Μεγάλες φοροαπαλλαγές για δωρεές

Μεγάλες φοροαπαλλαγές για δωρεές
6 Σεπτεμβρίου, 2021

Μεγάλες φοροαπαλλαγές για δωρεές

Σημαντικές φοροαπαλλαγές που φτάνουν έως και το 40% της σχετικής δραστηριότητας προβλέπονται σε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις δωρεές προς κοινωφελείς σκοπούς. Μαζί με άλλα κίνητρα, όπως η απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ, τελών κυκλοφορίας και άλλων διευκολύνσεων που προβλέπονται στο υπό υποβολή προς δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για την εθελοντική απασχόληση και τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, εισάγονται γενναία κίνητρα για ιδιώτες και επιχειρήσεις ώστε να αναπτυχθεί αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν civic capital.

Την κουλτούρα δηλαδή της αλληλοβοήθειας για το κοινό καλό και της εμπέδωση της αισθήματος πως μια κοινωνία πρέπει να λειτουργεί ως σύνολο και με αλληλεγγύη. Οι σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης διευκολύνουν επίσης την ανάπτυξη και μεγέθυνση του έργου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, ενώ εισάγονται οι αρχές της δημοσιότητας και της διαφάνειας, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Παράλληλα, επιχειρείται με το νομοσχέδιο να μπει άπαξ και διαπαντός τάξη στο χάος των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), οι οποίες συχνά πυκνά ενοχοποιούνται για αμφιλεγόμενες πρακτικές, κακοδιαχείριση ακόμα και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Παράλληλα, δημιουργείται πλαίσιο που να προβλέπει την εθελοντική εργασία, η οποία στην παρούσα φάση ούτε λίγο ούτε πολύ είναι παράνομη.

Ολα ξεκίνησαν κάπου γύρω στο 2011, όταν το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο Norges απέστειλε στελέχη του στην Ελλάδα με την πρόθεση να συνδράμουν τη χειμαζόμενη τότε από την οικονομική κρίση χώρα και να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Το κλιμάκιο ρώτησε τότε την κυβέρνηση αν υπάρχει μία λίστα με τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και ποιες εξ αυτών είναι οι πιο σοβαρές και πιο επιτυχημένες με σημαντικό και στοχευμένο ανθρωπιστικό έργο, ώστε να τις ενισχύσουν οικονομικά. Και μάλιστα γενναία, θυμούνται κάποιοι. Φυσικά οι Ελληνες συνομιλητές τους έμειναν βουβοί.

Ξεκίνησε έτσι τα αμέσως επόμενα χρόνια μια προσπάθεια από την επόμενη κυβέρνηση, αυτή των Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία ωστόσο δεν πρόλαβε να καρποφορήσει. Μετά την πενταετή «ανάπαυλα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με πρωτοβουλία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και υφυπουργού Παιδείας Αγγελου Συρίγου άρχισε και πάλι η προσπάθεια για την ανάδειξη, εξυγίανση και ενίσχυση του έργου του εθελοντισμού και της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών, όπως πλέον άρχισε να αποκαλείται ο χώρος. Στην προσπάθειά του αυτή βρήκε τη στήριξη του διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και όταν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ενημερώθηκε σχετικά, αγκάλιασε την όλη πρωτοβουλία και την προχώρησε. Φυσικά χρειάστηκε μακροσκελής και ενδελεχής διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών, η οποία και ήταν επιτυχής, προκειμένου να προσδιοριστούν οι επιμέρους παράμετροι των κινήτρων και να βρεθούν οι ασφαλιστικές εκείνες δικλίδες που θα προστάτευαν τις δωρεές και τον εθελοντισμό από επιτήδειους.

Ετσι, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό και την οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, όπως θα μετονομαστούν οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις (ΟΚοιΠ) κατά τα ισχύοντα και στο εξωτερικό, και προκειμένου να απενοχοποιηθούν από τους αρνητικούς συνειρμούς των προηγούμενων ετών οι σχετικές «καθαρές» πρωτοβουλίες και κυρίως το έργο τους. Ετσι, εισάγεται και προσδιορίζεται η νομική μορφή της ΟΚοιΠ, που θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά ανεξαρτησία από κράτη, κυβερνήσεις και κρατικούς αξιωματούχους, ενώ θεσπίζεται η απαγόρευση χρηματοδοτήσεως «οικογενειακών» ΟΚοιΠ.

 

 

 

 

kathimerini.gr

Σχόλια