Πολωνία: οι νέοι εκλογικοί κανόνες και ο «Νόμος Tusk» απειλούν τις αξίες της ΕΕ

Πολωνία: οι νέοι εκλογικοί κανόνες και ο «Νόμος Tusk» απειλούν τις αξίες της ΕΕ
12 Ιουλίου, 2023

Πολωνία: οι νέοι εκλογικοί κανόνες και ο «Νόμος Tusk» απειλούν τις αξίες της ΕΕ

Η εκλογική μεταρρύθμιση δεν συνάδει με τα διεθνή δημοκρατικά πρότυπα
Η νέα «Κρατική Επιτροπή για τη ρωσική παρέμβαση» θα πρέπει να καταργηθεί ή να ανασταλεί και να τροποποιηθεί
Περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης
Το Κοινοβούλιο ανησυχεί για την πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση στην Πολωνία και επικρίνει έντονα την σύσταση της κρατικής επιτροπής για την διερεύνηση της ρωσικής παρέμβασης.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την ολομέλεια την Τρίτη μετά την ανταλλαγή απόψεων που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα που, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, καταδεικνύουν περαιτέρω διολίσθηση των ευρωπαϊκών αξιών.

Εκλογική μεταρρύθμιση

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τροποποιήσεις του πολωνικού εκλογικού κώδικα, που εγκρίθηκαν πριν από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της χώρας το φθινόπωρο του 2023 και με τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου 2024 στον ορίζοντα, είναι βαθιά ανησυχητικές. Οι αλλαγές ενδέχεται να εισάγουν διακρίσεις σε βάρος όσων ψηφίζουν από το εξωτερικό, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές. Υπενθυμίζουν επίσης ότι το Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας που είναι επιφορτισμένο με τις εκλογικές διαφορές δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο. Το ψήφισμα καλεί τις πολωνικές αρχές να ευθυγραμμίσουν τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών με τις οδηγίες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και άλλες διεθνείς δημοκρατικές υποχρεώσεις και πρότυπα. Το Κοινοβούλιο ζητά τη σύσταση πλήρους κλίμακας αποστολής παρακολούθησης εκλογών για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των κανόνων από την ΕΕ.

«Νόμος Tusk»

Όσον αφορά την «Κρατική Επιτροπή για την εξέταση της ρωσικής παρέμβασης στην εσωτερική ασφάλεια της Πολωνίας» από το 2007 έως το 2022 (διοικητικό όργανο το οποίο μπορεί να αποκλείσει άτομα από δημόσια αξιώματα), το Κοινοβούλιο καλεί τις πολωνικές αρχές να καταργήσουν τη σχετική πράξη (η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές, στοχοποιεί πρόσωπα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Donald Tusk), ή τουλάχιστον να αναστείλει την ισχύ της έως ότου η Επιτροπή της Βενετίας εκδώσει την επείγουσα γνώμη της και η νομοθεσία τροποποιηθεί αναλόγως. Εάν η πράξη παραμείνει σε ισχύ, η Επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσει την ταχεία διαδικασία επί παραβάσει το συντομότερο δυνατόν και να υποβάλει αίτηση στο Δικαστήριο της ΕΕ για τη λήψη προσωρινών μέτρων, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

Άλλα θέματα

Οι ευρωβουλευτές επαναβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι το κράτος δικαίου επιδεινώνεται στην Πολωνία ως αποτέλεσμα των συστηματικών ενεργειών της κυβέρνησης εδώ και αρκετά χρόνια, μεταξύ άλλων μέσω του παράνομου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου. Εκφράζουν επίσης ανησυχίες ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα δώσουν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο νέα εντολή να χειρίζεται πειθαρχικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται δικαστές, χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ των δικαστών που έχουν διοριστεί νόμιμα και εκείνων που έχουν διοριστεί από το παράνομο Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα με 472 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 16 αποχές.

Σχόλια