Φάμελλος: Με στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης ο προϋπολογισμός του 2018
Φάμελλος: Με στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης ο προϋπολογισμός του 2018
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018, επειδή είναι και ο πρώτος που θα έχει χρονική περίοδο εκτός προγράμματος, έχει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, δήλωσε, για τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Είναι δίκαιο για μία χώρα να μην πληρώνει τα λάθη πολιτικών αποφάσεων άλλων, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την αφήνανε χωρίς άμυνες και ουσιαστικά είχαν δημιουργήσει μία κοινωνία και μία διοίκηση ευάλωτη στις λάθος επιλογές και συνταγές των πρώτων μνημονίων. Από την άλλη πλευρά νομίζω ότι είναι δίκαιο και το να έχουμε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει μέσα έσοδα, όπως π.χ. αυτά από τις καταθέσεις, καθώς το ότι μαζεύτηκαν στα ταμεία μας 711 εκατ. ευρώ από αδήλωτες καταθέσεις σημαίνει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέτρεπαν τη φοροδιαφυγή και την απόκρυψη καταθέσεων, για να κάνουν κάποιοι offshore εταιρείες» επισήμανε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Δεν υποτιμώ ότι είναι ενισχυμένο και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και τα επιδόματα και οι πολιτικές για την παιδική φτώχεια και όλα τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία κατορθώσαμε να αυξηθούν το 2018 αντί για το 2019».
Σχολιάζοντας την κριτική, που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, για τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής στο εισόδημα των πολιτών ο αν. υπουργός παρατήρησε ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους υπερχρέωσαν την Ελλάδα, φτάσανε τη φτώχεια στο 35% και την ανεργία στο 28%». «Εμείς», συνέχισε, «με τις δύσκολες πολιτικές, τις οποίες αναγκαστήκαμε να ασκήσουμε -αλλά τις πιο δίκαιες- κατορθώσαμε και η ανεργία να μειωθεί και η φτώχεια να μειώνεται και η Ελλάδα να είναι πλέον κεντρικός πολιτικός παράγοντας στην ευρωζώνη».
«Είναι η μέρα με τη νύχτα και οι πολιτικές, οι οποίες εφαρμόστηκαν, αλλά και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ποιοι χρέωσαν την Ελλάδα, με τη Novartis, με τα δάνεια με αέρα, με τη Siemens, με τις προσωπικές πολιτικές για τους κουμπάρους. Εμείς δεν είμαστε ίδιοι με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί η κοινωνία μας έχει δώσει μία μόνο εντολή: Να είμαστε τίμιοι και να ξανασηκωθούμε στα πόδια μας και αυτό υλοποιείται» υπογράμμισε.
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σχετικά με την κατανομή των προσφύγων στα κράτη- μέλη της ΕΕ, βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο κ. Φάμελλος εκτίμησε πως θα υπάρξει «μία εξομάλυνση των δηλώσεων -από τα λόγια στην πράξη θα υπάρχει, δηλαδή, μια συμφωνία σε επίπεδο Ευρώπης, που δεν θα αντικατοπτρίζει αυτό το οποίο δήλωσε ο κ. Τουσκ». Διευκρίνισε, δε, ότι «οι χώρες, οι οποίες θα συμβάλουν στην τελική απόφαση -και η Γερμανία και η Γαλλία- στηρίζουν με πολιτικές δικαιοσύνης, όσον αφορά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την υποστήριξη των χωρών, που είναι πύλες της Ευρώπης σε αυτό το προσφυγικό κύμα».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή, που διεξήχθη στο Παρίσι και στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Φάμελλος επισήμανε πως «χρειάζονται ισχυρές χρηματοδοτήσεις που λείπουν», προσθέτοντας ότι «αξίζει να συζητήσουμε και στην Ελλάδα οικονομικά εργαλεία, τα οποία είναι πολύ σημαντικά, όπως π.χ. η προσαρμογή των εθνικών χρηματοδοτήσεων, αλλά και των ιδιωτικών -των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων για όλη την επιχειρηματικότητα- στον κανόνα της κλιματικής αλλαγής».
«Αποτελεί δικό μας προγραμματισμό να το εισάγουμε και στον σχεδιασμό της επενδυτικής τράπεζας, αλλά και στα χρηματοδοτικά μέσα που χρησιμοποιούμε, δηλαδή στον αναπτυξιακό νόμο και στα υπόλοιπα εργαλεία, το κριτήριο, δηλαδή, του μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, οι νέες επενδύσεις να μην παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τις προηγούμενες, ή να αντικαθιστούμε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή και με φυσικό τρόπο, με διασώσεις, το αποτύπωμα άνθρακα σε κάθε επενδυτική προσπάθεια. Θέλουμε όλη η οικονομική λειτουργία να προσαρμοστεί σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνία μηδενικού άνθρακα» εξήγησε.
Πηγη:zougla.gr