Ομιλία Λάκη Βασιλειάδη στην Ολομέλεια για το Σ/Ν του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο

Ομιλία Λάκη Βασιλειάδη στην Ολομέλεια για το Σ/Ν του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο
2 Οκτωβρίου, 2024

Ομιλία Λάκη Βασιλειάδη στην Ολομέλεια για το Σ/Ν του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο. Κατά την ομιλία του ο Λάκης Βασιλειάδης έθεσε όλες τις σημαντικές καινοτομίες που φέρνει το νομοσχέδιο και πώς θα βοηθήσει επιλύοντας ζητήματα που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες για χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις όπως η επίλυση του προβλήματος των προσυμφώνων πώλησης και εργολαβίας με την κατάργηση των δικαιολογητικών, καθώς επίσης του προβλήματος ιδιοκτητών ακινήτων με μεταγεγραμμένα συμβόλαια στα πρώην υποθηκοφυλάκεια με την ένδειξη «άγνωστος», που θα γλιτώσουν από τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία τους πολίτες και το Κράτος. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποτελέσαν, όπως δήλωσε, και ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε από την αρχή της κοινοβουλευτικής του πορείας και κατάφερε μέσα από την συνεργασία του με τον υφυπουργό κ. Κ. Κυρανάκη να επιλυθούν οριστικά.

Επιπλέον, αναφέρθηκε για το ζήτημα του Άνω και Κάτω Γραμματικού και την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, ζητώντας από την ηγεσία του Υπουργείου να επισπεύσει την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Όπως σημείωσε, «οι επιτροπές δεν έχουν συνεδριάσει, αναμένουν τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να παρακωλύονται και οι συναλλαγές. Είναι σημαντικό να προωθείται και η κτηματογράφηση και να έχουν και αυτοί ένα λειτουργούν κτηματολόγιο».

Χαρακτηριστικά ο Λάκης Βασιλειάδης τόνισε πως «τα προβλήματα διορθώνονται με συνεχή παρακολούθηση και συζήτηση με τους φορείς και όσους εμπλέκονται καθημερινά με τα εκάστοτε θέματα και φυσικά έρχονται μετά βελτιωτικές κινήσεις οι οποίες προσπαθούν να συμπληρώσουν το ψηφιδωτό αυτό που ονομάζεται δημόσια διοίκηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κανένα πρόβλημα δεν μένει αναπάντητο. Και ξέρετε, δεν θα τα έλεγα όλα αυτά, εάν δεν το έβλεπα και ο ίδιος ότι τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν εισακούονται και ρυθμίζονται άμεσα και αποτελεσματικά».

 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την Ομιλία του εδώ:

ARFA2rnh5m4" frameborder="0" allowfullscreen>

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:

 

Κύριοι Υπουργοί, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια πόσα πολλά έχει συνεισφέρει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον εκσυγχρονισμό του κράτους, στην εισαγωγή της ψηφιακής εποχής στην υπηρεσία των πολιτών, αλλά και στη διευκόλυνση της καθημερινότητας.

Σήμερα λοιπόν, το Υπουργείο έρχεται με ένα ακόμα πολύ σημαντικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα δώσει πραγματικά οριστικές λύσεις σε μία σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν το κτηματολόγιο, δίνοντας έτσι ένα τέλος σε ταλαιπωρίες δεκαετιών και διοικητικά προβλήματα.

Κάποτε όλοι ακούγαμε, γνωρίζουμε, πως οι παππούδες με μια χειραψία όριζαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς με τον γείτονά τους. Μία πρακτική προφανώς, που δημιούργησε πολλά προβλήματα και στους ίδιους, αλλά και στους κληρονόμους τους. Αυτό γινόταν βέβαια, διότι εν απουσία κτηματολογίου κυριαρχούσε το χάος.

Πλέον, με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης θα λήξει και αυτή η εκκρεμότητα διαπαντός για την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας πλέον καταστάσεις αυθαιρεσίας και ανομίας.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου αυτό αποτελεί μία προσπάθεια να διορθωθούν ζητήματα που προέκυψαν στη μέχρι τώρα εφαρμογή της νέας κατάστασης και δείχνει ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύει ζητήματα και να διορθώνει παραλείψεις και κενά. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε επιτέλους ότι δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδάκι που διορθώνει τα προβλήματα σε μία μέρα, με έναν νόμο και ένα άρθρο.

 

Τα προβλήματα διορθώνονται με συνεχή παρακολούθηση και συζήτηση με τους φορείς και όσους εμπλέκονται καθημερινά με τα εκάστοτε αυτά θέματα και φυσικά έρχονται μετά βελτιωτικές κινήσεις οι οποίες προσπαθούν να συμπληρώσουν το ψηφιδωτό αυτό που ονομάζεται δημόσια διοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, κανένα πρόβλημα δεν μένει αναπάντητο. Και ξέρετε, δεν θα τα έλεγα όλα αυτά, εάν δεν το έβλεπα και ο ίδιος ότι τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν εισακούονται και ρυθμίζονται -θα έλεγα- άμεσα και αποτελεσματικά.

Η παρούσα λοιπόν νομοθετική πρωτοβουλία επιλύει οριστικά ζητήματα που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες, τους δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες του χώρου εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, ρυθμίσεις όπως η επίλυση του προβλήματος των προσυμφώνων πώλησης και εργολαβίας με την κατάργηση των δικαιολογητικών, επίσης του προβλήματος ιδιοκτητών ακινήτων με μεταγεγραμμένα συμβόλαια στα πρώην υποθηκοφυλάκεια με την ένδειξη «άγνωστος». Θα γλιτώσουν από τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία και τους πολίτες και το Κράτος.

Τα προβλήματα αυτά λοιπόν τα συναντούσα και στην Πέλλα και γνωρίζω πραγματικά από πρώτο χέρι την ταλαιπωρία των πολιτών αυτών που προσπαθούσαν να λύσουν ιδιοκτησιακά τους θέματα με το Δημόσιο και έφταναν πάρα πολύ συχνά σε αδιέξοδο και ήταν από τα πρώτα θέματα που είχα ασχοληθεί ως Βουλευτής προσπαθώντας να βρεθεί μια πάγια και οριστική λύση. Και η λύση αυτή δίνεται πλέον μετά από βελτιώσεις, που είχαν γίνει, οριστικά με αυτό το σχέδιο νόμου.

Το μέτρο όμως αυτό έχει αντίκτυπο και στην υπόλοιπη χώρα. Πλέον εντάσσονται περισσότερες περιπτώσεις για τα ακίνητα με ένδειξη άγνωστου ιδιοκτήτη που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και οικισμών, βοηθώντας πολλούς συμπολίτες μας να επιδιορθώσουν πρόδηλα σφάλματα των κτηματολογικών εγγράφων. Η διεύρυνση αυτή καθίσταται σημαντική ιδιαιτέρως για την επαρχία και περιοχές όπως η Πέλλα με τις ιδιαιτερότητες στις κάθετες και οριζόντιες ιδιοκτησίες.

Άλλα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου είναι η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μετά από καθυστερήσεις δεκαετιών. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι όλες οι περιοχές της χώρας θα ενταχθούν πλήρως στο Κτηματολόγιο προσφέροντας ακριβή και ασφαλή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας.

Εδώ να πω βέβαια και ένα θέμα που το έχω πει στον Υφυπουργό κ. Κυρανάκη το οποίο αφορά μια τοπική κοινότητα της Πέλλας, το Άνω και Κάτω Γραμματικό. Παντού έχει γίνει η κτηματογράφηση στην Πέλλα, πλην αυτής της τοπικής κοινότητας. Τελικά ο λόγος είναι ότι θα εξετάζονταν οι εκπρόθεσμες ενστάσεις του Δημοσίου από την αρμόδια επιτροπή. Οι πολίτες κλήθηκαν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά, αλλά οι επιτροπές δεν έχουν συνεδριάσει, αναμένουν τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να παρακωλύονται και οι συναλλαγές. Είναι σημαντικό να προωθείται και η κτηματογράφηση και να έχουν και αυτοί ένα λειτουργούν κτηματολόγιο. Νομίζω ότι θα δώσουμε και σε αυτό λύση.

Προβλέπεται επίσης η εξωδικαστική επίλυση για οικόπεδα που αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικά και επιστρέφουν και πάλι στους ιδιοκτήτες τους χωρίς τη μέχρι τώρα ταλαιπωρία. Είναι ένα σημαντικό μέτρο που προστατεύει τους ιδιοκτήτες και εξασφαλίζει σωστή απεικόνιση των ακινήτων τους. Θα μπορέσουμε έτσι να μειώσουμε τον φόρτο εργασίας από τα δικαστήρια πάνω σε ξεκάθαρες υποθέσεις. Οι αντιρρήσεις που θα γίνονται δεκτές κατόπιν ελέγχου θα μπορούν πλέον να τροποποιούνται αυτόματα.

Ταυτόχρονα, με βοηθό την τεχνολογία και ειδικότερα την τεχνητή νοημοσύνη στον έλεγχο των συμβολαίων, το Κτηματολόγιο θα γίνει ο πρώτος δημόσιος φορέας που θα επωφεληθεί και θα συμβάλλει στη μείωση χρονοβόρων διαδικασιών αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά του. Επιπλέον, προφανώς τελειώνει ο παραλογισμός με την απαιτούμενη σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας όταν πρέπει να αλλάξουν τα τετραγωνικά σε ένα νέο συμβόλαιο.

Πέρα από αυτά τα μέτρα όμως το σχέδιο νόμου ρυθμίζει μια σειρά από σημαντικά θέματα γύρω από τις ιδιοκτησίες δίνοντας τέλος στην αβεβαιότητα χρόνων που δημιουργούσε η γραφειοκρατία και εμπόδιζε και την ανάπτυξη αλλά και τις επενδύσεις, με απλοποιημένες διαδικασίες οι οποίες δεν θα στερούνται ουσιαστικών ελέγχων. Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την ψηφιοποίηση μειώνουμε τη γραφειοκρατία και απλοποιούμε διαδικασίες διευκολύνοντας τους πολίτες, περιορίζοντας τις καθυστερήσεις.

Έχουμε όμως δρόμο μπροστά μας για να πετύχουμε την πλήρη εξάλειψη των δυσκολιών που υπάρχουν στο σύστημα. Ειδικά στην επαρχία και μιλώντας και για την Πέλλα, όπου υπάρχουν αρκετές προβληματικές καταστάσεις, είναι απαραίτητη -θα έλεγα- και η επιπλέον πρόσληψη προσωπικού, ώστε να επισπεύδονται τα αιτήματα των πολιτών και να ελέγχονται πιο αποτελεσματικά οι εκάστοτε υποθέσεις. Επίσης, θα είναι πολύ βοηθητικό εάν θα μπορούσε να δοθεί παράταση για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών ώστε να ολοκληρωθεί πιο ομαλά η διαδικασία.

Είμαι σίγουρος πως το Υπουργείο γνωρίζει τις ελλείψεις, γνωρίζει τα προβλήματα και όλα αυτά θα τα επιλύσει σύντομα.

Κύριε Πρόεδρε, για όλους αυτούς τους λόγους που ανέφερα θα υπερψηφίσω το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου.

Σας ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

 

 

Σχόλια