Στάινμαγερ: Θα χρειαστούν και άλλες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
Στάινμαγερ: Θα χρειαστούν και άλλες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος της διαδρομής διαμηνύει ο Γερμανός πρόεδρος που θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα
Μήνυμα ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις στέλνει ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος της διαδρομής.
«Έχω την πεποίθηση ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει πόσες μεταρρυθμίσεις έχει ήδη υλοποιήσει η Ελλάδα και πόσο μεγάλη προσπάθεια κρύβεται πίσω από αυτό. {...} Γνωρίζω τι στερήσεις συνεπάγονται η πολυετής κρίση, οι μεταρρυθμίσεις και οι περικοπές για πολύ κόσμο στην Ελλάδα. Εξάλλου η κρίση έχει και μια ανθρώπινη διάσταση. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος της διαδρομής. Θα χρειαστούν επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις ακόμα και εάν οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται» δηλώνει χαρακτηριστικά στην καθημερινή λίγο πριν την έναρξη της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα για τα εγκαίνια της έκθεσης documenta14 μαζί με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
«Το ζητούμενο είναι οι μεταρρυθμίσεις να επιφέρουν μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα κοινωνική συνοχή» προσθέτει για το θέμα ο Γερμανός πρόεδρος.
Όσον αφορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δηλώνει ότι για τη Γερμανία νομικά, με βάση το διεθνές δίκαιο, το θέμα έχει λήξει. «Θα ευχόμουν ανεξάρτητα από τις διαφορές αυτές, οι δύο πλευρές να εργαστούν μαζί σε ευρωπαϊκό πνεύμα, για μια κοινά αποδεκτή ιστορική μνήμη, έχοντας το βλέμμα στραμμένο προπάντως στη νέα γενιά» προσθέτει με νόημα.
Ερωτηθείς, τέλος, για το θέμα των σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας αλλά και την αυξημένη επιθετική ρητορική της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα ο κ. Στάινμαγερ απαντά ότι «είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς τη ρητορική των προηγούμενων εβδομάδων, η οποία ενίοτε υπήρξε απαράδεκτη και ενίοτε αναξιοπρεπής. Παρόλα αυτά παραμένουμε στη Γερμανία και στην ΕΕ στενά συνδεδεμένοι με την Τουρκία. Είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ και τα συμφέροντά μας σε πολλά ζητήματα είναι κοινά. Γι' αυτό δεν πρέπει να γκρεμίσουμε τις γέφυρες που μας συνδέουν, ούτε να συμμετέχουμε στην κλιμάκωση μιας ρητορικής της έντασης».
thema.gr