Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων

Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων
9 Μαρτίου, 2023

Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων

Πατούν… γκάζι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προκειμένου έως το καλοκαίρι να εκδοθούν και να πληρωθούν χιλιάδες συντάξεις και αναδρομικά ποσά που αφορούν παράλληλη συνταξιοδότηση καθώς και προσαύξηση σύνταξης λόγω απασχόλησης συνταξιούχων. Με το βάρος των προσπαθειών, όλο το προηγούμενο διάστημα, να έχει πέσει στην έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων κύριας ασφάλισης ώστε να μπει ένα όριο στην ταλαιπωρία και την αναμονή εκατοντάδων χιλιάδων υποψήφιων συνταξιούχων χωρίς κάποιο εισόδημα, η έκδοση των συγκεκριμένων αιτήσεων είχε μπει σε δεύτερη μοίρα. Πλέον, το απαραίτητο λογισμικό είτε βελτιώνεται είτε σχεδιάζεται εξαρχής, με στόχο να μπουν σε διαδικασία εκκαθάρισης και οι συγκεκριμένες εκκρεμότητες που αφορούν αφενός χιλιάδες συνταξιούχους, αφετέρου και ιδιαίτερα στην περίπτωση της παράλληλης συνταξιοδότησης αναδρομικά χιλιάδων ευρώ ανά περίπτωση.

Οσον αφορά την παράλληλη συνταξιοδότηση, από το 2016 και εφεξής εκκρεμούν περίπου 15.000 αιτήσεις.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, ήδη η διαδικασία έκδοσής τους έχει «ξεπαγώσει» και έχουν πληρωθεί περίπου 4.000 συνταξιούχοι, οι νέες αιτήσεις εκδίδονται σχετικά γρήγορα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να βελτιωθεί εκ νέου το λογισμικό για το Δημόσιο και να «τρέξει» ταχύτερα η έκδοση των συγκεκριμένων συντάξεων. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, πρόκειται για περίπου 3.500 με 4.000 περιπτώσεις κυρίως γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών ασφαλισμένων στα πρώην ταμεία των «επιστημόνων» με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο, ενώ υπάρχουν και περίπου 10.000 με 11.000 περιπτώσεις του ιδιωτικού τομέα με ασφάλιση σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Αυτοί οι συνταξιούχοι έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΕΤΑΑ ή το ΙΚΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από το Δημόσιο και τον τέως ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, αυτές οι περιπτώσεις θα λάβουν αναδρομικά που ενδέχεται να ξεπερνούν και τις 30.000 ευρώ, καθώς τα οφειλόμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων αφορούν ακόμη και έξι έτη.

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια