαιο».
Η Τουρκία ξεκίνησε την επίθεσή της κατά των Κούρδων της Συρίας την περασμένη Τετάρτη μετά το σχετικό «πράσινο φως» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.
Η Άγκυρα επιμένει πως σκοπός της επίθεσης αυτής είναι να απωθηθούν οι Κούρδοι πολιτοφύλακες, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Εδώ και καιρό, Τούρκοι αξιωματούχοι διατείνονται πως οι Κούρδοι της Συρίας διατηρούν σχέσεις με το PKK και υποστηρίζουν πως στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «ασφαλής ζώνη» όπου θα εγκατασταθούν ένα έως δύο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται τώρα στην τουρκική επικράτεια.
Η εισβολή προκάλεσε κατακραυγή και την καταδίκη των συμμάχων της Τουρκίας στη Δύση, που φοβούνται ότι θα προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.