Ντ. Τουσκ: Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση
Ντ. Τουσκ: Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση
Η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος, συνιστά μια διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ, στην αλληλεγγύη και στην ανάγκη για δίκαιο επιμερισμό των βαρών, υπογράμμισαν Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τουσκ στη συνάντηση που είχαν, όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις τους.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι η κρίση του μεταναστευτικού τεστάρει τα όρια, τις αντοχές της Ευρώπης και επισήμανε την προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών στα νησιά, για την οποία έχουν λάβει και υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης.
Επίσης, ο κ. Τουσκ τόνισε ότι ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση και πως το να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι μετά τη συζήτηση που είχαν σήμερα με τον πρωθυπουργό, είναι πιο αισιόδοξος ακόμα και για τη διαδικασία έναρξης της αξιολόγησης.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το δυσανάλογο βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα μέχρι σήμερα και το οποίο αντιμετωπίζει με ανθρωπισμό και μεγάλο κόστος, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αρχές και αναδεικνύοντας τις αξίες μας.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, συμφώνησαν με τον Ντ. Τουσκ ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η πρόοδος της εφαρμογής του συνόλου των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και αφορούν κάθε στάδιο της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Μεταξύ αυτών συζήτησαν και για τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με κεντρικό σκοπό την υποβοήθηση των τουρκικών αρχών στον εντοπισμό των διακινητών στις ακτές της Τουρκίας και τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στην Ευρώπη κυριαρχούν δύο αντιλήψεις για το μέλλον της, μια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση (στην οποία ανήκει και η Ελλάδα) και μια αντιευρωπαϊκή προσέγγιση, που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει ο καθένας μόνος του, κάνοντας λόγο για μια σειρά από χώρες που δεν διστάζουν το τελευταίο διάστημα να επιτίθενται και εναντίον της χώρας μας, προτείνοντας κλείσιμο συνόρων και τείχη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. «Πιστεύουμε ότι αυτή η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για το ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με το Ηνωμένου Βασίλειο, με τον κ. Τσίπρα να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι και στο ζήτημα της Βρετανίας, όπως και στο προσφυγικό, πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις με ενότητα, προχωρώντας όλοι μαζί μπροστά. «Δεν είναι περίοδος για εξόδους, για exits, είναι περίοδος για να ενώσουμε δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
"Αντιευρωπαϊκή στάση"
Έμμεση αλλά σαφή επίθεση κατά των χωρών που υποστηρίζουν ή υποδαυλίζουν τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν ή επιδιώκουν το κλείσιμο των συνόρων, εξαπέλυσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για αντιευρωπαϊκή στάση, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμφωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επιπρόσθετα ο κ. Τουσκ είπε ότι συζήτηση αυτή όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά και δεν λύνει κανένα πρόβλημα, και κυρίως δεν πρόκειται να θέσει τέλος στην έλευση των προσφύγων και μεταναστών. Η δήλωση του πρωθυπουργού αφορά προφανώς την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Σλοβακία, την Αυστρία κ.ά., που ενόψει της Συνόδου Κορυφής αύριο και μεθαύριο οξύνουν τους τόνους για το κλείσιμο των συνόρων.
Η συνάντηση Τσίπρα -Τουσκ διήρκεσε πάνω από μία ώρα και είχε στην ατζέντα της το προσφυγικό πρόβλημα και τις διαπραγματεύσεις της Αγγλίας με την ΕΕ ως προς τις εξαιρέσεις που ζητά το Λονδίνο προκειμένου να παραμείνει στην ΕΕ.
Με τον κ. Τουσκ, είπε ο πρωθυπουργός, υπήρξε προσέγγιση σε σειρά θεμάτων όπως:
1. Να μην γίνει συνήθεια η ιδέα των ναυαγίων και ο θάνατος ανθρώπων και κυρίως μικρών παιδιών στο Αιγαίο.
2. Στην αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων/μεταναστών.
3. Στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ και επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων και μεταναστών, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κέντρων υποδοχής και μετεγκατάστασης, ωστόσο τόνισε ότι ο αγώνας είναι καθημερινός στην προσπάθεια της χώρας να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι το προσφυγικό έχει φέρει την ΕΕ στα όριά της και προσέθεσε ότι την κρίση αυτή δεν την προκάλεσε η Ελλάδα. Απαντώντας στα περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την Σένγκεν, ο κ. Τούσκ δήλωσε ότι δεν είναι λύση, ότι δεν πρόκειται έτσι να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές και τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνευση στην Συρία.
Ο Τουσκ υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να προστατεύονται καλύτερα τα σύνορα στο Αιγαίο και από την Ελλάδα και από τους εταίρους, αλλά κυρίως, τόνισε, είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.
Ως προς τις διαπραγματεύσεις με την Αγγλία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι έχει καταθέσει μια δίκαιη και ισορροπημένη πρόταση, ωστόσο είπε ότι μένουν αρκετά να γίνουν ακόμη για να υπάρξει συμφωνία.