Κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα με Μέρκελ στο Βερολίνο
Κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα με Μέρκελ στο Βερολίνο
Πολύπλευρα καθοριστική αναμένεται η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Στα ανοικτά μέτωπα που προϋπήρχαν, αυτά της δεύτερης αξιολόγησης και των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, προστέθηκε η εμπλοκή που προέκυψε μετά την αντίδραση του ESM και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις παροχές που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός.
Επιδιώκοντας να προαναγγείλει τη στάση που θα τηρήσει σήμερα, ο κ. Τσίπρας, στις δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αμφισβήτησε ευθέως τόσο τον ρόλο του ΔΝΤ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις όσο και του υπουργείου των Οικονομικών της Γερμανίας, «φωτογραφίζοντας» έτσι τον κ. Σόιμπλε. Απαριθμώντας μάλιστα τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη, όπως είπε, πλήρως στις υποχρεώσεις που ανέλαβε το 2015, χαρακτήρισε τη στάση του ΔΝΤ «αντιδημοκρατική», τονίζοντας ότι «κανένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν θα δεχόταν να ψηφίσει μέτρα λιτότητας που ίσως χρειαστεί να ληφθούν σε μια χώρα ύστερα από 2 ή και 3 χρόνια». Με το ίδιο σκεπτικό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, «υπενθυμίζοντας» ότι υπάρχουν σε όλες τις χώρες κι ότι κατ’ εξαίρεση καταργήθηκαν στη χώρα μας.
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και για τον κ. Σόιμπλε, αν και απέφυγε να τον κατονομάσει. Αφησε να εννοηθεί ότι διαρκώς εφευρίσκει αφορμές για να προκαλεί δυσκολίες στην Ελλάδα και ως παράδειγμα έφερε μια ασήμαντη τεχνική λεπτομέρεια που επικαλέστηκε ο Γερμανός υπουργός καθυστερώντας μία δόση που ανέμενε η Ελλάδα για 15 ημέρες τον προηγούμενο Οκτώβριο. Παράλληλα, ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι η μεγάλη πλειονότητα των χωρών-μελών της Ε.Ε. έχει κατανοήσει την προσπάθεια της χώρας και πως σύντομα θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ με το ίδιο πνεύμα δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και με τις πρόσφατες εξαγγελίες του «εφάπαξ επιδόματος» υπέρ των συνταξιούχων, καθώς, όπως είπε, δεν επηρεάζουν σε τίποτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και για το 2016 και για τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε αδιέξοδο από τους εταίρους, είπε ότι όλη η Ευρώπη δοκιμάζεται από πολλές προκλήσεις και πως «δεν χωρούν εκβιασμοί ούτε καπρίτσια», και ότι στο τέλος όλοι «πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», αφήνοντας έτσι ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο ως προς τις προθέσεις, ακόμη και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Πάντως, το κλίμα στη γερμανική πρωτεύουσα δεν είναι ιδιαίτερα θερμό και τα μηνύματα που εστάλησαν τις προηγούμενες ημέρες προς την ελληνική πολιτική ηγεσία καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχει διάθεση χαλαρής αντιμετώπισης της Αθήνας. Η τελευταία ψηφίδα στο πλαίσιο εντός του οποίου θα εξελιχθεί η σημερινή συνάντηση προκύπτει από μια τοποθέτηση της κ. Μέρκελ στη χθεσινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίσθηκε σφόδρα δυσαρεστημένη για τις εξελίξεις στο προσφυγικό - μεταναστευτικό και επέκρινε τους χειρισμούς της Ελλάδας και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο. Στην ελληνική πλευρά έχει διαμηνυθεί ότι η πολιτική πίεση προς τη γερμανική ηγεσία είναι υψηλή στην παρούσα συγκυρία και ότι η διατήρηση των ισορροπιών προέχει έναντι οποιωνδήποτε «διευκολύνσεων» προς την Αθήνα.
Έντυπη έκδοση