Δ.Σταμενίτης: Άμεση λύση στα ζητήματα που απασχολούν τους ασφαλισμένους ΟΑΕΕ

Δ.Σταμενίτης: Άμεση λύση στα ζητήματα που απασχολούν τους ασφαλισμένους ΟΑΕΕ
3 Ιουλίου, 2014

Δ.Σταμενίτης: Άμεση λύση στα ζητήματα που απασχολούν τους ασφαλισμένους ΟΑΕΕ

Ερώτηση τους προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατέθεσαν πέντε Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με θέμα την οριστική και βιώσιμη λύση για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ καθώς και την αναστολή της απόφασης του ταμείου, για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς
Ανάμεσα τους και ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος, κατά το προηγούμενο διάστημα, έχει καταθέσει σειρά προτάσεων με σκοπό την υιοθέτηση μιας ρεαλιστικής πρότασης από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ταμείου (ΟΑΕΕ) και παράλληλα θα ανακουφίσει και θα διευκολύνει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης οι Βουλευτές ζητούν:
• Να υπάρξει ρύθμιση για τους οφειλέτες από το 2009 και μετά, που να περιλαμβάνει την δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών σε πολλές μικρές δόσεις.
• Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση χρεών όλων των ασφαλισμένων ( ακόμα και αυτών που έχουν διαγραφεί ).
• Να υπάρξει γενναία μείωση του επιτοκίου που αφορά την καθυστέρηση στη πληρωμή των εισφορών, κάτι που θα ελαττώσει κατά πολύ τις προσαυξήσεις.
• Να δίνεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να μπορεί να επιλέξει χαμηλότερα κλιμάκια ασφάλισης, όπου και θα υπολογιστεί το τελικό ποσό της σύνταξης.
• Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα κλιμάκια. Στο αιτιολογικό μέρος της ερώτησης οι υπογράφοντες Βουλευτές τονίζουν ότι: «Οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ήταν κακοπληρωτές πριν την οικονομική κρίση. Ήταν άνθρωποι που ανταπεξέρχονταν πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις τους και με το παραπάνω. Δεν μπορούμε να μιλούμε λοιπόν για πολιτική σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών εάν δεν απενεργοποιήσουμε πρώτα αυτήν την ωρολογιακή βόμβα. Μόνο μέσα από τέτοιες αποφάσεις θα αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος και θα συνεχιστεί η βιωσιμότητα αυτών των ταμείων. Είναι καλύτερα να εισπράττει το κράτος λιγότερα και από περισσότερους παρά τίποτα και από κανέναν». Συνεπώς για αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο να δοθεί άμεσα μια λύση που θα εξυπηρετεί εξίσου και τις δύο πλευρές.

Σχόλια