Συνάντηση του ΥφΑΑΤ Διονύση Σταμενίτη με τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας.

Συνάντηση του ΥφΑΑΤ Διονύση Σταμενίτη με τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας.
12 Σεπτεμβρίου, 2023

Συνάντηση του ΥφΑΑΤ Διονύση Σταμενίτη με τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας.

Με τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και του Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε. Θεσσαλίας συναντήθηκε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 κλιμάκιο της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποτελούμενο από τον Υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Γεώργιο Στρατάκο και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών και Ενωσιακών Πόρων και  Δημήτριο Παπαγιαννίδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έδωσαν το παρόν ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κωνσταντίνος Αγοραστός και ο βουλευτής Χρήστος Καπετάνος.

Κεντρικό θέμα αποτέλεσαν οι επιπτώσεις που προκλήθηκαν στις υποδομές του πρωτογενούς τομέα από την κακοκαιρία DANIEL, ενώ συζητήθηκε και ένας πρώτος σχεδιασμός για τους τρόπους που σχεδιάζει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

  • Νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφθηκε αποθήκες βάμβακος και καλαμποκιού, σε Μάνδρα και Κουτσόχερο, καθώς και το Κιλελέρ όπου συνομίλησε με αγρότες που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σήμερα ο ΥπΑΑΤ βρίσκεται στο Στρασβούργο συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό.

Διονύσης Σταμενίτης: «Η Πολιτεία είναι εδώ, με έγκαιρες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων»

Στη δεδομένη στήριξη της Πολιτείας για όσο διάστημα χρειαστεί αλλά και τη βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει σε παρεμβάσεις αποκατάστασης των υποδομών αλλά και στον σχεδιασμό για υλοποίηση έργων που θα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης. Ειδικότερα είπε: «Όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, η πολιτεία είναι εδώ, δίπλα στους πολίτες της Θεσσαλίας που δοκιμάζονται, στοχεύοντας σε έγκαιρες παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίσουν άμεσα και σε πολλαπλά επίπεδα τις επιπτώσεις των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων. Και θα είμαστε εδώ για όσο διάστημα χρειαστεί. Παράλληλα με την κάλυψη των άμεσων αναγκών και την επούλωση των πληγών, βούληση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και του Υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη είναι η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, για την αποκατάσταση των υφιστάμενων αλλά και την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών που θα συμβάλλουν στο πέρασμα της Θεσσαλίας στην επόμενη ημέρα».

Δημήτρης Παπαγιαννίδης: «Με όραμα και σχέδιο θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής».

«Η κακοκαιρία DANIEL, πολλαπλάσια του καιρικού φαινομένου του Ιανού και με περίοδο επαναφοράς άνω των 1000 ετών, προκάλεσε, πέραν των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, σημαντικές ζημιές στις υποδομές των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ. Σήμερα, όπως τονίστηκε και στη συνάντηση μας είναι εφικτή μόνο η μακροσκοπική καταγραφή με drone ή τηλεσκόπηση των ζημιών, οι οποίες προφανώς θα καταγραφούν πλήρως με επιτόπου αυτοψίες από συνεργεία του Οργανισμού. Με συντονισμό από την Περιφέρεια και από το ΥΠΑΑΤ, είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε τα μέλη των Οργανισμών ότι θα υπάρξει αποκατάσταση και βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών. Με όραμα και σχέδιο θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής».

Σχόλια