Ανησυχία για την αξιολόγηση
Ανησυχία για την αξιολόγηση
Ο ΑΔΜΗΕ. Είναι ενδεικτική η διαρροή κύκλων του υπουργείου Περιβάλλοντος για το καυτό θέμα της ενέργειας για το οποίο οι θεσμοί ζητούν πρόσθετες κυβερνητικές δεσμεύσεις: «Η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ και δεν πρόκειται να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις».
Επί της ουσίας οι κύκλοι του υπουργείου, του οποίου προΐσταται ο Πάνος Σκουρλέτης, διαμηνύουν πως η αξίωση των δανειστών να καταθέσει η κυβέρνηση άμεσα σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του δικού της σχεδιασμού για την επιχείρηση είναι εξωπραγματική και μη ρεαλιστική. Υπενθυμίζεται ότι όταν ο Σκουρλέτης είχε συμμετάσχει στα ραντεβού του Χίλτον με την τρόικα, είχε καταθέσει τις απόψεις του και τις ενστάσεις του όχι μόνο για την προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ αλλά και άλλων φορέων που υπάγονται στον τομέα των αρμοδιοτήτων του.
ΤΟ ΕΚΑΣ. Ενα άλλο καυτό θέμα στο οποίο παρουσιάζεται εμπλοκή στις συνομιλίες με τους θεσμούς είναι και αυτό του ΕΚΑΣ, για το οποίο, ως γνωστόν, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή ότι όσοι δεν το δικαιούνται πλέον δεν θα αναγκαστούν να το επιστρέψουν διότι αυτό θα αποδοθεί από την υπέρβαση του πλεονάσματος του 2015 μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ένα ad hoc επίδομα (Σκάι) που θα χορηγηθεί στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ από το πρωτογενές πλεόνασμα για να μην επιστρέψουν, με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, τα αναδρομικά. Για να μην υπάρξει τρύπα στην πρόβλεψη για δημοσιονομική προσαρμογή, το επίδομα θα δοθεί λογιστικά, εξήγησε.
ΣΑΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για την ακαμψία των δανειστών, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει πει στους συνεργάτες του ότι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αξιολόγησης είναι παράλογο να έρχονται ουρανοκατέβατα μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Ιουλίου.
Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει ούτως ή άλλως κατευθύνσεις στους υπουργούς να επιταχύνουν με τα προαπαιτούμενα και να ενσωματωθούν σε τροπολογίες που θα κατατεθούν μαζί με άλλα νομοθετήματα, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο Τετάρτη. Θεωρεί ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση δικαιούται να μην κάνει υποχωρήσεις σε «υπερβολές» που αξιώνουν οι θεσμοί, χαλώντας μάλιστα το πολύ καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά το τελευταίο Eurogroup όπως επίσης και την εικόνα πως η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα που προσπαθεί να βγει από την κρίση.
Πηγή: tanea.gr