Ζάεφ: Παράλογη η απαίτηση της Ελλάδας για αλλαγή του Συντάγματος

Ζάεφ: Παράλογη η απαίτηση της Ελλάδας για αλλαγή του Συντάγματος
28 Φεβρουαρίου, 2018

Ζάεφ: Παράλογη η απαίτηση της Ελλάδας για αλλαγή του Συντάγματος

«Παράλογο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ ενώ αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα «κινδύνευσε να χαλάσει τη συμφωνία που κάθε πλευρά λέει ότι θέλει».

«Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η χώρα του και η Ελλάδα πλησιάζουν περισσότερο στην επίλυση μιας από τις πιο δύσκολες διπλωματικές διαφορές στην Ευρώπη - της διαμάχης για το όνομα που θα πρέπει να χρησιμοποιεί η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία» αναφέρουν οι Financial Times.

Παρότι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σημείωσε, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ότι «η ελληνική απαίτηση να τροποποιήσει η πΓΔΜ το Σύνταγμά της, ώστε να καταστήσει σαφές ότι δεν έχει βλέψεις στην ελληνική επικράτεια, ήταν παράλογο και κινδύνευσε να χαλάσει τη συμφωνία που κάθε πλευρά λέει ότι θέλει».

«Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε. Αλλά θα ήταν έξυπνο και για τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Τώρα, η νέα απαίτηση από την Ελλάδα είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το σύνταγμά μας. Αλλά ένα Σύνταγμα είναι ένα εσωτερικό βιβλίο με κανόνες. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του Συντάγματος δεν θα ήταν τελική εγγύηση, διότι μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον θα μπορούσε απλώς να αλλάξει το Σύνταγμα ξανά».

«Δεν είναι αποδεκτό το Νέα Μακεδονία»

Στην ίδια συνέντευξη ο Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε ότι το όνομα «Νέα Μακεδονία» δεν ήταν αποδεκτό επειδή δεν είχε γεωγραφική ακρίβεια. Ωστόσο δήλωσε ανοικτός στις διαπραγματεύσεις για τα άλλα τέσσερα ονόματα.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ενσωμάτωση των Σκοπίων στις συμμαχίες της Δύσης θα πρέπει να προχωρήσει παρά τις ρωσικές αντιρρήσεις για την επέκταση του ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία δεν έχει τίποτα ενάντια στην ένταξή μας στην ΕΕ, αλλά δεν είναι τόσο θετική για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για τη χώρα μας από την ενσωμάτωση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τόνισε.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια