Ποια περιουσιακά στοιχεία δε μπορεί να βγάλει στο σφυρί η Εφορία

Ποια περιουσιακά στοιχεία δε μπορεί να βγάλει στο σφυρί η Εφορία
Μάρτιος 1st, 2018

Ποια περιουσιακά στοιχεία δε μπορεί να βγάλει στο σφυρί η Εφορία

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων έχουν περάσει πλέον στην ηλεκτρονική εποχή. Γίνονται αποκλειστικά με ένα κλικ μακριά από τις αίθουσες των ειρηνοδικείων. Την Πρωτομαγιά θα γίνει και το επόμενο βήμα. Τότε θα ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί για οφειλές προς την Εφορία οι οποίοι θα εκτελούνται μέσω των υπολογιστών των συμβολαιογράφων που έχουν πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Όσοι χρωστούν στην Εφορία κυρίως μεγάλα ποσά θα δουν ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή) να βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί.

Ο πλειστηριασμός είναι το έσχατο αναγκαστικό μέτρο που παίρνει η Εφορία για να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Έχουν προηγηθεί, οι δεσμεύσεις και οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Κατασχέσεις σε ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, γραφεία κλπ) και κινητά περιουσιακά στοιχεία γίνονται για χρέη άνω των 500 ευρώ.

Η εφορία όμως δεν μπορεί να κατάσχει τα πάντα. Για παράδειγμα ακατάσχετα είναι τα έπιπλα σαλονιού και έγχρωμη τηλεόραση γιατί εξαιρούνται από την κατάσχεση πράγματα της προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογενείας του, εφόσον τα πράγματα αυτά είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσής τους.

Πιο συγκεκριμένα εξαιρούνται από την κατάσχεση:

  • Τα πράγματα της προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του και ιδίως ρούχα, κλινοστρώματα, έπιπλα εφόσον τα πράγματα αυτά είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσής τους.
  • Τα τρόφιμα και καύσιμη ύλη, απαραίτητα στον οφειλέτη και την οικογένειά του για τρεις μήνες.
  • Τα παράσημα και τα αναμνηστικά αντικείμενα, τα χειρόγραφα, οι επιστολές, τα οικογενειακά έγγραφα και τα επαγγελματικά βιβλία.
  • Τα βιβλία, μουσικά όργανα, εργαλεία τέχνης που προορίζονται για την επιστημονική ή καλλιτεχνική και γενικότερα την πνευματική μόρφωση και ανάπτυξη του οφειλέτη ή της οικογένειάς του.

Πηγη:e-dimosio.gr

Σχόλια