Διευρύνει τις συνεργασίες στον τομέα του Προσκυνηματικού τουρισμού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Διευρύνει τις συνεργασίες στον τομέα του Προσκυνηματικού τουρισμού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Τη θεματική του προσκυνηματικού τουρισμού στηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και διευρύνει τις συνεργασίες της μέσα από στοχευμένες δράσεις τουρισμού και πολιτισμού και την προώθηση σχετικών συνεργειών εντός και εκτός Ελλάδας. Μετά την έναρξη της πολιτιστικής διαδρομής «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου», που υλοποιείται από το καλοκαίρι του 2017 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολιτιστικές Διαδρομές ως Επενδύσεις για Ανάπτυξη και Απασχόληση – Cult–RinG», όπου συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με άλλους έξι εταίρους από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Σουηδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Κύπρος, Βέλγιο), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε την πρωτοβουλία για την πρώτη διαπεριφερειακή εκδήλωση για την παρουσίαση της διαδρομής και των σημείων από όπου κήρυξε τη διάδοση του χριστιανισμού ο Απόστολος Παύλος, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη με την ενεργό συμμετοχή έξι ελληνικών Περιφερειών.
Η διαπεριφερειακή εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Η ανάδειξη του θρησκευτικού-προσκυνηματικού τουρισμού ως ενιαίου θεματικού τουριστικού προϊόντος, μέσω της διαδρομής που ακολούθησε ο Απόστολος Παύλος, τέθηκε στο επίκεντρο της διοργάνωσης. «Η πρώτη διευρυμένη εκδήλωση για τον προσκυνηματικό τουρισμό είναι το πρώτο βήμα για το συντονισμό μελλοντικών κοινών δράσεων προώθησης και προβολής σε διαπεριφερειακό επίπεδο. Με επίκεντρο τα "Βήματα του Απόστολου Παύλου" επενδύουμε στην σύνδεση του πολιτισμικού μας αποθέματος με την τουριστική ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε τις ειδικές θεματικές μας διαδρομές που θα στοχεύουν στην τουριστική προβολή όλων των περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας με επίκεντρο τα Μουσεία μας, τα μνημεία και τους χώρους πολιτισμού, ενώ με την πρώτη αυτή μας εκδήλωση ξεκινάμε μια νέα διαπεριφερειακή συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού - τουρισμού», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος.
Στην εκδήλωση ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετέφερε τον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β', ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Παπούλας, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.
Επιπλέον, συμμετείχαν ως ομιλητές η Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Πολιτισμού Δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Πηνελόπη Νομπιλάκη, ο οικονομολόγος - εμπειρογνώμων - σύμβουλος Τουριστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ και Μέλος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Χρήστος Πετρέας, καθώς επίσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, η εντεταλμένη σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής Ελένη Δημοπούλου, η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης-Υποδομών-Δικτύων-Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Νικολάκου, η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Αγγελική Σαραντινού και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης.
Στην εκδήλωση έγινε αναφορά και ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στην τουριστική αγορά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά σε προσκυνηματικές διαδρομές που ακολουθούν οι επισκέπτες 365 μέρες το χρόνο. Αναδείχθηκαν τα σημαντικότερα σημεία-μνημεία των έξι περιφερειών, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν από τον ΕΟΤ μνημεία που αφορούν στο σύνολο της χώρας. Ξεκινώντας από το «Στασίδι του Αποστόλου Παύλου» στη Σαμοθράκη και περνώντας από τους τότε μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς σταθμούς, όπως το Βαπτιστήρι της Λυδίας στους Φιλίππους, τη Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη, το βήμα του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια, τον Άρειο Πάγο με θέα την Ακρόπολη, την Αρχαία Αγορά της Κορίνθου, από εκεί εν πλω στην Παναγιά Γοργόνα της Λέσβου και τέλος στον Ιερό Ναό Αγίου Τίτου στην Κρήτη.ΦΔ