Σε λύση «πακέτο» με παρέμβαση Μέρκελ ελπίζει η Αθήνα

Σε λύση «πακέτο» με παρέμβαση Μέρκελ ελπίζει η Αθήνα
14 Φεβρουαρίου, 2017

Σε λύση «πακέτο» με παρέμβαση Μέρκελ ελπίζει η Αθήνα

Το Μαξίμου θέλει έναν οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση για να ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις ώστε να υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία

Εξαντλεί κάθε περιθώριο χρόνου η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αρνούμενη προς το παρόν να κάνει το πρώτο βήμα υποχώρησης – αποδεχόμενη νέα μέτρα – χωρίς να εξασφαλίσει μία συνολική λύση για όλα τα εκκρεμή θέματα, όπως την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται την άμεση έναρξη των τεχνικών συζητήσεων, που επιδιώκουν οι Θεσμοί, ώστε να υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία στο Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αν νωρίτερα δεν προσδιοριστεί ένας οδικός χάρτης για την έξοδο της χώρας από την κρίση, τον οποίο θα εμφανίσει ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα που θα κληθεί να λάβει – άλλα να νομοθετήσει από τώρα και άλλα να βάλει στον «κόφτη.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να περιμένει τουλάχιστον την τρέχουσα εβδομάδα μία τέτοια λύση, πριν επανεξετάσει την τακτική της, εναποθέτοντας τις ελπίδες της στην Άνγκελα Μέρκελ. Το Μαξίμου εκτιμά ότι η καγκελάριος δεν θα ήθελε να παραταθεί για καιρό ακόμη το ελληνικό ζήτημα, καθώς δεν θέλει να πάει στις γερμανικές εκλογές με ανοιχτή αυτή την εκκρεμότητα. Είναι δεδομένη η άποψη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυρία Μέρκελ φοβάται πως η κυριαρχία του ελληνικού ζητήματος στην γερμανική προεκλογική σκηνή μόνο ζημιά της κάνει και γι’ αυτό ελπίζουν στο Μαξίμου ότι θα περιορίσουν τις κινήσεις του Β. Σόιμπλε – είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας την κάλεσε  το περασμένο Σάββατο να «μαζέψει» τον υπουργό Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιος πλέον ότι ο άξονας Σόιμπλε – ΔΝΤ κωλυσιεργεί σκοπίμως την αξιολόγηση και γι’ αυτό επιμένει στο μέτωπο εναντίον του.

Αντιθέτως στην κυβέρνηση ελπίζουν και στις θετικές πρωτοβουλίες της Κομισιόν, αν και από αυτή την πλευρά οι πιέσεις για τη λήψη μέτρων δεν είναι λίγες. Όμως το πρόβλημα δεν είναι τα μέτρα. Όπως μάλιστα φάνηκε από τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου (στον ΑΝΤ1), η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το αφορολόγητο, ενώ η περίφημη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι «δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ μέτρα», βαπτίστηκε… διαπραγματευτική κίνηση, που προφανώς δεν ισχύει επί της ουσίας.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι μία λύση, που γενικά να έχει «θετικό πρόσημο για τον κόσμο της εργασίας», όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, περιγράφοντας ένα πακέτο, που θα μπορεί να θεωρηθεί ότι στο σύνολό του βοηθά την ελληνική οικονομία, ανεξαρτήτως των επώδυνων μέτρων, που θα περιλαμβάνει.

Τα όρια των δύο πλευρών στη διαπραγμάτευση θα τεθούν εξ αντικειμένου στις συναντήσεις που θα έχουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών με τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, που φτάνει την Τετάρτη στην Αθήνα, σε προγραμματισμένη από καιρό επίσκεψη. Ο κ. Μοσκοβισί αναμένεται να μεταφέρει το κλίμα των Βρυξελλών, όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες και αναλόγως να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί, ελπίζοντας ότι θα καταστεί δυνατή μία σημαντική πρόοδος και σύγκλιση έως το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

thema.gr

Σχόλια