Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς
Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας συναντάται αυτή την ώρα σήμερα Παρασκευή 21/4, στην κεντρική έδρα του SPD με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Γερμανία.
«Δεν ζητούμε μια δεύτερη ευκαιρία» διακυβέρνησης, αλλά «την πρώτη ευκαιρία προκειμένου να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και περιέγραψε τις επικείμενες εκλογές ως «σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων», χαρακτηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία «νεοφιλελεύθερο, νεοσυντηρητικό κόμμα». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός χωρίς τη συμμετοχή του νικητή των εκλογών και απηύθυνε πρόσκληση προοδευτικής συνεργασίας «στη βάση προγράμματος» σε όλα τα κόμματα «εκτός από τη ΝΔ και την ακροδεξιά», προκειμένου, όπως είπε, να μην χρειαστούν νέες εκλογές. «Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», υπογράμμισε.
Μιλώντας χθες (Πέμπτη) το βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Βερολίνου σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» της γερμανικής Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για το έργο της κυβέρνησής του και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το 2019 η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούσε να ισχυριστεί, όπως συνηθίζεται, ότι «παρέλαβε χάος». «Ήμασταν η μόνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης η οποία, αυτό που άφησε, δεν επέτρεπε στην επόμενη κυβέρνηση να πει “παραλάβαμε χάος”. Η χώρα του 2019 δεν είχε σχέση με την υπό κατάρρευση χώρα που βρήκαμε το 2015», σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά ότι «διατηρήθηκε η δημοσιονομική ισορροπία κρατώντας την κοινωνία όρθια», τέθηκαν υπό έλεγχο οι προσφυγικές ροές με τη συνεργασία των εταίρων, ενώ με τη Συμφωνία των Πρεσπών, από κοινού με τον Ζόραν Ζάεφ, δόθηκε «ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν τις λύσεις που χρειαζόμαστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα». Αναρωτιέμαι, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, «πώς θα ήταν σήμερα τα Βαλκάνια χωρίς αυτή τη Συμφωνία».
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη» εκλογική αναμέτρηση και για «διαφορετικές, αλλά εξίσου σοβαρές» προκλήσεις. Η Ελλάδα, τόνισε, καλείται να αφήσει πίσω της τις πολιτικές που οδήγησαν στη χρεοκοπία, τις πρακτικές αναδιανομής προς τους λίγους και τους ισχυρούς, τη βάναυση κακοποίηση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. «Αυτά τα τέσσερα χρόνια η δημοκρατία και το κράτος δικαίου κακοποιήθηκαν από μια κυβέρνηση η οποία παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα, μια κυβέρνηση η οποία δεν έδειξε σεβασμό στην ελευθεροτυπία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, όταν όμως, αργότερα, στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης με την καθηγήτρια Θεατρολογίας στο πανεπιστήμιο του Όσναμπρουκ Μαργαρίτα Τσώμου, εκλήθη να σχολιάσει τον τίτλο πρόσφατης εκδήλωσης του Ιδρύματος της Αριστεράς περί «ορμπανοποίησης» της Ελλάδας, μίλησε για «αλαζονική κυβέρνηση», αλλά έλαβε αποστάσεις από τον συγκεκριμένο όρο, χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ βαρύ». «Είναι μεγάλη ευκαιρία η αλλαγή που προσδοκούμε να φέρει ουσιαστική επαναφορά των βασικών κανόνων της δημοκρατίας», αντέτεινε.
Αναφερόμενος στο σύστημα της απλής αναλογικής και στο ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει κάποιο κόμμα την αυτοδυναμία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι αντίπαλοί του κινδυνολογούν λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αστάθεια, καθώς μια κυβέρνηση συνεργασίας περισσότερων δυνάμεων θα διαθέτει ευρύτερη πλειοψηφία και λαϊκή στήριξη. «Αυτοδύναμες ήταν και οι κυβερνήσεις που έφεραν το πελατειακό αναξιοκρατικό κράτος», σημείωσε, για να συνεχίσει: «Το 1ο κόμμα στις εκλογές θα έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να αναζητήσει συμμαχίες σε προγραμματική βάση, για μια σταθερή κυβέρνηση. Η ΝΔ το αρνείται και λέει ότι, ακόμη και αν κερδίσει, θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, αν δεν έχει αυτοδυναμία. Αυτό είναι η αστάθεια». Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, λέει ότι, αν έρθει πρώτος, θα είναι έτοιμος για κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. «Δεν είναι καπρίτσιο, εμμονή να λέμε “μόνο αν έρθουμε πρώτοι”. Το λένε τα μαθηματικά: δε θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση αν δε συμμετέχει το 1ο κόμμα. Το λέει και η πολιτική ηθική. Το λέει και το 3ο κόμμα. Άρα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τον δρόμο για μια κυβέρνηση συνεργασίας, όχι δεύτερες και τρίτες κάλπες […] Μια κυβέρνηση με προγραμματικές συγκλίσεις, όχι για να μοιράσουμε οφίκια», δήλωσε.
Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε ακόμη ως βασική προτεραιότητα μιας πιθανής κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ τον σεβασμό του κράτους δικαίου και τη χρηστή διοίκηση και επισήμανε ότι «εκείνοι που φώναζαν κάποτε “Μένουμε Ευρώπη” μάς έχουν σήμερα οδηγήσει μίλια μακριά από την Ευρώπη, η οποία είναι συνώνυμο του κράτους δικαίου» και όχι των παρακολουθήσεων, των παρεμβάσεων στις ανεξάρτητες αρχές, της χειραγώγησης της δικαιοσύνης, των οικονομικών σκανδάλων κυβερνητικών στελεχών κλπ.
Ειδικά για το μεταναστευτικό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «δεν μας αξίζει ως κουλτούρα και ιστορία ο ρόλος του δεσμοφύλακα της Ευρώπης» και ζήτησε όχι μόνο στήριξη της προστασίας των συνόρων έναντι της εργαλειοποίησης των μεταναστών, αλλά και νόμιμες οδούς μετανάστευσης και ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου με γνώμονα την αλληλεγγύη, το οποίο δεν θα ρίχνει όλη την ευθύνη στις χώρες υποδοχής. Αναφερόμενος στον φράχτη στον Έβρο, διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε ταμπού, αλλά δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα» και δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιγράφει τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη και για την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν απέναντι στις δυνάμεις της δεξιάς που συνεργάζεται με δυνάμεις εθνικισμού και ακροδεξιάς και παρέπεμψε στα παραδείγματα της Ιταλίας και της Σουηδίας. «Στην Ελλάδα, έπιασε ο πόνος την κυβέρνηση να νομοθετήσει για να βάλει μπλόκο στο κόμμα των νεοναζί. Δεν γίνεται όμως έτσι. Έτσι φουσκώνεις τους νεοναζί. Αλλά το κάνει για να ρίξει δίχτυα στο ακροατήριο της ακροδεξιάς», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος σήμερα Παρασκευή θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD) στο Βίλυ Μπράντ Χάους, έδρα στου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο Βερολίνο.
Ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας την παρέμβασή του, τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές. «Δεν τους λέω τι να ψηφίσουν, τους λέω όμως να πάνε να ψηφίσουν. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από αυτούς που θα πάνε στην κάλπη», κατέληξε.