Ν. Κακλαμάνης: «Σε μια περίοδο που η Ευρώπη βάλλεται από την αβεβαιότητα, ο ρόλος των κοινοβουλίων ως πυλώνων της δημοκρατίας καθίσταται κρισιμότερος από ποτέ»

Ν. Κακλαμάνης: «Σε μια περίοδο που η Ευρώπη βάλλεται από την αβεβαιότητα, ο ρόλος των κοινοβουλίων ως πυλώνων της δημοκρατίας καθίσταται κρισιμότερος από ποτέ»
26 Μαΐου, 2025

Ν. Κακλαμάνης: «Σε μια περίοδο που η Ευρώπη βάλλεται από την αβεβαιότητα, ο ρόλος των κοινοβουλίων ως πυλώνων της δημοκρατίας καθίσταται κρισιμότερος από ποτέ»

Με τη συμμετοχή 28 ευρωπαϊκών χωρών διεξάγεται στα Χανιά, στις 26 και 27 Μαΐου 2025, η Συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ανέδειξε τη σημασία του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη θεσμική και δημοκρατική πορεία της Ελλάδας. «Η Ελλάδα, ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1949, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις αρχές που το διέπουν: τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί του Συμβουλίου αποτέλεσαν «στήριγμα και καταφύγιο» της χώρας σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές, όπως η περίοδος της δικτατορίας.

Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις σταθερά θετικές επιδόσεις της χώρας μας» στον τομέα αυτό.

Αναφερόμενος στη διεθνή συγκυρία, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να καταδικάσει την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή: «Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε μορφή τρομοκρατίας και βίας κατά αμάχων και καλεί σε άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι «η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας ενός ευρωπαϊκού κράτους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», ενώ προσέθεσε: «Η Ελλάδα, με ιστορική ευαισθησία σε θέματα αναθεωρητισμού, στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για ειρήνη αλλά και για απόδοση λογοδοσίας».

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής στα θέματα ελευθερίας του λόγου και του Τύπου«Η ελευθερία του λόγου, θεμέλιο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, απειλείται σήμερα από διάφορες κατευθύνσεις», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις πιέσεις προς τον Τύπο, αλλά και στα φαινόμενα παραπληροφόρησης. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη «για διαφάνεια, ενίσχυση της παιδείας στα μέσα ενημέρωσης και προστασία της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, απηύθυνε ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας: «Σε μια περίοδο που η Ευρώπη βάλλεται από την αβεβαιότητα, ο ρόλος των κοινοβουλίων ως πυλώνων της δημοκρατίας καθίσταται κρισιμότερος από ποτέ. Η συνεργασία μας με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις επιτροπές της δεν είναι απλώς θεσμική — είναι βαθιά πολιτική και ουσιαστική».

Κατά την έναρξη των εργασιών απηύθυναν χαιρετισμούς, επίσης,  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Aξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης,

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Αγαπητά μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης,

 

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας καλωσορίζω στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη, στην πόλη των Χανίων, έναν τόπο ιστορικά ταυτισμένο με τους αγώνες για ελευθερία, ανεξαρτησία και δημοκρατία.

 

Η σημερινή συνεδρίαση, που πραγματοποιείται κατόπιν ευγενικής πρόσκλησης της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κας Μπακογιάννη, αποτελεί συνέχεια μιας εξαιρετικής διοργάνωσης που είχε λάβει χώρα πάλι εδώ, το 2022. Η επανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας επιβεβαιώνει όχι μόνο τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και την ενεργή και δημιουργική παρουσία της Ελλάδας στο εσωτερικό των θεσμών του.

 

Η Ελλάδα, ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1949, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις αρχές που το διέπουν: τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Οι θεσμοί του Συμβουλίου υπήρξαν για τη χώρα μας στήριγμα και καταφύγιο, ιδιαίτερα σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές, όπως κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Η επανένταξή μας το 1974, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, συνδέεται άρρηκτα με τη σύγχρονη πορεία της Ελλάδας ως ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις σταθερά θετικές επιδόσεις της χώρας μας, ειδικά ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Σήμερα, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες και σύνθετες προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργασίες της Επιτροπής σας αποκτούν ιδιαίτερο βάρος και σημασία.

 

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει εξελιχθεί σε μια εξαιρετικά ανησυχητική εστία αστάθειας, με δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες. Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε μορφή τρομοκρατίας και βίας κατά αμάχων και καλεί σε άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά μείζονα απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς έννομης τάξης. Η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας ενός ευρωπαϊκού κράτους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η Ελλάδα, με ιστορική ευαισθησία σε θέματα αναθεωρητισμού, στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για ειρήνη, αλλά και για απόδοση λογοδοσίας στα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Η ελευθερία του λόγου, θεμέλιο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, απειλείται σήμερα από διάφορες κατευθύνσεις. Από τη μία, βλέπουμε αυξανόμενες πιέσεις προς τον Τύπο, φίμωση αντιφρονούντων, και απειλές κατά δημοσιογράφων σε πολλές χώρες. Από την άλλη, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα παραπληροφόρησης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω των κοινωνικών δικτύων. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη για διαφάνεια, ενίσχυση της παιδείας στα μέσα ενημέρωσης και προστασία της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

 

Σε όλα αυτά τα μέτωπα, οι θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν είναι θεωρητικές έννοιες — είναι ζωντανές ανάγκες. Η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του Τύπου, η δυνατότητα των πολιτών να εκφράζονται χωρίς φόβο και λογοκρισία, αποτελούν πυλώνες της δημοκρατίας. Αν υπάρξει ρήγμα σε αυτούς τους πυλώνες, τότε ολόκληρο το οικοδόμημα απειλείται. Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση όταν παρατηρούμε αυξανόμενες πιέσεις προς δημοσιογράφους, προσπάθειες φίμωσης της αντίθετης άποψης ή φαινόμενα παραπληροφόρησης που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει ενεργά στον διάλογο αυτό, υιοθετώντας πολιτικές που ενισχύουν την κοινοβουλευτική λογοδοσία, την προσβασιμότητα στη δημόσια πληροφορία και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

 

Αξιότιμα μέλη της Επιτροπής,

 

Σε μια περίοδο που η Ευρώπη βάλλεται από την αβεβαιότητα, ο ρόλος των κοινοβουλίων ως πυλώνων της δημοκρατίας καθίσταται κρισιμότερος από ποτέ. Η συνεργασία μας με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις επιτροπές της δεν είναι απλώς θεσμική — είναι βαθιά πολιτική και ουσιαστική. Μέσα από κοινές δράσεις, ανταλλαγές καλών πρακτικών και ουσιαστικό διάλογο, μπορούμε να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία σε έναν κόσμο που αλλάζει, αλλά που οφείλει να αλλάζει χωρίς να χάνει τον πυρήνα των αξιών του.

 

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας και ελπίζω οι Χανιώτες, με την αυθεντική φιλοξενία και τη ζωντανή τους δημοκρατική παράδοση, να σας εμπνεύσουν όπως έχουν εμπνεύσει τόσους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη».

Σχόλια