Δωρεάν περίθαλψη σε μικρομεσαίους που δημιούργησαν οφειλές κατα την περίοδο της κρίσης

Δωρεάν περίθαλψη σε μικρομεσαίους που δημιούργησαν οφειλές κατα την περίοδο της κρίσης
18 Ιουνίου, 2014

Δωρεάν περίθαλψη σε μικρομεσαίους που δημιούργησαν οφειλές κατα την περίοδο της κρίσης

Διονύσης Σταμενίτης: «Στη σωστή κατεύθυνση η παροχή δωρεάν περίθαλψης σε μικρομεσαίους που δημιούργησαν οφειλές κατα την περίοδο της κρίσης» «Την επέκταση του μέτρου και στους ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α. (μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί) ζητά ο Βουλευτής απο τον Υπουργό Εργασίας».
Άμεση ήταν η αντίδραση του Βουλευτή Πέλλας Διονύση Σταμενίτη στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δημιούργησαν χρέη προς τον ΟΑΕΕ κατά την περίοδο της κρίσης.
Ο κ. Σταμενίτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη θετική αυτή εξέλιξη, η οποία θα δώσει λύσεις και θα ανακουφίσει αρκετά ενα μεγάλο μέρος του κλάδου των ελεύθερων επαγγελματιών, ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ
Ωστόσο ο κ. Σταμενίτης σημειώνει ότι: «Για να υπάρξει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι απαραίτητο: Πρώτον, το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες (μηχανικούς, δικηγόρους, ιατρούς). Δεύτερον, να προχωρήσει ο πλήρης διαχωρισμός των εισφορών ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από τις συνταξιοδοτικές εισφορές. Τρίτον, να διαγραφούν τα χρέη για υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί στους ασφαλισμένους. Τέταρτον, να υπάρξει αποποινικοποίηση των υφιστάμενων οφειλών».
Σύμφωνα με τον Βουλευτή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν απο το Υπουργείο είναι απαραίτητο να συνοδευτούν και απο τις παραπάνω προτάσεις – ρυθμίσεις προκειμένου να δοθούν οριστικές λύσεις στο ζήτημα της εισπραξιμότητας των ταμείων αλλά και της επαγγελματικής επιβίωσης των ασφαλισμένων που ταλαιπωρήθηκαν απο την κρίση.
Να σημειωθεί ότι κατα το προηγούμενο διάστημα ο κ. Σταμενίτης με μια σειρά παρεμβάσεων του, μέσω επιστολών, είχε ζητήσει απο τον Υπουργό να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο ζήτημα του ασφαλιστικού.
Ειδικότερα είχε προτείνει:
1) Διαγραφή του χρέους των ασφαλισμένων, το οποίο αφορά στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη που δεν έχει παρασχεθεί ποτέ στον ασφαλισμένο.
2) Διαχωρισμός των εισφορών ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από τις συνταξιοδοτικές εισφορές και πληρωμή αυτών απευθείας στον ΕΟΠΠΥ
Δυνατότητα διακοπής πληρωμής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, αποποινικοποίηση των υφιστάμενων οφειλών και πληρωμή των παλιών οφειλών ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα του οφειλέτη.

Σχόλια