Χωρίς πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ οι διορθώσεις σε συμβόλαια ακινήτων

Χωρίς πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ οι διορθώσεις σε συμβόλαια ακινήτων
30 Ιουνίου, 2022

Χωρίς πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ οι διορθώσεις σε συμβόλαια ακινήτων

Στον περιορισμό της γραφειοκρατίας οδηγεί η απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για διορθώσεις τυπικών λαθών, κενών ή παραλείψεων στα συμβόλαια για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Συγκεκριμένα δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ από τον φορολογούμενο σε περιπτώσεις επανάληψης ή διόρθωσης συμβολαίου ως προς την περιγραφή των ορίων, του ονόματος ή του αριθμού ακινήτου, εφόσον δεν μεταβάλλεται κανένα άλλο περιγραφικό στοιχείο, η διεύθυνση και οι προσόψεις αυτού.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα διευρυνθεί περαιτέρω, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται και ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία. Μάλιστα το προσεχές διάστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η αυτόματη ενημέρωση Ε9 μέσω των ηλεκτρονικών δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις που υποβάλλονται στην πλατφόρμα myProperty.

Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ αποδεικνύει ότι τα προηγούμενα 5 χρόνια έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι που αναλογούν στο συγκεκριμένο ακίνητο (ΕΝΦΙΑ και ΦΑΠ), καθώς επίσης και ότι όλα τα στοιχεία του ακινήτου είναι σωστά και δεν έχουν απόκλιση από τα συμβόλαια και λοιπά αποδεικτικά έγγραφα.

Σε κάθε λοιπόν μεταβίβαση ακινήτου, δωρεά και αποδοχή κληρονομιάς για το συγκεκριμένο ακίνητο ο συμβολαιογράφος για να προχωρήσει τις διαδικασίες πρέπει να εκδώσει το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ακινήτου.

Σήμερα, το πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για τις εξής ενέργειες:

– Μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία.

– Μεταβίβαση ακινήτου με εκούσιο πλειστηριασμό.

– Μεταβίβαση ακινήτου με χαριστική αιτία.

– Συμβολαιογραφικό προσύμφωνο ακινήτου.

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια