ΔΗΜΟΣ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ
4 Δεκεμβρίου, 2006

ΔΗΜΟΣ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

Διεύθυνση: Μ. Αλεξάνδρου 12
Φαξ: 23840 41000
Τ.Κ.: 58004 Εξαπλάτανος

Τηλέφωνο: 23840 41782

Email : [email protected]

ΘΕΜΑ: Κέντρο Βαλκανικών Πνευστών δημιουργείται στον Εξαπλάτανο

Την οριστική έγκριση του έργου που προβλέπει τη δημιουργία «Κέντρου Βαλκανικών Πνευστών» έχει πλέον στα χέρια του ο Δήμος Εξαπλατάνου και αναμένεται πολύ σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίησή του. Το έργο είναι ενταγμένο στο Διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG III Ελλάδα – Π.Γ.Δ.Μ. και είναι προϋπολογισμού 247.800,00 ευρώ εκ των οποίων το 75% αναλογεί στην κοινοτική συμμετοχή και το 25% στην κρατική συμμετοχή. Φορέας χρηματοδότησης είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ τελικός δικαιούχος ορίζεται σύμφωνα με την οριστική απόφασης ένταξης ο Δήμος Εξαπλατάνου.

Σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο του έργου θα γίνουν εργασίες ανακαίνισης και ειδικής διαρρύθμισης του κτιρίου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Εξαπλατάνου το οποίο αποκαλείται «Σπίτι των ποιητών», ενώ θα εμπλουτιστεί με τον ανάλογο τεχνικό εξοπλισμό (γραφεία, υπολογιστές, μουσικά όργανα, ηχητικά συστήματα κ.α.) για να ανταποκριθεί στους σκοπούς της λειτουργίας του.

Ο ρόλος του Κέντρου θα είναι να ερευνήσει και να καταγράψει τη μουσική και τα τραγούδια της περιοχής, και να προβάλλει μέσα από ειδικές εκδόσεις και διμερείς εκδηλώσεις αλλά και διεθνή προγράμματα εκμάθησης τη μουσική αυτή, που σήμερα διασώζεται από τους ντόπιους μουσικούς. Ο Δήμος Εξαπλατάνου σχεδιάζει τη λειτουργία του Κέντρου λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική προεργασία που έχει επιτελέσει στην περιοχή ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Αλμωπίας «Ο ΑΡΙΩΝ», ο οποίος διαθέτει μελετητές ερευνητές, και έχει την εμπειρία καταγραφών και εκδόσεων παραδοσιακής μουσικής.

Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Εξαπλατάνου Χρήστος Παλίκογλου δήλωσε χαρακτηριστικά: « Πετυχαίνοντας έναν ακόμη μεγάλο στόχο ως δημοτική αρχή προσφέρουμε μια χρήσιμη υπηρεσία στην μουσική παιδεία της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, ενώ παράλληλα συμβάλουμε στην προσέγγιση των δύο λαών, μέσα από την ανάδειξη κοινών στοιχείων της μουσικής και των μουσικών οργάνων. Επενδύουμε στην πολιτιστική μας κληρονομιά και προβάλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ανατολικής Αλμωπίας και στον τομέα αυτό, που είναι συνδεδεμένος με την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής μας. Παράλληλα αξιοποιούμε και ένα κτίριο που για πολλά χρονιά παρέμενε κλειστό μετατρέποντας το σε ένα χώρο όπου οι νέοι του δήμου μας θα βρίσκουν διεξόδους και ενδιαφέροντα τα οποία θα συμβάλουν στην ευρύτερη γνώση και ασχολία τους»

Γραφείο Δημάρχου

 

Σχόλια