ΠτΔ: Νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες οι απαιτήσεις μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις

ΠτΔ: Νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες οι απαιτήσεις μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις
11 Ιανουαρίου, 2019

ΠτΔ: Νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες οι απαιτήσεις μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε στην Άνγκελα Μέρκελ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Παρασκευής.

«Μένω στην πάγια θέση της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις» είπε ο κ. Παυλόπουλος στη Γερμανίδα καγκελάριο, τονίζοντας παράλληλα ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να λυθεί στο αρμόδιο δικαστικό φόρουμ και με βάση τη διεθνή νομοθεσία.

Υποδεχόμενος την κ. Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά γιατί του δίνεται η ευκαιρία να ανταποδώσει τη θερμή φιλοξενία του 2016 όταν και είχε επισκεφτεί τη Γερμανία.

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος «κρατά εκείνη τη φιλοξενία» γιατί τότε είχε μεταφέρει την αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει σταθερά στην Ευρωζώνη.

«Έκτοτε, εμείς οι Έλληνες δείξαμε πόσο αποφασισμένοι είμαστε» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, και συμπλήρωσε «Ακολουθήσαμε την ευρωπαϊκή πορεία, κάνοντας πολλές θυσίες ακόμη και για λάθη που δεν μπορούσαν να μας αποδοθούν. Η Γερμανία και εσείς στηρίξατε την Ελλάδα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό που κάνατε ήταν καλό και για τη Γερμανία και τόνωσε το δικό σας ηγετικό ευρωπαϊκό προφίλ. Ακόμη και τώρα στηρίζοντας την Ελλάδα».

Μίλησε ακόμη για την κρίσιμη συγκυρία των ευρωεκλογών καθώς κινδυνεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από φαινόμενα λαϊκισμού».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε τρεις πυλώνες:

-Τόνωση του πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ειδική αναφορά έκανε στην αρχή της αλληλεγγύης
-Η στήριξη της Ευρωζώνης
-Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Μέρκελ: Υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα

«Έχουμε πλήρη συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης. Γνωρίζουμε, επίσης, πόση οδύνη προκαλέσαμε στην Ελλάδα, ως Γερμανία, κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού και γι' αυτό είναι ζήτημα τιμής για μας να κάνουμε το παν ώστε να έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα και να αλληλοϋποστηριζόμαστε προς όφελος και των δύο χωρών», δήλωσε με τη σειρά της η κ. Μέρκελ.

Τόνισε δε, ότι είναι «υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα».

Η κυρία Μέρκελ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πόσο έχουν εξελιχθεί οι διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια και τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον της Γερμανίας, η Ελλάδα να είναι ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, «ξεκινά μια νέα φάση, την οποία θέλουμε να στηρίξουμε σε διμερές επίπεδο, με μια σειρά από συνεργασίες, από εταιρικές σχέσεις, σε επίπεδο νεολαίας, έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αλλά και οικονομίας», δήλωσε η καγκελάριος και εξέφρασε την ελπίδα «η ανάπτυξη, η οποία πραγματικά υπάρχει πλέον, να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες της χώρας, καθώς αυτός είναι και ο λόγος ουσιαστικά ύπαρξης της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της Ευρώπης, έκανε λόγο για προκλήσεις που απαιτούν μια ισχυρή Ευρώπη που θα δίνει κοινές απαντήσεις και αναφέρθηκε ειδικά στο προσφυγικό, τονίζοντας την ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα και όλες οι χώρες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. «Η Γερμανία τόνιζε πάντα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της, επειδή λόγω της γεωγραφικής της θέσης αναγκάζεται να δέχεται τόσους πολλούς ανθρώπους», ανέφερε η κ. Μέρκελ για να προσθέσει: «Γνωρίζουμε ότι ακόμη και σήμερα η κατάσταση σε πολλά νησιά είναι πολύ τεταμένη. Γι' αυτό, από γερμανικής πλευράς, θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου και προσφυγική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί πιστεύουμε ότι κάθε χώρα πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος».

Αναφερόμενη στο Σκοπιανό, η κυρία Μέρκελ επαίνεσε και πάλι τον ρόλο της Ελλάδας και τις «θαρραλέες προσπάθειες» που καταβάλλει, προκειμένου να εξευρεθεί λύση, προς όφελος όχι μόνο της ΠΓΔΜ, αλλά και της Ελλάδας και της Ευρώπης.

 

Πηγή: cnn.gr

Σχόλια