Τσίπρας: Προσκλητήριο προς ΠΑΣΟΚ, πρέσινγκ με αιχμές σε ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Τσίπρας: Προσκλητήριο προς ΠΑΣΟΚ, πρέσινγκ με αιχμές σε ΚΚΕ και ΜέΡΑ25
28 Απριλίου, 2023

Τσίπρας: Προσκλητήριο προς ΠΑΣΟΚ, πρέσινγκ με αιχμές σε ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα προς το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία μετά την πρώτη κάλπη, ενώ διατήρησε στο προσκήνιο το σενάριο της «κυβέρνησης ανοχής», εκπέμποντας εκ νέου σήμα προς το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, χωρίς να λείπουν από τις αναφορές του και οι αιχμές προς τους Γιάνη Βαρουφάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα, τους οποίος κάλεσε και πάλι «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Είναι κατά τη γνώμη μου ρεαλιστική η δυνατότητα να συμφωνήσουμε, αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος, να φτιάξουμε με το ΠΑΣΟΚ μια κυβέρνηση μακράς πνοής» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Οπως τόνισε, «όλα αυτά μπορούν να συμβούν αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα. Μόνο έτσι θα βγαίνουν τα κουκιά. Τα κουκιά δεν θα βγαίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο. Το 2019, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν μαζί 40%. Τώρα μπορούν να πάνε στο 45-46%».

«Από εκεί και πέρα, θα δούμε τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, πολιτική χωρίς ευθύνη δεν υπάρχει» πρόσθεσε, στρεφόμενος προς το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25. 

 

Αναφερόμενος στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως «δεν ξέρω για ποιον λόγο ο κ. Βαρουφάκης αβαντάρει τον κ. Μητσοτάκη. Του δίνει τη δυνατότητα να φέρει ξανά στην επιφάνεια το ξαναζεσταμένο φαγητό. Και ο Βαρουφάκης μέχρι τις εκλογές μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά μετά τις εκλογές πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Μπορεί να επιλέξει, για παράδειγμα, την ανοχή. Σε μια σειρά από χώρες είχαμε το φαινόμενο να υπάρχει ανοχή από κάποιο κόμμα σε κυβερνήσεις. Ετσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη». «Ενα κόμμα του 3% μπορεί να συμμετέχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα χωρίς να επιβάλλει τους όρους, μπορεί και να επιλέξει και την ανοχή», είπε ακόμη.

 

«Εγώ ζητώ νωπή εντολή για να κυβερνήσω. Το ΚΚΕ βλέπω ότι δεν δείχνει να ενδιαφέρεται πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Βλέπω και έναν κ. Βαρουφάκη κολλημένο στις εμμονές του. Ο Βαρουφάκης είναι παρτενέρ του Μητσοτάκη σε αυτές τις εκλογές, κοιτά πώς θα δώσει πάσες στον κ. Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τα δύο κόμματα απευθύνονται σχεδόν στο ίδιο κοινό. «Εχουμε ανταγωνιστική σχέση. Ακόμα κι αν είμαστε στη συνέχεια κυβερνητικοί συνεταίροι. Θέλει να έχει μεγαλύτερο ποσοστό και είναι λογικό», είπε, σημειώνοντας ότι κατανοεί τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη να μην ανοίγει τα χαρτιά του.

Ωστόσο απέρριψε εκ νέου το αφήγημα του επικεφαλής της Χαρ. Τρικούπη για «τρίτο πρόσωπο» στην πρωθυπουργία. 

Για το ντιμπέιτ

Αναφερόμενος στα προεκλογικά ντιμπέιτ, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι είναι «λογικό» οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που «διεκδικούν» την πρωτιά και «συγκρίνονται» να κάτσουν σε μια τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε και πάλι τον πρωθυπουργό ότι «φοβάται τη σύγκριση» και τον «διάλογο» στη βάση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων, ενώ υπενθύμισε πως ο ίδιος, το 2015, είχε δεχθεί να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τον κ. Μεϊμαράκη, όπως γίνεται «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» και παρέπεμψε στις τελευταίες εκλογές της Γαλλίας, όπου ο Μακρόν είχε βρεθεί «ενώπιος ενωπίω» με τη Λεπέν.

Εξάλλου, δέχθηκε πως η συζήτηση και με τους έξι αρχηγούς, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός, μπορεί να γίνει. Ωστόσο, σημείωσε πως τέτοια συζήτηση είναι τις περισσότερες φορές «σούπα».

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια