Άριστη ευκαιρία για την ελληνική βιομηχανία και απασχόληση αποτελεί ο αγωγός TAP
Άριστη ευκαιρία για την ελληνική βιομηχανία και απασχόληση αποτελεί ο αγωγός TAP
Μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις επι ελληνικού εδάφους με πολύ μεγάλα οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι ο αγωγός TAP.
Ο TAP είναι ένα έργο που εκπληρώνει δύο οράματα, αυτό της ένταξης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη και παράλληλα αυτό της έμπρακτης τεκμηρίωσης πως είναι εφικτή η υλοποίηση ενός γεωστρατηγικού έργου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον κάθε έναν πολίτη που, άμεσα ή έμμεσα, επηρεάζεται από το έργο».
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της κοινοπραξίας TAP για την Ελλάδα, Ρίχαρντ Σκούφιας: «Ο ΤΑΡ ανοίγει τον δρόμο για να γίνει η Ελλάδα ένα ενεργειακό hub, καθώς τοποθετεί τη χώρα στην αλυσίδα αξίας του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, της υποδομής που σκοπό έχει να ενισχύσει την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε.
Ο αγωγός σε πρώτη φάση θα είναι δυναμικότητας 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και υπάρχει πρόβλεψη μελλοντικά να γίνει επέκταση και να γίνει 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Μεγάλη κερδισμένη η Βιομηχανία Βόρειας Ελλάδας: Ευκαιρίες και οφέλη από τον αγωγό TAP
Τα οφέλη που μπορεί να κερδίσει η βιομηχανίας της Βόρειας Ελλάδας από την διέλευση του TAP:
- Συμμετοχή πολλών ελληνικών βιομηχανιών στην κατασκευή του αγωγού
- Καλύτερες τιμές φυσικού αερίου λόγω του ανταγωνισμού ( εφόσον βέβαια ανοίξει η αγορά φυσικού αερίου)
- Διασύνδεση όλων των βιομηχανικών πάρκων της Βόρειας Ελλάδας με το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου αλλά και φυσικά με τον αγωγό. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο ενός διαλόγου για αντισταθμιστικά οφέλη η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας θα μπορούσε να ζητήσει από την εταιρεία του αγωγού TAP, να προσφέρει αέριο σε χαμηλή τιμή και ενδεχομένως, αξιοποιώντας δυνατότητες όπως το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, να χρηματοδοτήσει την διασύνδεση των βιομηχανικών πάρκων με το εθνικό δίκτυο και τον αγωγό.*
- Συμμετοχή των βιομηχανιών και κατά την λειτουργία του αγωγού μέσω συμβάσεων συντήρησης του αγωγού, ή συμμετοχή σε έργα που συσχετίζονται με τον αγωγό όπως η κατασκευή του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου.