Χαιρετισμός Yφυπουργού Eξωτερικών, κ. Γιάννη Αμανατίδη στην Τελετή Έναρξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας (Θεσσαλονίκη)
Χαιρετισμός Yφυπουργού Eξωτερικών, κ. Γιάννη Αμανατίδη στην Τελετή Έναρξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας (Θεσσαλονίκη)
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO διοργάνωσαν την πρώτη Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας και ταυτόχρονα να ευχηθώ στους συμμετέχοντες καλή επιτυχία.
Κυρίες και κύριοι,
Ο Ελύτης το 1959, δημοσιεύοντας το «΄Αξιον εστί», διαγράφει ποιητικά τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας από τον Όμηρο έως το Βυζάντιο κι από κει έως τον Σολωμό: «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική [...] Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου [...] ψαλμωδίες γλυκές με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι. Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι και το 1979 σε ένα από τα καλύτερα κείμενα του ποιητή, στον «Λόγο στην Ακαδημία της Στοκχόλμης», γράφει: «Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ' όλ' αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμιση χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ' ελάχιστες διαφορές. [...] Εάν η γλώσσα αποτελούσε απλώς ένα μέσον επικοινωνίας, πρόβλημα δεν θα υπήρχε. Συμβαίνει όμως ν' αποτελεί και εργαλείο μαγείας και φορέα ηθικών αξιών.
Χωρίς ίχνος έπαρσης η ελληνική γλώσσα συνέβαλε καθοριστικά στην σκηνή της παγκόσμιας διανόησης. Χαρακτηρίζεται από αρτιότητα, μουσικότητα, πλαστικότητα, καθώς αποτελεί τη μόνη γλώσσα, που μέσω των λέξεων, αποδίδει με αξιοθαύμαστη ευκρίνεια την βαθύτερη ουσία όλων των δημιουργημάτων της ανθρώπινης σκέψης.Η ελληνική γλώσσα, όπως ένας ζωντανός οργανισμός, έχει την τάση να εξελίσσεται σταδιακά στο διάβα του χρόνου, να προσαρμόζεται στις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτισμικές μεταλλάξεις και να προσδίδει την ιδιαιτερότητα κάθε εποχής.
Κυρίες και κύριοι
Η πρώτη Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, που πραγματοποιείται φέτος στο πλαίσιο του εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη, στα χώματα που τον γέννησαν και ανέθρεψαν, φιλοδοξούμε να αποτελέσει θεσμό, ο οποίος όχι μόνο θα αυξήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει νέες γέφυρες με το πιο ζωντανό κομμάτι της ομογένειάς μας, τους νέους και τις νέες.
Παράλληλα, ως πολιτεία και ΥΠΕΞ, εισάγουμε νέους θεσμούς για την ανάδειξη του γλωσσικού μας πλούτου, με πρώτη την καθιέρωση της Παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής γλώσσας - Ελληνοφωνίας, την αναβάθμιση των εδρών Νεοελληνικών Σπουδών, το νομοσχέδιο για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, που μόλις προχθές και μετά από ενέργειες μηνών ψηφίστηκε, με στόχο τη διατήρηση της ιδιαίτερης γλωσσικής και πολιτισμικής ταυτότητας του αποδήμου Έλληνα και τη διευκόλυνση της προσαρμογής του σε ένα άλλο πολιτισμικό περιβάλλον μέσω της αξιοποίησης των υφιστάμενων εκπαιδευτικών δομών της χώρας υποδοχής, όπως και η αναγνώριση όλων των μορφών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού και η αντίστοιχη ενίσχυσή τους.
Επιπλέον, θεσμοθετείται Μόνιμη Επιτροπή για την παρακολούθηση και προώθηση του έργου φορέων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό καθώς και του έργου των εκπαιδευτικών που αποσπώνται σε αυτές
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα μας βρίσκετε πάντοτε συμπαραστάτες σε όλες τις δράσεις σας, που προωθούν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.
Σας ευχαριστώ