Αγροτικό πετρέλαιο

Αγροτικό πετρέλαιο
6 Μαΐου, 2008

Αγροτικό πετρέλαιο

Την άμεση έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων με τις οποίες θα προσδιορίζεται ο ακριβής τρόπος και τα ακριβή κριτήρια και στοιχεία για την επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο ζήτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.- Θέμα: «Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την επιστροφή του ενιαίου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στο αγροτικό πετρέλαιο» Μετά την καθιέρωση του ενιαίου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και ενώ οι αγρότες πληρώνουν ήδη το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν στις αγροτικές τους εργασίες βάση της αυξημένης τιμής του πετρελαίου κίνησης, αναμένοντας τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για να εισπράξουν την διαφορά του φόρου σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, καμία επίσημη πληροφόρηση δεν υπάρχει ακόμη, ούτε για το πότε θα εκδοθούν οι αποφάσεις αυτές, ούτε για τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογισθεί το ποσό της επιστροφής. Από την αρχή που το Υπουργείο ανακοίνωσε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, αλλά και μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, διαρρέουν συνεχώς αντικρουόμενες θέσεις σχετικά με τα κριτήρια που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογισθεί το ποσό της επιστροφής και η αναγκαία ποσότητα πετρελαίου με μειωμένη τιμή φόρου που δικαιούται ο κάθε αγρότης να χρησιμοποιεί κατά περίπτωση για τις αγροτικές του εργασίες. Έτσι οι αγρότες άλλοτε πληροφορούνται ότι η επιστροφή του φόρου που αναλογεί σε κάθε αγρότη θα καθορίζεται βάσει ενός πλαφόν στην ποσότητα πετρελαίου που μπορούν να χρησιμοποιούν για την καλλιέργειά τους και το οποίο θα σχετίζεται με την έκταση που καλλιεργούν, το είδος της καλλιέργειας και τα μηχανήματα που έχουν στη διάθεσή τους. Άλλοτε πάλι ότι η επιστροφή θα γίνεται ετησίως βάσει τεκμαρτού εισοδήματος. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει στον αγροτικό κόσμο της χώρας μεγάλη αναστάτωση και αβεβαιότητα, η οποία μεγαλώνει ακόμη περισσότερο από την σημαντική απόκλιση απόψεων, εκτιμήσεων και στοιχείων που παρουσιάζουν για το θέμα αυτό η ΠΑΣΕΓΕΣ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Υπουργείο φαίνεται να υποτιμά τις ανάγκες των αγροτών σε πετρέλαιο κίνησης, όπως έδειχνε σχετική ανακοίνωσή του με βάση την οποία οι ποσότητες που απαιτούνται υπολογίζονται σε 380 εκατομμύρια λίτρα.
Σύμφωνα όμως με μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, για το σύνολο των 28 εκατομμυρίων καλλιεργούμενων στρεμμάτων, οι ανάγκες σε πετρέλαιο είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που υπολογίζει το Υπουργείο και ανέρχονται τουλάχιστον σε 513 εκατομμύρια λίτρα.
Αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις του Υπουργείου και όχι της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο επιστρεφόμενος φόρος προσδιορίζεται ως σημαντικά μειωμένος δηλαδή κατά 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Επιπλέον οι αποκλίσεις αυτές δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα για το αν θα επιστρέφεται στους αγρότες έγκαιρα και κανονικά το σύνολο των αυξημένων φόρων που έχουν αρχίσει ήδη να πληρώνουν για το πετρέλαιο κίνησης των μηχανημάτων τους. Η πρόσφατη άποψη δε ότι η επιστροφή θα προσδιορίζεται βάσει των στοιχείων του ΟΠΕΚΕΠΕ ενέχει και αυτή σοβαρούς κινδύνους και τον φόβο ότι τα κριτήρια δεν θα είναι

Σχόλια