Θεσσαλονίκη: 45 robots μεταφέρουν τα δέματα στο νέο κέντρο ρομποτικής διαλογής των ΕΛΤΑ

Θεσσαλονίκη: 45 robots μεταφέρουν τα δέματα στο νέο κέντρο ρομποτικής διαλογής των ΕΛΤΑ
9 Σεπτεμβρίου, 2022

Θεσσαλονίκη: 45 robots μεταφέρουν τα δέματα στο νέο κέντρο ρομποτικής διαλογής των ΕΛΤΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στον ταχυδρομικό τομέα έφτασε και στη Θεσσαλονίκη. Τα ΕΛΤΑ είναι η πρώτη ταχυδρομική εταιρεία που εφαρμόζει αυτή την τεχνολογία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, φέρνοντας τα mini robots στην υπηρεσία τους.

Η πρώτη Μονάδα Ρομποτικής Διαλογής δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο στο Κρυονέρι Αττικής. Έχει δυναμικότητα 6.000 αντικείμενα την ώρα, 120 robot και 192 εξόδους.

Αντίστοιχο ρομποτικό σύστημα, το οποίο θα εξυπηρετεί γρήγορα και αξιόπιστα τις ταχυδρομικές ανάγκες της Β. Ελλάδας, λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στο Κέντρο Ρομποτικής Διαλογής, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Το νέο αυτό κέντρο περιλαμβάνει 45 mini robots120 εξόδους, δηλαδή ταχυδρομικούς κωδικούς και 3.000 αντικείμενα την ώρα.

Με δυνατότητα να μεταφέρουν από έναν απλό φάκελο, μέχρι ένα δέμα βάρους 10 κιλών, τα robots του ομίλου ΕΛΤΑ μπορούν να διαχειριστούν σχεδόν το 80% των εισερχομένων αντικειμένων, να τα ζυγίσουν αυτόματα και να τα στείλουν με απόλυτη ακρίβεια στον σάκο του παραλήπτη για άμεση αποστολή, και χωρίς το παραμικρό σφάλμα.

Λειτουργούν με μπαταρία για 4 συνεχόμενες ώρες ενώ επαναφορτίζουν, κατόπιν ειδοποίησης του ειδικού αισθητήρα, για 4 λεπτά πριν επιστρέψουν πάλι στην πίστα.

Το ρομποτικό σύστημα μειώνει δραστικά τους χρόνους σε μία κρίσιμη διαδικασία – που μέχρι πρότινος ήταν χειρωνακτική – και αναμένεται να τριπλασιάσει τη δυνατότητά μας σε δεδομένο χρόνο, διασφαλίζοντας την παράδοση στους παραλήπτες, την επόμενη ημέρα.

«Χάρη στο σύστημα Ρομποτικής Διαλογής στην Αθήνα, οι χρόνοι διαχείρισης των αντικειμένων που παραλαμβάνουμε, έγιναν σχεδόν έξι φορές μικρότεροι. Κάτι που μας επιτρέπει την παράδοσή τους σε μία μέρα, και σύντομα με την περαιτέρω επέκταση της τεχνολογίας αυτής σε διάφορα σημεία ανά τη χώρα, ίσως και στην ίδια μέρα», ανέφερε στα σημερινά εγκαίνια του νέου κέντρου διαλογής της Θεσσαλονίκης, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια