Σε προανακριτική παραπέμπονται και οι 10 πολιτικοί για τη Novartis
Σε προανακριτική παραπέμπονται και οι 10 πολιτικοί για τη Novartis
Την παραπομπή και των 10 πολιτικών προσώπων σε προανακριτική εξέταση που θα διερευνήσει ποινικές ευθύνες για την υπόθεση της Novartis αποφάσισε η Βουλή, σύμφωνα με την πρόταση της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Την απόφαση ανακοίνωσε ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, μετά από μία μαραθώνια όσο και θυελλώδη συνεδρίαση 18 ωρών που ξεκίνησε στις 9:20 το πρωί της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα, μέσα σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα που χαρακτηρίστηκε από μία πολύ έντονη αντιπαράθεση με βαριές εκφράσεις.
Κάθε βουλευτής ψήφισε ξεχωριστά σε κάθε μία από τις δέκα κάλπες που στήθηκαν, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο που αναφέρεται στη δικογραφία.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε στις 04:35 τα ξημερώματα, ενώ το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε στις 05:33.
Οι βουλευτές ψήφισαν ως εξής:
Δημήτρης Αβραμόπουλος: 188 υπέρ, 4 παρών και 26 άκυρα
Ευάγγελος Βενιζέλος: 185 υπέρ, 6 παρών και 26 άκυρα
Άδωνις Γεωργιάδης: 186 υπέρ, 6 παρών και 26 άκυρα
Γιώργος Κουτρουμάνης: 180 υπέρ, 1 κατά, 11 παρών και 25 άκυρα
Ανδρέας Λοβέρδος: 186 υπέρ, 4 παρών και 27 άκυρα
Ανδρέας Λυκουρέντζος: 180 υπέρ, 2 κατά, 8 παρών και 28 ακυρα
Παναγιώτης Πικραμμένος: 170 υπέρ, 8 κατά, 12 παρών και 28 άκυρα
Μάριος Σαλμάς: 159 υπέρ, 17 κατά, 16 παρών και 26 άκυρα
Αντώνης Σαμαράς: 182 υπέρ, 3 κατά, 6 παρών και 27 άκυρα
Γιάννης Στουρνάρας: 182 υπέρ, 2 κατά, 6 παρών και 28 άκυρα
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ο κ. Αβραμόπουλος συγκέντρωσε τις περισσότερες παραπεμπτικές ψήφους, ήτοι 188. Ακολούθησαν οι κ.κ. Αδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος με 186, ενώ ο κ. Μάριος Σαλμάς έλαβε τις λιγότερες (159) και τις αμέσως λιγότερες ο κ. Πικραμμένος (170). Παρότι η ψηφοφορία ήταν μυστική, φαίνεται ότι στις περιπτώσεις των κ.κ. Πικραμμένου και Σαλμά υπήρξαν διαφοροποιήσεις από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας.
Τις επόμενες ημέρες τα κοινοβουλευτικά επιτελεία θα καθορίσουν τους 21 βουλευτές που θα μετέχουν στις εργασίες της επιτροπής, που έχει έναν μήνα για να ολοκληρώσει τις εργασίες της, αλλά πιθανότατα θα ζητήσει παράταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί από δέκα βουλευτές, η ΝΔ από πέντε και από έναν τα υπόλοιπα κόμματα.
Η ΝΔ επέλεξε την άρνηση ψήφου-αποχή από την ψηφοφορία. Ωστόσο, οι βουλευτές της δήλωναν για τα πρακτικά πως θα ψήφιζαν υπέρ Προανακριτικής, που θα στόχευε στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και δεν θα στηριζόταν σε «κατασκευασμένο κατηγορητήριο».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κομμάτων σχετικά με την τοποθέτησή τους στην ψηφοφορία:
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα
- Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
- Η ΔΗΣΥ έριξε σε όλες τις κάλπες άκυρο ψηφοδέλτιο που ανέγραφε "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)", το οποίο καταμετρήθηκε ως άκυρο.
- Η ΧΑ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα
- Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα
- Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε «παρών».
- Το Ποτάμι, όπως και η ΔΗΣΥ, έριξε σε όλες τις κάλπες άκυρο ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφεται "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής)".
Πηγή: voria.gr