Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις λόγω ιδεοληψίας

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις λόγω ιδεοληψίας
8 Ιουνίου, 2017

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις λόγω ιδεοληψίας

H κυβέρνηση είναι δέσμια των ιδεοληψιών της, που δεν της επιτρέπουν να δεσμευθεί στην πράξη για τις δομικές αλλαγές του προγράμματος διάσωσης, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο Concordia 2017.

Παράλληλα επεσήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή Κυβέρνηση λόγω ιδεοληψίας δεν μπορεί και δεν είναι στην πράξη δεσμευμένη στις δομικές αλλαγές του προγράμματος διάσωσης. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κομμάτι, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρα. Μόνο τότε, θα μπορούσε να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας την καλύτερη δυνατή συμφωνία, όχι μόνο σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά κυρίως για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που αφορούν στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος», τόνισε.

«Οι δανειστές δεν κράτησαν την υπόσχεση τους»
«Οι δανειστές δεν κράτησαν την υπόσχεση που έδωσαν το Νοέμβριο του 2012 αναφορικά με το χρέος. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι το χρέος της Ελλάδας κατέστη σαφώς λιγότερο βιώσιμο τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι αναγκαίο να δοθεί μια λύση για το χρέος προκειμένου να μπορούμε να ελπίζουμε σε μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας», σημείωσε.
«Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις»

«Όταν μιλάω για μεταρρυθμίσεις, δεν αναφέρομαι μόνο στην φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Είναι αδιανόητο για μένα το γεγονός ότι – την ώρα που μιλάμε – η Κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την Παιδεία, που γυρνάει την Ελλάδα πίσω στη δεκαετία του ’80… Όταν μιλάω για μεταρρυθμίσεις, δεν εννοώ μόνο το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων ή την προώθηση αποκρατικοποιήσεων. Αυτές είναι σίγουρα σημαντικές, αλλά οι βαθιές τομές που έχει ανάγκη αυτή η χώρα έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και τη διαρκή μετεκπαίδευση, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν τα απαραίτητα προσόντα να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές προκλήσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις μέρες μας, αφορούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, αλλά και τη διπλή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής με την παράλληλα ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη

«Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι ο τρόπος που οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν την επιχειρηματικότητα. Οι Η.Π.Α. είναι εξαιρετικά επιτυχημένες στο να αξιοποιούν το ιδιωτικό κεφάλαιο υποστηρίζοντας νέες καινοτόμες ιδέες. Επιτρέπουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις να λάβουν εύκολα χρηματοδότηση, να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση και για την Ελλάδα. Βλέπουμε την άνοδο μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα μας ως αποτέλεσμα της κρίσης. Νέοι άνθρωποι στρέφονται στην επιχειρηματικότητα, αντί να αναζητήσουν μια θέση στο Δημόσιο. Εκτιμώ ότι αυτή είναι  μια υγιής εξέλιξη. Ωστόσο, προφανώς, απαιτείται ένα ολόκληρο πλαίσιο, προκειμένου να στηριχθούν τέτοιες προσπάθειες», συνέχισε.

«Δεν νοείται ελευθερία χωρίς ασφάλεια»
«Δεν νοείται ελευθερία χωρίς ασφάλεια. Το να νιώθουμε φόβο στις ίδιες μας τις πόλεις και να νιώθουμε ότι απειλούνται οι ζωές μας είναι κάτι που δεν μπορούμε να ανεχθούμε», δήλωσε.
Παράλληλα χαρακτήρισε «παγκόσμια πρόκληση» την κλιματική αλλαγή και συμπλήρωσε: «Έχουμε το παράδειγμα των Η.Π.Α. όπου η στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας συνεισέφερε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και αυτή είναι μια τάση που θα μπορούσε να επικρατήσει και στην Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας».
«Με απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Είναι πιθανό να βρισκόμαστε σε ένα σημείο της ανθρώπινης ιστορίας όπου τα κέρδη και ο πλούτος που παράγεται να μην είναι απαραίτητα συνδεδεμένα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην κατάργηση συγκεκριμένων επαγγελμάτων», κατέληξε.

Για τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «σήμερα, δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή που χωρίζει το δημόσιο από τον ιδιωτικό βίο. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να πληρώσουν βαρύ τίμημα για τη συμμετοχή τους στα κοινά».  

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια