Χατζηδάκης για κατώτατο μισθό: “Θα είναι μία σημαντική αύξηση” – Πότε θα ανακοινωθεί

Χατζηδάκης για κατώτατο μισθό: “Θα είναι μία σημαντική αύξηση” – Πότε θα ανακοινωθεί
20 Σεπτεμβρίου, 2022

Χατζηδάκης για κατώτατο μισθό: “Θα είναι μία σημαντική αύξηση” – Πότε θα ανακοινωθεί

Στην αύξηση των συντάξεων, του κατώτατου μισθού και την αλλαγή του εργασιακού νόμου αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

«Υπάρχει μία διαδικασία που θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου, θα κρατήσει 3-3,5 μήνες, και στο τέλος η κυβέρνηση μετά τη διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους θα ανακοινώσει το ποσό της αύξησης. Θα είναι μία σημαντική αύξηση, δεν χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν. Θα σταθμίσουμε τις αντοχές των επιχειρήσεων και τις ανάγκες των εργαζομένων», τόνισε.

«Ο κ. Τσίπρας πάλι καλά που συγκρατήθηκε, θα μπορούσε να προτείνει και 1.500 ευρώ. Βγήκε με ένα πακέτο, το οποίο έκανε το προηγούμενο πακέτο στη Θεσσαλονίκη, αυτό του 2014, να ωχριά, να φαίνεται μίζερο. Εδώ ξεπέρασε τον εαυτό του», συμπλήρωσε.

Για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είπε πως, «όλα μπορούν να γίνουν αλλά να ξέρετε κοστίζουν πάρα πολύ. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν τα ποσά που είπε ο κ. Τσίπρας, τα 340 εκ. ευρώ, αυτά είναι μόνο στα παραμύθια. Το πού οδήγησε τη ΔΕΗ το κομματικό management το θυμούνται οι Έλληνες και το θυμάμαι και εγώ γιατί είχα να διαχειριστώ την χρεωκοπία που ήταν στα πρόθυρα στο καλοκαίρι του 2019. Τρίτον, ο κ. Τσίπρας θέλει να μας κρύψει ότι είχε βάλει κ αυτός για αποκρατικοποίηση την ΔΕΗ στο πλαίσιο του υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ και τέταρτον, οι αυξήσεις στο ρεύμα δεν έχουν να κάνουν με το μοντέλο της ΔΕΗ, εάν είναι κρατική ή ιδιωτική, έχουν να κάνουν με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτές δεν σβήνονται με μία μαγική γομολάστιχα. Εάν θες να κρατήσεις τις τιμές στο ίδιο επίπεδο, πρέπει να βρεις μηχανισμούς, και οι μηχανισμοί, με αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας θα είναι οι εργαζόμενοι που θα καλύψουν τις ανάγκες. Όλο αυτό είναι δημαγωγία εις το τετράγωνο».

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις είπε: «Θα δοθούν αναδρομικά  γιατί πρέπει να πιστοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το ύψος του τιμαρίθμου. Προστίθεται η αύξηση του ΑΕΠ, η αύξηση του τιμαρίθμου, διαιρείται διά δύο και βγαίνει η αύξηση. Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες θα υπάρχουν τα στοιχεία. Ο νόμος προβλέπει ότι οι αυξήσεις μετρούν από την 1η Ιανουαρίου. Όσον αφορά στην προσωπική διαφορά τα δύο τρίτα θα πάρουν αυξήσει που θα ξεπερνούν το 6%, εξαρτάται από τα μεγέθη που αναφέραμε προηγουμένως».

«Οι υπόλοιποι θα “ροκανίσουν” την προσωπική τους διαφορά και θα είναι σε ευμενή θέση για τον επόμενο γύρο των αυξήσεων. Ωστόσο, πάρα πολλοί απ΄τους υπόλοιπους που έχουν προσωπική διαφορά θα κερδίσουν στην τσέπη τους από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Γιατί από αυτή την εισφορά αλληλεγγύης κερδίζει 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι, περίπου το 40%. Πολλοί από αυτούς έχουν προσωπική διαφορά, άρα δεν θα πάρουν στην τσέπη τους την αύξηση αλλά θα έχουν ορισμένοι από αυτούς ένα σημαντικό κέρδος από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια