Στην απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας προχωράει το υπουργείο Οικονομικών

Στην απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας προχωράει το υπουργείο Οικονομικών
23 Αυγούστου, 2022

Στην απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας προχωράει το υπουργείο Οικονομικών

Tην κωδικοποίηση - απλοποίηση σειράς φορολογικών νόμων ξεκινάει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να συγκεντρωθούν σε ένα ενιαίο κείμενο, έτσι ώστε τόσο οι φορολογούμενοι όσο και οι δικηγόροι αλλά και οι ελεγκτές να μη χρειάζεται να αναζητούν σειρά αποφάσεων και παραπομπές για να βρουν το τι ισχύει σήμερα.

Στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ έχουν ήδη συσταθεί ομάδες εργασίας με σκοπό την απλούστευση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τους κύριους φορολογικούς κώδικες, τον κώδικα τελωνείων και όλες τις σχετικές διατάξεις του παράγωγου δικαίου, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.

Με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει με βάση και την πρόοδο των ομάδων εργασιών που έχουν συσταθεί στις εξής παρεμβάσεις:

1. Νομοθετική κωδικοποίηση κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων. Ο κώδικας έχει παρουσιασθεί ήδη στο υπουργικό συμβούλιο και είναι προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου.

2. Νομοθετική κωδικοποίηση φόρου προστιθέμενης αξίας. Σημειώνεται ότι τελευταία φορά που κωδικοποιήθηκε ο ΦΠΑ ήταν το 2000.

3. Νομοθετική κωδικοποίηση έμμεσης φορολογίας (διαφόρων τελών και άλλων έμμεσων επιβαρύνσεων φορολογικού περιεχομένου). Τελευταία φορά που κωδικοποιήθηκε η σχετική νομοθεσία ήταν πριν από περίπου 40 χρόνια, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών.

 

4. Νομοθετική κωδικοποίηση φορολογίας περιουσίας.

5. Νομοθετική κωδικοποίηση κώδικα φορολογικής διαδικασίας.

7. Διοικητική κωδικοποίηση άμεσης φορολογίας.

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια