Ποιοι και πόσο ωφελούνται από τα οικονομικά μέτρα που κατατέθηκαν στη Βουλή

Ποιοι και πόσο ωφελούνται από τα οικονομικά μέτρα που κατατέθηκαν στη Βουλή
20 Ιουλίου, 2023

Ποιοι και πόσο ωφελούνται από τα οικονομικά μέτρα που κατατέθηκαν στη Βουλή

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το ν/σ της κυβέρνησης με τα οικονομικά μέτραπου θα προσφέρουν ενισχύσεις στο εισόδημα νέων, συνταξιούχων, δημοσίων υπαλλήλων και οικογενειών με παιδιά.

Με το ν/σ αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, εκπληρώνεται το 50% των δεσμεύσεων του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης και ξετυλίγεται χρονικά, ως προς την υλοποίησή του, μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.

Όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε μισθούς, φόρους και ενισχύσεις συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, με τις οποίες:

Αυξάνονται από 1ης/1/2024, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων
Προβλέπεται συνδυασμός παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του ενιαίου όσο και των ειδικών μισθολογίων, αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς και αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%. Επιπλέον, αυξάνονται οι αποδοχές των πανεπιστημιακών, τα επιδόματα παραμεθορίου και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τα εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους. Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μεικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ενώ, εάν συνυπολογιστούν οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, το μέσο όφελος αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μεικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά τον χρόνο.

Για ποιους αυξάνεται το αφορολόγητο
*Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, μέσω της αναπροσαρμογής της έκπτωσης φόρου. Ενδεικτικά, το όφελος για οικογένειες με δύο παιδιά είναι 220 ευρώ τον χρόνο.

Παρατείνεται ως τον Οκτώβριο το Market Pass
*Παρατείνεται έως τον Οκτώβριο το Market Pass. Οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τα εισοδήματα του 2022. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια, όπως και το ύψος της ενίσχυσης: από 22 έως 100 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης. Σημειώνεται πως όσοι είχαν λάβει την προηγούμενη ενίσχυση δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις (θα εξεταστούν αυτεπάγγελτα). Επίσης, όσοι έλαβαν την προηγούμενη ενίσχυση μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορούν, εφόσον εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι, να εισπράξουν τη νέα ενίσχυση στην ίδια κάρτα, η οποία παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Μόνιμο το Youth Pass
*Θεσπίζεται το Youth Pass για τους νέους 18 και 19 ετών, οι οποίοι από φέτος θα λαμβάνουν 150 ευρώ σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Kαμία συμμετοχή στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ
*Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις
*Αυξάνονται οι συντάξεις 9.500 δικαιούχων της ειδικής κατηγορίας «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η πλειονότητα αυτών θα λάβει αύξηση 7,75% από 1ης/1/2023, ενώ για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που ο μισθός τους συνδέεται με τον μισθό ενέργειας, χορηγούνται αναλογικές αυξήσεις.

*Θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

*Τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του για το 2023.

*Εισάγεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 700 εκατ. ευρώ για το 2023, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες που σχετίζονται με τις ενισχύσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, οι οποίες θα καταβληθούν φέτος (market pass, youth pass, αύξηση μισθολογίου μελών ΔΕΠ), με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με ανάγκες του υπουργείου Υγείας και με δαπάνες φορέων του Δημοσίου που οφείλονται στην ενεργειακή κρίση.

Οι έξτρα προβλέψεις του οικονομικού ν/σ
Αυξάνονται οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»
-Διπλασιάζεται το ύψος της χρηματοδότησης της ΔΥΠΑ κατά 375 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», με τη δέσμευση του αρχικού ποσού χρηματοδότησης.

Ποιοι θα δουν επιπλέον 10% του ΕΝΦΙΑ -Τι ισχύει για την ασφάλιση
-Αναφορικά με τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, προβλέπεται ότι η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με κοινή απόφαση του υπουργού και του διοικητή της ΑΑΔΕ, το ελάχιστο κόστος μπορεί να αναθεωρείται. Παραμένουν οι προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες εάν η ασφάλιση είναι μικρότερη του ενός έτους, τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίζεται αναλογικά, καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση η ασφάλιση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών.

Αυξήσεις σε έμμισθους δικηγόρους του Δημοσίου
-Προβλέπεται η απονομή ανώτερου μισθολογικού κλιμακίου σε έμμισθους δικηγόρους του Δημοσίου που έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, όπως ισχύει και για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.

Τι προβλέπει για τη συντήρηση των υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
-Διευκολύνεται η ολοκλήρωση της συντήρησης και υποστήριξης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με μικρή παράταση των συμβάσεων του προσωπικού που απασχολείται εκεί.

Στήριξη του τουρισμού στην Εύβοια
-Χορηγείται οικονομική ενίσχυση ύψους 100 έως 150 ευρώ στο πλαίσιο του κοινωνικού τουρισμού, για τη στήριξη του τουρισμού της Βόρειας Εύβοιας.

-Επεκτείνονται ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, στο πλαίσιο του περιθωρίου μεικτού κέρδους, όπως και το «καλάθι του νοικοκυριού» έως 31/12/2023.

-Εξαιρούνται οι τράπεζες από τη ρύθμιση με την οποία επεκτείνεται στα νομικά πρόσωπα η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των τόκων ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, που ισχύει ήδη για τα φυσικά πρόσωπα.

-Προστέθηκε διάταξη με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης ψηφιακής υπογραφής σε επιφάνεια καταγραφής (tablet) κατά τους ελέγχους της ΑΑΔΕ.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια