Έναρξη αιτήσεων για τη σχολή γονέων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε σχολεία

Έναρξη αιτήσεων για τη σχολή γονέων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε σχολεία
23 Σεπτεμβρίου, 2014

Έναρξη αιτήσεων για τη σχολή γονέων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε σχολεία

Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να υλοποιήσει ΔΩΡΕΑΝ σεμινάρια επιμόρφωσης γονέων και εκπαιδευτικών. Στόχος του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους, όσον αφορά την διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που αναπτύσσονται είναι:
1. Σύγχρονη οικογένεια, διάρκειας 50 ωρών
2. Σύνδεση σχολείου-οικογένειας, διάρκειας 50 ωρών
3. Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα, διάρκειας 25 ωρών
4. Συμβουλευτική σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, διάρκειας 25 ωρών

Αναλυτικότερα το έργο στοχεύει:
· Στη βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια και τη σχολική τάξη
· Στην ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό γνώσεων αναφορικά με τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών
· Στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δυσκολιών σε σχέση με τις διαδικασίες μάθησης και της συμπεριφοράς
· Στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς
· Στην ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών γύρω από ζητήματα που αφορούν την προάσπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ίδιων και των παιδιών, όπως σεξουαλική αγωγή, ορθή και παιδαγωγική χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, κατανάλωση και διαφήμιση, διαχείριση ελεύθερου χρόνου, εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά, ισότητα των δύο φύλων, στερεότυπα και διακρίσεις κτλ
· Στην συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων

Οι ομάδες τίθενται σε λειτουργία άμεσα, με την συμμετοχή 16 - 18 ατόμων και θα ολοκληρωθούν με τη λήξη του χειμερινού εξαμήνου, τον Δεκέμβριο του 2014. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, σε σχολεία και άλλες δομές του Νομού και οι εκπαιδευόμενοι που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς ένα από τα παραπάνω προγράμματα θα λάβουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης.

Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους.

Το εν λόγω έργο υλοποιείται με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Α/βαθμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Πέλλας και με τους δημοτικούς και τοπικούς φορείς του Νομού Πέλλας. Εντάσσεται στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπεύθυνη της Σχολής Γονέων, Ψυχολόγο, Μπατζάκα Κωνσταντίνα. Τηλέφωνο: 6973827246, Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 12:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Οι διευθυντές και οι σύλλογοι γονέων που ενδιαφέρονται να λειτουργήσει σχετική ομάδα στο χώρο του σχολείου τους καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπεύθυνη της Σχολής Γονέων Ν. Πέλλας.

Σχόλια