Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στο Φεστιβάλ Αθηνών: Παυλίδης, Πλάτωνος στο Ηρώδειο -«Ορέστης» στην Επίδαυρο
Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στο Φεστιβάλ Αθηνών: Παυλίδης, Πλάτωνος στο Ηρώδειο -«Ορέστης» στην Επίδαυρο
Πλουσια από εκδηλώσεις και αυτή η εβδομάδα στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Μεταξύ άλλων αυτη την εβδομαδα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα δούμε Παύλο Παυλίδη, αλλά και Λένα Πλάτωνος, στην Πειραιώς τον Έκτορα Λυγίζο και στην Επίδαυρο «Ορέστης» του Ευριπίδη με τον Αρη Σερβετάλη.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάκλ Αθηνων και Επιδαυρου
Ωδείο Ηρώδου Αττικού 12 Ιουλίου: Παύλος Παυλίδης-The boy
Ο Παύλος Παυλίδης και ο The Boy, δύο από τους σημαντικότερους εκφραστές της σύγχρονης ανεξάρτητης ελληνικής μουσικής σκηνής, σ’ ένα ξεχωριστό μουσικό δίπτυχο, έρχονται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο για μια διαφορετική μουσική βραδιά. Ο πειραματισμός πάνω στα τραγούδια του Παύλου Παυλίδη, με μια νέα ομάδα μουσικών, αποκαλύπτει μια ανανεωμένη δυναμική, που μας τον συστήνει εκ νέου, στοχεύοντας σ’ ένα μυσταγωγικό μουσικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, ο Παύλος Παυλίδης θα παρουσιάσει για πρώτη φορά, ακυκλοφόρητο υλικό από τον δίσκο που ετοιμάζει, συνδέοντας μουσικά το παρελθόν με το παρόν του Παύλου και των συνοδοιπόρων του στη σκηνή και στη δημιουργία.
Οι σόλο εμφανίσεις του The Boy δεν μπορούν να περιγραφούν με συμβατικούς όρους. Το τελευταίο του άλμπουμ, Αντιλόπη, γράφτηκε και κυκλοφόρησε το 2020, εν μέσω καραντίνας, και για πολλούς αποτελεί το απόλυτο σάουντρακ της δυστοπίας που ζούμε τον τελευταίο χρόνο. Στο Ηρώδειο θα παρουσιάσει ένα πολυσυλλεκτικό setlist, με κομμάτια από ολόκληρη τη δισκογραφία του.
Ηρώδειο 14 Ιουλίου: Λένα Πλάτωνος- Nalyssa Green
«Όταν σκέφτηκα να φτιάξω τραγούδια με αγγλικούς στίχους, ρώτησα τον εαυτό μου “τι θα μελοποιήσω;” και άκουσα μέσα μου “Έμιλυ Ντίκινσον”», λέει η Λένα Πλάτωνος, μία από τις πιο πρωτοποριακές Ελληνίδες συνθέτριες και ερμηνεύτριες. Κάθε νέα εμφάνιση της Πλάτωνος είναι γεγονός. Αυτή τη φορά, η δημιουργός συναντά στον καθρέφτη μια εξίσου ιδιοσυγκρασιακή ποιήτρια, την Έμιλυ Ντίκινσον, μελοποιώντας τα πιο φωτεινά ποιήματά της και μοιράζεται μαζί μας το φως και την ελπίδα στην παρουσίαση του νέου της άλμπουμ, που δανείζεται τον τίτλο του εμβληματικού στίχου Η ελπίδα είναι ένα πράγμα με φτερά. Τα τραγούδια, στα αγγλικά, ερμηνεύουν η Αθηνά Ρούτση και η Sissi Rada. Θα ακολουθήσουν αγαπημένα τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας της Πλάτωνος, με τη συμμετοχή του Γιάννη Παλαμίδα.
Η εμφάνιση της Nalyssa Green, μετά από συναυλιακή αποχή ενάμιση χρόνου, συμπληρώνει ιδανικά τη βραδιά. Η αισθαντική ερμηνεύτρια και συνθέτρια μας συνεπαίρνει σ’ ένα εσωτερικό όσο και κοσμικό ταξίδι. Συνθ ποπ, γλυκιά και οικεία, απλή και απαλή, με φωνές, νότες και ρυθμούς που μας καλούν να κλείσουμε τα μάτια και να ενωθούμε κάτω από το φεγγάρι και τον αττικό ουρανό. «Έγραψα και κυκλοφόρησα τον Δεκέμβριο έναν δίσκο εσωστρεφή και φορτισμένο. Έδειχνε ένα μικρό φωτάκι μέσα στο βαθύ μαύρο. Μπορεί να είναι φωτιές εκρήξεων που καταλήγουν σε εκτοξεύσεις πυραύλων ή σε δημιουργία μαύρων τρυπών ή στο επιτυχές άναμμα τσιγάρου. Αφού δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά ως τώρα, ήρθε η στιγμή να κρατήσει το βασικό ρόλο σε τούτο το έργο», λέει η ίδια.
Πειραιώς 260, 14-16 Ιουλίου: Κατερίνα Γιαννοπούλου, Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια
Η εμβληματική ταινία του Ρ. Β. Φασμπίντερ μεταφέρεται από την Κατερίνα Γιαννοπούλου για πρώτη φορά στο θέατρο για το Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για τις τελευταίες μέρες της ζωής της Ελβίρα, μιας διεμφυλικής αντι-ηρωίδας που βρέθηκε στο περιθώριο και στην κοινωνική απομόνωση και ήρθε αντιμέτωπη με την απόλυτη μοναξιά. Τώρα περιπλανιέται στους δρόμους μιας αφιλόξενης πόλης, προσπαθώντας να ανασυνθέσει τα κομμάτια της ζωής της. Εγκαταλειμμένη από όλους, επισκέπτεται τόπους και ανθρώπους που τη σημάδεψαν, προσπαθώντας να βρει έναν λόγο για να συνεχίσει να ζει.
Το πλέον προσωπικό έργο του Φασμπίντερ συναντά τις ανοιχτές πληγές του σήμερα, την αναζήτηση για τον απόλυτο έρωτα, την οδύνη της ανθρώπινης ύπαρξης, την έμφυλη βία, τον κοινωνικό αποκλεισμό όσων δεν ταιριάζουν στο κυρίαρχο ετεροκανονικό αφήγημα, την αυτοκτονία ως κοινωνικό φαινόμενο και ως διαμαρτυρία απέναντι στις συνθήκες της ζωής. Μια παράσταση για το δικαίωμα στην αγάπη και την ύπαρξη, σε μια εποχή εξαιρετικά κρίσιμη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα φύλου.
Παίζουν Γιώργος Βαλαής, Γιώργος Κισσανδράκης, Ρομάννα Λόμπατς, Μάριος Παναγιώτου, Μαρία Φιλίνη. Συμμετέχουν Τάκης Ζαχαριάδης, Αιμιλία Κεφαλά , Δημήτρης Οικονομίδης, Χριστιάνα Τόκα
17-20 Ιουλίου: Έκτορας Λυγίζος, Το σχολείο των γυναικών
Ένα από τα αριστουργήματα του Μολιέρου, το «Σχολείο των Γυναικών», μια αρχετυπική ιστορία γυναικείας εξέγερσης σε ένα περιτύλιγμα αλλεπάλληλων, ξεκαρδιστικών παρεξηγήσεων, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, από τις 17 έως τις 20 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 (Χώρος Δ). Από φόβο μην γίνει «κερατάς», ο Αρνόλφος γίνεται δυνάστης! Για τον ίδιο, μια γυναίκα μπορεί να είναι ενάρετη μόνο όταν είναι αδαής και ανόητη. Για να αποκτήσει μια σύζυγο όπως τη φαντάζεται, ο Αρνόλφος μεγαλώνει τη μικρή Αγνή σε απομόνωση, με σκοπό να την παντρευτεί, μόλις εκείνη φτάσει σε ηλικία γάμου. Εν ολίγοις, τα έχει προβλέψει όλα. Όλα;
Κωνσταντίνος Ζωγράφος (Οράτιος), Ευαγγελία Καρακατσάνη (Κρυζάλντ), Γιάννης Κλίνης (Ζωρζέτ), Σοφία Κόκκαλη (Αγνή), Έκτορας Λυγίζος (Αρνόλφος ή κύριος Ντε λα Σους), Άρης Μπαλής (Αλαίν/Ορόντ), The Boy (Ανρίκ)
15-16 Ιουλίου: Γιάννης Παπαδόπουλος Fourth Stream Music
«Το πιο σημαντικό, ίσως, κομμάτι στη ζωή ενός δημιουργού είναι η αναζήτηση της ταυτότητάς του, εκείνων των χαρακτηριστικών του που είναι μοναδικά, ιδιαίτερα, εντελώς προσωπικά. Κατανοώντας και αποδεχόμενος πως στην Τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση, ανακάλυψα πως η ταυτότητα δεν είναι μια a priori συνθήκη. Εξελίσσεται μαζί μας, μεταμορφώνεται και προσαρμόζεται στο πώς αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι». Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ένας από τους πλέον ανερχόμενους έλληνες πιανίστες της Jazz, καταφέρνει στο Fourth Stream Music να συνδυάσει τις ετερόκλητες προσωπικές επιρροές του και να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό έργο που αντλεί από τον Μπαχ και τον Σοπέν μέχρι τoν Μάιλς Ντέιβις και τους Massive Attack.
Το Fourth Stream Music, το οποίο παρουσιάζεται για δύο βραδιές στην Πειραιώς 260, είναι ένα έργο για ακουστικό - ηλεκτρικό τζαζ πιάνο τρίο (πιάνο - κίμπορντς, κοντραμπάσο - ηλεκτρικό μπάσο, τύμπανα - ηλεκτρικά τύμπανα) και κλασικό κουαρτέτο εγχόρδων (δύο βιολιά, βιόλα, βιολοντσέλο), ένα ιδιότυπο κράμα κλασικής μουσικής, τζαζ, ποστ ροκ και ελεκτρόνικα. Μια μακροσκελής μουσική σύνθεση, με σαφή επιρροή από το third stream, ένα μουσικό κίνημα φιούζιον τζαζ και κλασικής μουσικής της δεκαετίας του ’60.
Τι θα δούμε στην Επίδαυρο
Γιάννης Κακλέας στην Επίδαυρο «Ορέστης» του Ευριπίδη
Ο Γιάννης Κακλέας, που μας έχει χαρίσει πολλές στιγμές γέλιου σκηνοθετώντας Αριστοφάνη, επιστρέφει στην Επίδαυρο καταθέτοντας την πρώτη του σκηνοθεσία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας με τον Ορέστη του Ευριπίδη, στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά.
Έργο γεμάτο συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό, ο Ορέστης θέτει ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών και των φύλων, για την κοινωνική συνοχή, τα οποία θα αναδείξει ένας λαμπερός θίασος ηθοποιών. Στο ρόλο του Ορέστη ο εξαιρετικός ‘Αρης Σερβετάλης, ενώ δίπλα του πρωταγωνιστεί ένας λαμπερός θίασος ηθοποιών που ξεχωρίζουν για τις ερμηνευτικές τους ικανότητες μεταξύ των οποίων: η Μαίρη Μηνά ως Ηλέκτρα, ο Πάνος Βλάχος ως Μενέλαος, ο Γιώργος Ψυχογιός ως Τυνδάρεως, ο Αιμιλιανός Σταματάκης ως Πυλάδης, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου ως Ωραία Ελένη, ο Ζερόμ Καλουτά ως Φρύγας.
Συμμετέχουν οι Κατερίνα Ζαφειροπούλου, ‘Αλκηστις Ζιρώ, Νίκη Λάμη, Ιωάννα Λέκκα, Δανάη Μουτσοπούλου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ελίζα Σκολίδη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία Γιάννης Κακλέας, Μετάφραση Γιώργος Χειμωνάς, Σκηνικά – Κοστούμια Ηλένια Δουλαδίρη - Γιάννης Κακλέας, Μουσική Σταύρος Γασπαράτος, Κίνηση Άρης Σερβετάλης, Φωτισμοί Στέλλα Κάλτσου, Βοηθός σκηνοθέτη Αγγελική Τρομπούκη, Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη Άρης Κακλέας, Βοηθός ενδυματολόγου Ιωάννα Καλαβρού, Βοηθός συνθέτη Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου, Βοηθός φωτίστριας Στέβη Κουτσοθανάση
Παίζουν Άρης Σερβετάλης (Ορέστης), Μαίρη Μηνά (Ηλέκτρα), Πάνος Βλάχος (Μενέλαος), Αιμιλιανός Σταματάκης (Πυλάδης), Γιώργος Ψυχογιός (Τυνδάρεως), Νικολέτα Κοτσαηλίδου (Ωραία Ελένη), Ζερόμ Καλουτά (Φρύγας)
Χορός Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Άλκηστις Ζιρώ, Νίκη Λάμη, Ιωάννα Λέκκα, Δανάη Μουτσοπούλου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ελίζα Σκολίδη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, 16, 17, 18 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Μικρό θέατρο Επιδαύρου
Γιάννος Περλέγκας, γάλα, αίμα, της Αλεξάνδρας Κ*
Το καλοκαίρι του ’58, σ’ ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας, μια γυναίκα σκοτώνει τα δυο της παιδιά. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, Αλεξάνδρα Κ*, το έργο μεταφέρει τη Μήδεια σε μια εποχή που η γυναίκα μόλις αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως η ζωή δεν επιφυλάσσει την ίδια τύχη στα δύο φύλα. Η Ξένη έχει περάσει χρόνια περιορισμένη στους ρόλους της κόρης, της συζύγου και της μητέρας, υπό το άγρυπνο μάτι της στενής κοινωνίας όπου την έφεραν να ζήσει. Όταν ο άντρας της παντρεύεται μιαν άλλη γυναίκα, και η ίδια δεν έχει πια κανέναν ρόλο να υπηρετήσει, ψάχνει να βρει τι έχει απομείνει απ’ αυτήν ακόμα ζωντανό.
Μια γραφή με ιδιαίτερη έμφαση στη φόρμα και στον ρυθμό, που θα αναδειχτεί μέσα από τη σκηνοθεσία του Γιάννου Περλέγκα. Παίζουν Έλενα Τοπαλίδου (η ξένη), Μάγδα Καυκούλα (η δασκάλα τους, Μια νέα), Γιώργης Βασιλόπουλος (ο φίλος τους, Ένας νέος), Γιάννος Περλέγκας (ο πατέρας της, Ένας γέρος), Σύρμω Κεκέ (η μάνα του, Μια γριά), Μιχάλης Τιτόπουλος (ο άντρας της, Ένας άνδρας), Λήδα Κουτσοδασκάλου (Το πρώτο κορίτσι), Αλίκη Γεωργίου (Το δεύτερο κορίτσι)
Μουσικοί επί σκηνής Στράτος Γκρίντζαλης, Τίμος Ντέμος
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους
Πηγή: iefimerida.gr