Ανοίγει για τρίτη φορά ο φάκελος Τσαλικίδη

Ανοίγει για τρίτη φορά ο φάκελος Τσαλικίδη
22 Νοεμβρίου, 2017

Ανοίγει για τρίτη φορά ο φάκελος Τσαλικίδη

Ανασύρεται για τρίτη φορά από το αρχείο η δικογραφία για την υπόθεση του θανάτου του τέως στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο σπίτι του στον Κολωνό, το 2005.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Αντώνης Λιώγας ζήτησε να διερευνηθεί εκ νέου η υπόθεση μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαίωσε τους συγγενείς του Κώστα Τσαλικίδη, καταλογίζοντας στις ελληνικές Αρχές βιασύνη και πλημμελή, μη ενδελεχή και σε βάθος έρευνα για τα αίτια του θανάτου του.

Έτσι, ο φάκελος της υπόθεσης, ο οποίος είχε μπει στο αρχείο δύο φορές στο παρελθόν χωρίς να απαντηθούν καίρια ερωτήματα, περνά στα χέρια του εισαγγελέα εφετών Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος ανέλαβε τη νέα έρευνα.

Όλα ξεκίνησαν μετά την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, το οποίο, 12 χρόνια μετά τον θάνατο του πρώην στελέχους της Vodafone, επιδίκασε στην οικογένειά του αποζημίωση για ηθική βλάβη, ύψους 54.000 ευρώ (μαζί με τα δικαστικά έξοδα), καθώς έκρινε πως οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές είχαν βιαστεί να κλείσουν την υπόθεση.

Η συγκεκριμένη υπόθεση συνδέθηκε από την πρώτη στιγμή με το σκάνδαλο της παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων πολλών μελών της κυβέρνησης Καραμανλή, συμπεριλαμβανομένου και του τότε πρωθυπουργού, καθώς ο Κ. Τσαλικίδης βρέθηκε κρεμασμένος στις 9 Μαρτίου του 2005, παραμονή της αποκάλυψης των υποκλοπών.

Ακολούθησαν δύο έρευνες, από τις οποίες η πρώτη, την περίοδο 2005-2006, έκλεισε με την ένδειξη «αυτοκτονία». Και η δεύτερη όμως που ακολούθησε, τη διετία 2012-2014, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα, αν και αυτήν τη φορά είχε καταγραφεί η άποψη των δύο εκ των ιατροδικαστών που άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αναφέροντας πως τα αίτια θανάτου δεν είχαν εντελώς διασαφηνιστεί.

Η οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη επιμένει πάντως πως επρόκειτο για σκηνοθετημένη δολοφονία που συνδεόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο είχε αντίκτυπο σε κρατικά, οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τι απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο 

Με απόφασή του την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, εκδικάζοντας την «υπόθεση Τσαλικίδης κ.ά». κατά Ελλάδας (αίτηση 73974/14), καταδίκασε ομόφωνα τη χώρα μας για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή.

Η καταδίκη αφορά στην περίπτωση του Κώστα Τσαλικίδη, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του την ημέρα που η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού και των μελών της.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ αποτελεί «κόλαφο» για τις ελληνικές Αρχές, τις οποίες κατηγορεί ευθέως ότι δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα για τα αίτια θανάτου του θύματος και διευκρινίζει ειδικότερα ότι:

1. Η αρχική έρευνα για τη διακρίβωση των αιτίων θανάτου του, που διεξήχθη μεταξύ 2005 και 2006, διαπίστωσε ότι ο θάνατός του οφειλόταν στο γεγονός ότι κρεμάσθηκε από μια θηλιά. Η συμπληρωματική έρευνα, μεταξύ 2012 και 2014, επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της αρχικής, παρόλο που δύο από τους τρεις νοσηλευτές που συνέταξαν τις εγκληματολογικές εκθέσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αιτία θανάτου του Τσαλικίδη παρέμεινε ασαφής.

2. Τα μέλη της οικογένειας Τσαλικίδη (Παναγιώτης, Γεωργία και Γιώργος), τα οποία προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ισχυρίσθηκαν ότι τόσο η αρχική όσο και η συμπληρωματική έρευνα είχαν σοβαρές ελλείψεις.

Εκδικάζοντας στις 16 Νοεμβρίου την προσφυγή τους, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν πραγματοποιήσει «επαρκή και αποτελεσματική έρευνα» για τη διερεύνηση των αιτίων θανάτου του Τσαλικίδη και διαπίστωσε ότι οι Αρχές βιάσθηκαν να κλείσουν τη συμπληρωματική έρευνα, αναφέροντας απλώς τα σχετικά βήματα που είχαν κάνει και παραπέμποντας σε νέες εκθέσεις, χωρίς να υπεισέλθουν σε σημαντικές λεπτομέρειες.
Δεν διερεύνησαν οι Αρχές, σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, την έλλειψη ενδείξεων τραυματισμού που συνήθως υπάρχουν σε περιπτώσεις αυτοκτονιών με θηλιά, την έλλειψη σημαδιών από το σχοινί στον λαιμό του κρεμασμένου, την έλλειψη κινήτρου για αυτοκτονία καθώς και τις εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των συμπερασμάτων της αρχικής και της συμπληρωματικής εγκληματολογικής έκθεσης.

Δεν κατέστη καν σαφές, συμπληρώνει το Δικαστήριο, για ποιους λόγους ο εισαγγελέας δεν άσκησε περαιτέρω δίωξη ή δεν διέταξε μία επιπλέον έρευνα, για να βρει τα πραγματικά αίτια θανάτου του Τσαλικίδη.

Για να εκδώσει την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφασή του, το Δικαστήριο σημειώνει πως έλαβε ιδιαίτερα υπ' όψιν του ότι ο εισαγγελέας που είχε συντάξει την αρχική έκθεση είχε ρητώς αναφέρει ότι «ο θάνατος του Τσαλικίδη συνδεόταν αιτιωδώς με την υπόθεση των τηλεπαρακολουθήσεων»!

Με την απόφασή του, το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει 50.000 ευρώ στους συγγενείς του Τσαλικίδη και να πληρώσει και 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Πηγη:zougla.gr

Σχόλια