Αισιοδοξεί για λειτουργική συμφωνία η Αθήνα

Αισιοδοξεί για λειτουργική συμφωνία η Αθήνα
17 Μαρτίου, 2016

Αισιοδοξεί για λειτουργική συμφωνία η Αθήνα

Αίσθηση αισιοδοξίας ότι από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες, θα προκύψει καλή, λειτουργική, και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, αποκόμισε η ελληνική πλευρά από την τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή του πρωθυπουργου κ. Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, τη συνάντηση απασχόλησε αποκλειστικά το συγκεκριμένο θέμα και ο πρωθυπουργός επανέλαβε προς τους συνομιλητές του τις θέσεις της Αθήνας ότι θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση προς την Τουρκία για να επιτευχθεί μείωση των ροών, θα πρέπει να καταστεί αποτελεσματική και να λειτουργήσει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, να υλοποιηθεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από την χώρα μας και να αναπτυχθεί αξιόπιστο σύστημα επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία, ενώ, τέλος, ζήτησε να στηριχθεί η Ελλάδα με ανθρωπιστική βοήθεια και οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει.

Από ελληνικής πλευράς ετέθη, επιπλέον, ζήτημα πίστωσης χρόνου και παροχής ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες ασύλου. Τέλος, σύμφωνα πάντα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, από όλες τις πλευρές συμφωνήθηκε ότι όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, θα πρέπει να είναι νόμιμες και συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη της Γενεύης, καθώς, επίσης, ότι, προϋπόθεση για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία.

Σχόλια