Γλυπτά του Παρθενώνα: Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την επιστροφή τους, λέει ο Γ. Οικονόμου

Γλυπτά του Παρθενώνα: Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την επιστροφή τους, λέει ο Γ. Οικονόμου
9 Ιανουαρίου, 2023

Γλυπτά του Παρθενώνα: Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την επιστροφή τους, λέει ο Γ. Οικονόμου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σειρά αιχμών για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, ήδη έχει αρχίσει η «μερική επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα», δίνοντας παραδείγματα (σ.σ.: όχι από το Βρετανικό Μουσείο), υπογραμμίζοντας παράλληλα τη «ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Χαρακτήρισε την επιστροφή των Γλυπτών ως «ύψιστης σημασίας θέμα για την συλλογική μας αυτοσυνειδησία», σημειώνοντας ότι «απαιτείται συστράτευση». Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το ρόλο της θλιβερής εξαίρεσης, δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα».

Αφού τόνισε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό τρόπο», την ίδια ώρα «ο κ. Τσίπρας επιλέγει για συνομιλητές του άτομα που επιδίδονται σε χυδαίες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα».

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, συνεχίζουμε την προσπάθεια επανένωσης, σε μια διαπραγμάτευση που δεν είναι εύκολη αλλά η κυβέρνηση τη διεξάγει με υπεύθυνο τρόπο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα που «πρέπει κανείς τα προσεγγίζει υπεύθυνα», καθώς «απαιτείται ευθύνη και σεβασμός» κι όχι μικροκομματική εκμετάλλευση.

«Αν ευοδωθεί η προσπάθεια, θα πρόκειται για τεράστια επιτυχία της πατρίδας», συμπλήρωσε για να προσθέσει ότι «καλό θα ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ να περιορίσουν την αμηχανία και τις αλλοπρόσαλλες αντιδράσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο δανεισμού των γλυπτών, είπε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών που ασπάζονται οι δύο χώρες και κυβερνήσεις και λαμβάνοντας ρεαλιστικά το ιστορικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.

«Θα πετύχουμε το στόχο μέσα στη γραμμή της υπεύθυνης και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτός και ο στόχος», ανέφερε.

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο κανένα δικαίωμα νομής, κατοχής και κυριότητας», ενώ απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, δήλωσε πως η οποιαδήποτε υπόνοια για κάτι τέτοιο ακυρώνεται γιατί η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με σοβαρότητα με το ζήτημα και έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα.

«Επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πατρίδα, για τον Πολιτισμό μας. Η διαδικασία και η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Ποτέ η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί την ενημέρωση. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο αποτέλεσμα ακολουθώντας τη βέλτιστη τακτική», συμπλήρωσε.

Σχόλια