Δάνεια 1,8 δισ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Δάνεια 1,8 δισ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
«Aπογειώνονται» τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ για τις επιχορηγήσεις κρίσιμο θα είναι το 2023, καθώς θα φανεί αν μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς καθυστέρηση οι εκατοντάδες διαγωνισμοί που είναι σε εξέλιξη.
«Τώρα μπαίνουμε στο πιο δύσκολο μέρος», είπε χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, σε ημερίδα για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που διοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ. Μίλησε για τους κινδύνους λόγω προσφυγών και γραφειοκρατίας, θύμισε ότι ο μέσος όρος καθυστέρησης στα δημόσια έργα στο παρελθόν ήταν 4 χρόνια, κάτι που δεν το «αντέχει» το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, και τόνισε: «Εδώ θα κριθεί η διοίκηση και οι πραγματικές αντοχές της αγοράς για να φέρουμε τους πόρους στα ταμεία του κράτους».
Στο κομμάτι των δανείων του ελληνικού σχεδίου, τα στοιχεία που παρουσίασε ο Νίκος Μαντζούφας, διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, δείχνουν έντονο και αυξανόμενο ενδιαφέρον. Μέσα σε ένα μήνα, από το τέλος Σεπτεμβρίου έως το τέλος Οκτωβρίου, υπογράφηκαν 18 νέες συμβάσεις δανείων, φθάνοντας τις 41, με τον προϋπολογισμό να αυξάνεται κατά 400 εκατ. ευρώ, φθάνοντας το 1,8 δισ. ευρώ (βλ. γράφημα).
Ο κ. Μαντζούφας υποστήριξε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αποκλείονται από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως έχει υποστηριχθεί. Το 40% των αιτήσεων που υποβάλλονται προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με το ποσοστό στο ύψος των αιτούμενων επενδύσεων να είναι προφανώς χαμηλότερο), ενώ, επιπλέον, αποκλειστικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προορίζονται τα δύο ειδικά δανειακά εργαλεία: Το Invest EU, με εγγυήσεις 500 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα στηρίξει επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα 500 εκατ. ευρώ του Equity μεταφράζονται σε επενδύσεις 1 δισ. ευρώ.
Για το Invest EU, που εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς δημοσιεύθηκε η σχετική πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – ΕΤΕπ) προς τις εμπορικές τράπεζες, το στέλεχος της ΕΤΕπ Χρήστος Κοντογεώργος είπε στην ίδια ημερίδα ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η επιλογή των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν.
«Τα δάνεια είναι made in Greece», σχολίασε εξάλλου ο Κρις Αλεν, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το εργαλείο των δανείων για χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων σχεδιάστηκε από την Ελλάδα και, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, η ιδέα ήταν επιτυχής. Η Φελίσια Στανέσκου, προϊσταμένη μονάδας στην Ειδική Υπηρεσία για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσε εύσημα στην ελληνική πλευρά για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο κομμάτι αυτό – είναι ενδεικτικό ότι η 2η δόση των δανείων εισπράττεται 3 μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα. Μέχρι στιγμής μόνο 9 κράτη-μέλη έχουν πάρει δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης κι έτσι παραμένουν διαθέσιμα 225 δισ. ευρώ από τα 386 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί.
Ο καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, αναφέρθηκε στα κίνητρα που προσφέρει το Ταμείο για πρόσθετες και επειγόντως απαραίτητες επενδύσεις καθώς και για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας. Ο κ. Σκυλακάκης συμφώνησε ότι θα ήθελε ως κληρονομιά του ελληνικού σχεδίου μια πιο ανταγωνιστική αγορά και περισσότερες επενδύσεις που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.