Εκδήλωση με θέμα «ΠΕΛΛΑ: Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ»

Εκδήλωση με θέμα «ΠΕΛΛΑ: Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ»
4 Οκτωβρίου, 2017

Εκδήλωση με θέμα «ΠΕΛΛΑ: Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ»

 

Σε μια εκδήλωση – αφιέρωμα στον Μέγα Αλέξανδρο με διακριτικό τίτλο «ΠΕΛΛΑ: Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» πέφτουν τα «φώτα της δημοσιότητας» την ερχόμενη εβδομάδα στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

 

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου, στις 18:30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας πραγματοποιείται εκδήλωση – αφιέρωμα στην ηγετική μορφή και την εξέχουσα προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μια δράση η οποία είναι ενταγμένη σε μια σειρά επτά εκδηλώσεων σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής. Η δράση πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας.

 

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά δήλωσε σχετικά: «Η Πέλλα έχει την τιμή να ξεκινά αυτή τη σειρά των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες με αφορμή δύο σπουδαίες προσωπικότητες του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ιστορίας, τον Μέγα Αλέξανδρο και τον δάσκαλό του, Έλληνα Φιλόσοφο Αριστοτέλη. Πραγματικά ο απαράμιλλος πολιτισμός που έχει να επιδείξει η Πέλλα, ως ο τόπος που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος αλλά και ο Φίλιππος ο Β’, ούσα η Πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου και η αφετηρία των αγώνων του Έλληνα Στρατηλάτη είναι μοναδικός. Αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο εδραιώνοντας, έτσι, ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια, άκρως ανταγωνιστική τουριστική αγορά. Ο τουρισμός ως βιομηχανία έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και προσπαθούμε να διατηρήσουμε ακέραια και να αναδείξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Αξίζουν συγχαρητήρια στα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που προετοίμασαν την εκδήλωση. Προσκαλώ όλους τους ανθρώπους του τουρισμού και όλους τους πολίτες να «αγκαλιάσουν» την προσπάθειά μας».

 

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος τόνισε: «Θα ήθελα να σταθώ στην εναρκτήρια εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Πέλλα, έναν τόπο με μοναδική ιστορία και πολιτισμό. Οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στην Πέλλα και, γενικότερα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρέπει να κινητοποιήσουν ακόμη περισσότερο όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τουριστικού τομέα αλλά και όλους τους ενεργούς πολίτες. Κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής, με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες, τα social media, με παράλληλη προβολή των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών κάθε Περιφερειακής Ενότητας μέσω στοχευμένων ενεργειών. Πολύ πρόσφατα δώσαμε στην κυκλοφορία τους νέους χάρτες της Περιφέρειας, ένα σχεδιαστικά άρτιο έντυπο και, κυρίως, εύχρηστο εργαλείο για τους επισκέπτες της περιοχής μας. Είμαι σίγουρος ότι η εκδήλωση στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας όπως και όλες οι εκδηλώσεις στα διοικητικά όρια της Π.Κ.Μ. θα είναι μεγαλειώδεις».

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

                                   

  • Γνωριμία με το μουσείο

Γνωριμία με το μουσείο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Περιήγηση - ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο για όσους το επιθυμούν.

 

  • Έναρξη της εκδήλωσης- Χαιρετισμοί

Χώρος: Αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου

Χρονική Διάρκεια (10’)

 

  • Γνωριμία με τον Αλέξανδρο

Ομιλίες:

  • Τσιγαρίδα Ελισάβετ, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, με θέμα «Αλέξανδρος & Πέλλα»(Διάρκειας 10’)
  • Σκίτσα Αλεξάνδρα, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, με θέμα «Ο Μύθος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» (Διάρκειας 10’)

Χώρος Παρουσίασης: Αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου

Χρονική Διάρκεια (20’)

 

  • "Ηχοχρώματα μουσικών οργάνων, που διατηρήθηκαν από την αρχαιότητα

       μέχρι τις μέρες μας σε μουσικούς πολιτισμούς της λεκάνης της Μεσογείου"

Παρουσίαση μουσικών οργάνων της αρχαιότητας  τα οποία διατηρήθηκαν στη λεκάνη της Μεσογείου & παράγωγα ήχων από αυτά.

Μουσικά Όργανα: Σύριγξ του Πανός, Διπλός αυλός-αργούλ, Αυλός-φλογέρα-νάϊ, Δίαυλος-διπλή φλογέρα, Άσκαυλος-γκάιντα, Μεμβρανόφωνα-σείστρα)

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Καϊμάκης Γιάννης (Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ), Χατζηευαγγέλου Λένα (φιλόλογος) &  Παπάς Κώστας (μηχανικός-μουσικός)

Χώρος Παρουσίασης: Αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου

Χρονική Διάρκεια (20’)

 

  • Γνωριμία με τις διατροφικές συνήθειες στην αρχαία Ελλάδα

 

 5.1)Φυτικός Γενετικός πλούτος στην αρχαία και σύγχρονη Μακεδονία: επισιτιστική  ασφάλεια και διατροφή

Επαφή με τον κόσμο των βοτάνων της αρχαιότητας, ιδιότητες και χρήσεις τους διαχρονικά. Παρουσίαση βοτάνων σε stand στη φυσικής τους μορφή ή σε αποξηραμένη, με παράλληλη εισήγηση για τις ιδιότητες και χρήσεις τους από την κ. Μαλούπα Ελένη με χειλόφωνο επιτόπου στο χώρο.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαλούπα Ελένη, Τακτική Ερευνήτρια, Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών πόρων

Χώρος Παρουσίασης: Φουαγιέ Μουσείου

Χρονική Διάρκεια (15’)

 

5.2) Η διατροφή στην αρχαία Μακεδονία

Τί έτρωγαν στη γη της Μακεδονίας κατά το παρελθόν; Σε συνεργασία με το πρόγραμμα PLANTCULT παρουσιάζεται η έρευνα για τα είδη διατροφής στην Αρχαία Μακεδονία και οι προοπτικές σύνδεσής τους με τη σύγχρονη παραδοσιακή κουζίνα.

Τα είδη διατροφής της αρχαιότητας θα παρουσιαστούν από την κα Βαλαμώτη-Καπετανάκη Σουλτάνα Μαρία, με χειλόφωνο επιτόπου στο χώρο.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Βαλαμώτη-Καπετανάκη Σουλτάνα Μαρία Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τομέα Αρχαιολογίας, Τμήματος  Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ,   Διευθύντρια προγράμματος PLANTCULT (ERC).

Χώρος Παρουσίασης:  Φουαγιέ Μουσείου

Χρονική Διάρκεια (10 λεπτά)

Η σύντομη επισκόπηση των ειδών διατροφής της Αρχαίας Μακεδονίας συνοδεύεται από μια γαστρονομική προσέγγιση του παρελθόντος μέσα από υλικά της Μακεδονικής γης του τότε και του σήμερα. Μπουφέ με κάποιες συνταγές εμπνευσμένες από το παρελθόν και ορισμένες βασισμένες σε υλικά του σήμερα (της Μακεδονικής Κουζίνας), μαζί με συνοδεία ιδιαίτερων ποτών που ανιχνεύονται από τα προϊστορικά χρόνια (κρασί και μπύρα), τα οποία θα δοκιμαστούν από τους συμμετέχοντες.

 

5.3) Από τον καρπό του χθες… στα είδη του σήμερα

Παράλληλα θα παρουσιαστούν προϊόντα του σήμερα από επιχειρήσεις της Πέλλας και της ΠΚΜ ως εξέλιξη των αντίστοιχων προϊόντων του τότε.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τα γευτούν και να ενημερωθούν γι αυτά από την Αικατερίνη Καλαϊτζίδου επιτόπου στον χώρο.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Καλαϊτζίδου Αικατερίνη, ΤΕ Γεωπόνος ΔΑΟΚ Πέλλας

Χώρος Παρουσίασης: Φουαγιέ Μουσείου

Χρονική Διάρκεια (5 λεπτά)

 

Σχόλια