Ελληνοτουρκικά: Τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ

Ελληνοτουρκικά: Τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ
16 Ιουνίου, 2022

Ελληνοτουρκικά: Τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ

ύντομη συνομιλία είχαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Καθημερινής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί Άμυνας έδωσαν τα χέρια μετά την οικογενειακή φωτογραφία και είχαν συνομιλία 3-4 λεπτών, όπου εκφράστηκαν οι θέσεις των δύο χωρών.

H χειραψία και η σύντομη συνομιλία των δύο ανδρών καταγράφηκε από τους φωτογράφους που βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

 

Πρόκειται για το πρώτο τετ-α-τετ μεταξύ των δύο ανδρών μετά την ακραία ένταση που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα με αλλεπάλληλες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, που θέτουν ακόμα και θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

 

Για τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων που αναφέρουν πως η Άγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία νησιών, ο κ. Ακάρ απάντησε: «Εμείς σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ακεραιότητα, όπως και τα δικαιώματα των γειτόνων μας και κυρίως της Ελλάδας. Ομως περιμένουμε και από τους γείτονές μας να σεβαστούν τα δικαιώματα και τα δίκαιά μας. Αυτά τα θέματα με συνομιλίες μπορούν να γίνουν πιο φανερά».

Τέλος, για το ζήτημα που θέτει η Άγκυρα με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ο Χουλουσί Ακάρ κράτησε αποστάσεις, δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεων που επιθυμεί η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «αν αναφερθούμε μοναδικά για ένα θέμα θα δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις, λανθασμένες αποφάσεις. Αυτά είναι βαθιά θέματα, θέματα που χρειάζονται εξειδίκευση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως νομικοί, πολιτικοί, ιστορικοί και γεωγραφικοί. Υπάρχουν οι δύο συναντήσεις, οι συνομιλίες που κάναμε στην Αθήνα και μία στην Αγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Από τον κύριο υπουργό, τον ομόλογό μου, ζητώ να απαντήσει όσο πιο άμεσα γίνεται. Να συναντηθούν και να συνομιλήσουν οι ειδικοί, και αργότερα η πολιτική βούληση να κάνει αυτό που πρέπει».

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια