Μετά την επίσκεψη της Μενδώνη ο Δήμος Πέλλας υποβαθμίζει τον πολιτισμό Ένα  πολιτικό λάθος με πολλά ερωτήματα

Μετά την επίσκεψη της Μενδώνη ο Δήμος Πέλλας υποβαθμίζει τον πολιτισμό     Ένα  πολιτικό λάθος με πολλά ερωτήματα
3 Ιανουαρίου, 2026

Μετά την επίσκεψη της Μενδώνη ο Δήμος Πέλλας υποβαθμίζει τον πολιτισμό Ένα  πολιτικό λάθος με πολλά ερωτήματα

του Γιώργου Ροδάκογλου

Η κατάργηση των αντιδημαρχιών πολιτισμού και τουρισμού στον Δήμο Πέλλας, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το πώς και το γιατί οδηγήθηκε ο τόπος σε αυτές τις εξελίξεις. Τα πρώτα εικοσιτετράωρα του 2026 βρίσκουν τους πολίτες έντονα προβληματισμένους για τις αποφάσεις του δημάρχου τις οποίες θεωρούν ως «το μεγάλο πολιτικό λάθος του».

Αν και η  υπουργός, κατά την παρουσία της στην ιστορική Πέλλα όταν εγκαινίασε το Ανάκτορο απηύθυνε ξεκάθαρο κάλεσμα συνεργασίας προς τη δημοτική αρχή -τονίζοντας τη σημασία του πολιτισμού και της περαιτέρω ανάδειξης των μνημείων της περιοχής -φαίνεται πως δεν εισακούσθηκε. Αντί ο Δήμος να αδράξει αυτή την ευκαιρία και να ενισχύσει θεσμικά τους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, επέλεξε να καταργήσει τις αντίστοιχες αντιδημαρχίες.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ιστορική Πέλλα, αλλά και την προβολή και αξιοποίηση των οθωμανικών μνημείων των Γιαννιτσών, τα οποία έχουν συντηρηθεί και αναστηλωθεί με κρατικούς πόρους. Η ίδια η Λίνα Μενδώνη, τόσο στην ομιλία της στην Πέλλα όσο και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες κατά τη διαδρομή προς το Ανάκτορο, ξεκαθάρισε ότι μεγάλη ευθύνη για την τουριστική προβολή και την ενεργή αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος, ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα σχολιάστηκαν, υπήρξε αρνητική αποτίμηση για το γεγονός ότι ο Δήμος Πέλλας δεν έχει επιδείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον στον συγκεκριμένο τομέα και τώρα η υπουργός φαίνεται ότι δικαιώνεται πλήρως.

Η αιφνιδιαστική κατάργηση των δύο αντιδημαρχιών -θεσμών που είχε ιδρύσει ο Στάθης Φουντουκίδης - προκάλεσε γενικευμένη έκπληξη, καθώς οι ενέργειες αυτές παραμένουν ανεξήγητες. Η δε αιτιολογία ότι ο Δήμος Πέλλας, λόγω πληθυσμού περίπου 57.000 κατοίκων, δεν μπορεί να υπερβεί τις 12 θέσεις Αντιδημάρχων (9 έμμισθες και 3 άμισθες) και ότι γι’ αυτόν τον λόγο καταργήθηκαν οι συγκεκριμένες αντιδημαρχίες, κρίνεται απολύτως ανεπαρκής.

Αντίθετα, η πρόταση της Αναστασίας Δαρδανελιώτη, δημοτικής συμβούλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι εύλογη και θεσμικά ορθή. Προτείνει  την ονομασία «Αντιδημαρχία Πέλλας και Πολιτισμού», καθώς και την «Αντιδημαρχία Γιαννιτσών και Τουρισμού». Με αυτόν τον τρόπο, κανένας θεσμός δεν θα είχε απαξιωθεί, αλλά θα διατηρούσε ουσιαστική υπόσταση και ρόλο. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να επιλεγεί η «Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού».

Αντ’ αυτού, η Φρόσω Μερεμετσάκη υποβαθμίστηκε από αντιδήμαρχος σε Εντεταλμένη Σύμβουλο Πολιτισμού και ο Νίκος Φλίκας από αντιδήμαρχος αντίστοιχα σε Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού. Ρόλοι  χωρίς κανένα βάρος ευθύνης.

Το αξιοσημείωτο - και πολιτικά παράδοξο - είναι ότι κανένας από τους δύο δεν αντέδρασε για την κατάργηση του θεσμού. Αντιθέτως, αποδέχθηκαν την υποβάθμιση και η ομάδα του πυρήνα της διοίκησης  επιχειρούν τώρα να πείσουν τους πολίτες της Πέλλας ότι «δεν αλλάζει τίποτα». Η προσπάθεια λοιπόν να παρουσιαστεί η νέα κατάσταση ως ισοδύναμη με την προηγούμενη θυμίζει την απόπειρα να πειστεί η κοινή γνώμη ότι ένας ελέφαντας είναι το ίδιο με ένα κοτόπουλο. Για τους παραπάνω λόγους και εφόσον, οι προαναφερόμενοι δεν θεωρούσαν ότι θίγονται, θα μπορούσε να είχε επιλεγεί μια θεσμικά ορθότερη λύση. Να τοποθετηθεί ως Αντιδήμαρχος Πέλλας και Πολιτισμού ο Συμεών Φωστηρόπουλος, με υπεύθυνη για τον τομέα του πολιτισμού τη Φρόσω Μερεμετσάκη, και αντίστοιχα να αναλάβει ο Αθανάσιος Αδαμάκης την Αντιδημαρχία Γιαννιτσών και Τουρισμού, με υπεύθυνο για τον τουρισμό τον Νίκο Φλίκα.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να υπάγονται ως σύμβουλοι στον Δημήτρη Δαμασκούδη, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού. Σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σενάρια, ο Δήμος Πέλλας δεν θα υπερέβαινε σε καμία περίπτωση το όριο των 12 αντιδημαρχιών.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τόσο η Φρόσω Μερεμετσάκη όσο και ο Νίκος Φλίκας γνώριζαν εκ των προτέρων τις προθέσεις του Δημάρχου και επέλεξαν συνειδητά την αποχή. Ωστόσο, εδώ δεν κρίνονται τα πρόσωπα, αλλά οι θεσμοί. Και στη κατάργηση των αντιδημαρχιών, όλα δείχνουν ότι υπάρχει τουλάχιστον μια σιωπηρή αλλά απολύτως διακριτή συνενοχή.

Αναφορικά με τον Δήμαρχο, η συνολική αυτή εξέλιξη τον εμφανίζει πολιτικά ανακόλουθο. Εξελέγη με κεντρικό σύνθημα τον πολιτισμό και την ανάδειξη της Πέλλας, και της πόλης του Γαζή Εβρενός, ωστόσο με τις πρόσφατες αποφάσεις του φαίνεται να αυτοαναιρεί τις ίδιες του, τις διακηρυγμένες αρχές.

Η υποβάθμιση, λοιπόν, είναι υποβάθμιση και οι πολιτικές επιλογές που τη συνοδεύουν παραπέμπουν περισσότερο σε  πρόχειρες αποφάσεις. Αναφορικά με τα δημοσιεύματα δεν επιδιώκουν να  προκαλέσουν εντυπώσεις απλά αποτυπώνουν μια κατάσταση και αυτή είναι η μοναδική αλήθεια.

 

Η ανακοίνωση του Δήμου Πέλλας

Με αφορμή δημοσιεύματα που επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις περί δήθεν «θεσμικού κενού» ή «υποβάθμισης» του Πολιτισμού και του Τουρισμού στον Δήμο Πέλλας, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα με υπευθυνότητα και τεκμηρίωση.

Η Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και του ανώτατου αριθμού Αντιδημάρχων που αυτή προβλέπει, προχώρησε σε ορισμούς με απόλυτο σεβασμό τόσο στη λειτουργικότητα του Δήμου όσο και στην ανάγκη αποτελεσματικής άσκησης πολιτικής στους κρίσιμους τομείς του Πολιτισμού και του Τουρισμού. Η επιλογή να ανατεθούν οι συγκεκριμένοι τομείς σε Εντεταλμένους Δημοτικούς Συμβούλους δεν συνιστά σε καμία περίπτωση υποβάθμιση, αλλά αποτελεί απολύτως θεσμικά κατοχυρωμένη και ευρέως εφαρμοζόμενη πρακτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εξάλλου, στο Δήμο Πέλλας τα ίδια πρόσωπα θα ασκούν ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες που ασκούσαν μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι ασκούν αρμοδιότητες ισότιμες με αυτές των Αντιδημάρχων, με ευθύνη εποπτείας, συντονισμού και υλοποίησης πολιτικών στους τομείς που τους ανατίθενται. Το ίδιο μοντέλο ακολουθείται σε πολλούς μεγάλους πληθυσμιακά δήμους της χώρας, όπως οι Δήμοι Αθηναίων, Πειραιώς, Νοτίου Κέρκυρας και άλλοι, χωρίς αυτό να έχει αποτελέσει αντικείμενο αμφισβήτησης ή μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Σε κάθε περίπτωση, στους δύο κρίσιμους τομείς, η πραγματικότητα διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό περί «απουσίας στρατηγικής» ή «αδράνειας». Αντιθέτως, στα δύο πρώτα χρόνια της παρούσας δημοτικής περιόδου υλοποιήθηκαν και δρομολογήθηκαν δράσεις με σαφές αποτύπωμα, που ενισχύουν την εξωστρέφεια, αναδεικνύουν την ιστορική ταυτότητα του τόπου και δημιουργούν τις βάσεις για έναν σύγχρονο και βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Ο Δήμος Πέλλας δεν πορεύεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά με σχέδιο, συνέπεια και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στο ζήτημα της γυναικείας παρουσίας στη διοίκηση του Δήμου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Πέλλας, το αξίωμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κατέχεται από γυναίκα, ενώ από το ξεκίνημα της θητείας της η παρούσα Δημοτική Αρχή όρισε δύο γυναίκες Αντιδημάρχους, κάτι που από μόνο του καταρρίπτει κάθε αφήγημα περί δήθεν υποβάθμισης ή αποκλεισμού. Η Δημοτική Αρχή στηρίζει έμπρακτα τη συμμετοχή των γυναικών στη διοίκηση, όχι ως επικοινωνιακή επιλογή, αλλά ως ουσιαστική πολιτική αρχή.

Η προσπάθεια ορισμένων να «ανακαλύψουν την Αμερική», αποδίδοντας πολιτικά κίνητρα σε απολύτως θεσμικές επιλογές, δεν συμβάλλει σε έναν γόνιμο διάλογο για το μέλλον του τόπου. Και επιτέλους ας αντιληφθούν ότι η ουσία της πολιτικής είναι η εργασία και το αποτέλεσμα και όχι οι τίτλοι!

Η Δημοτική Αρχή Πέλλας θα συνεχίσει να εργάζεται με σοβαρότητα, θεσμική συνέπεια και διαφάνεια, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των δημοτών και την ουσιαστική ανάπτυξη του Δήμου.

Από το Γραφείο Τύπου Δήμου Πέλλας

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια