ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ
12 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ»
——————————————————————————————


Κλιμάκιο της παράταξης ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, αποτελούμενο από τον Καθηγητή του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο, επικεφαλής της παράταξης, τον Φώτη Χατζόγλου, περιφερειακό σύμβουλο και τον Διονύση Ζαρώτη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, επισκέφτηκε την Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία της ΠΕ Πιερίας και ενημερώθηκε για την πρόσφατη και πολύ πρώιμη δασική πυρκαγιά στα Πιέρια όρη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
Οι οιωνοί και τα μηνύματα για το φετινό καλοκαίρι δεν είναι αισιόδοξα. Ο θερμότερος χειμώνας που συνέβη τα τελευταία χρόνια, όπως αποκαλύπτουν οι μετεωρολόγοι, σε συνδυασμό με την ξηρασία, τις λίγες δηλαδή βροχές και τα λίγα χιόνια που έπεσαν φέτος, δημιουργούν εκρηκτικές συνθήκες στα δάση και είναι η αιτία που οι πρώτες δασικές πυρκαγιές φέτος συνέβησαν στην Πιερία και την Κρήτη νωρίς τον Απρίλιο.

Ενόψει ενός ιδιαίτερα θερμού και ξηρού καλοκαιριού και μεσούσης της κλιματικής κρίσης, είναι άμεση ανάγκη να αλλάξει η πολιτική της δασοπροστασίας.

Η έμφαση δεν μπορεί να δίνεται μονόπλευρα στην εκ των υστέρων επέμβαση με στόχο την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Πρέπει να αναβαθμιστεί σε εξ ίσου σημαντικό, αν όχι και σημαντικότερο πόλο της πολιτικής δασοπροστασίας η προσαρμογή στις νέες και δυσμενείς συνθήκες της κλιματικής αλλαγής. Με κύρια αιχμή την έγκαιρη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα πρέπει να αλλάξουν οι προτεραιότητες της πολιτικής δασοπροστασίας στις εξής κατευθύνσεις:
1. 
Να δοθεί έμφαση στην έγκαιρη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών συντελείται την άνοιξη, πριν καν αυτές ξεκινήσουν.
2. 
Να αναβαθμιστεί ο ρόλος της δασικής υπηρεσίας, ώστε να υπάρξουν εγκαίρως οι αναγκαίες δραστηριότητες πρόληψης, όπως α) ο καθαρισμός των δασών από την εύφλεκτη ύλη και αυτό όχι μόνο παρόδια, αλλά και εντός των δασικών περιοχών, β) η συντήρηση των υπαρχόντων και η διάνοιξη νέων δασικών δρόμων και γ) η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
3. 
Να ενισχυθεί άμεσα με εξειδικευμένο προσωπικό η δασική υπηρεσία, η οποία στην Πιερία έχασε το 30% περίπου του ανθρώπινου δυναμικού της τα τελευταία χρόνια.
4. 
Να δοθεί άμεση χρηματοδότηση στη δασική υπηρεσία, με επιπλέον πιστώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, για τις δράσεις και τα έργα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.
5. 
Με δεδομένη την κλιματική κρίση, η αντιπυρική περίοδος πρέπει να ξεκινά νωρίτερα από την 1η Μαίου.
6. 
Να απαγορευτεί ΚΑΘΕ δραστηριότητα και έργο στα δάση και στις αναδασωτέες περιοχές. Οι ΑΠΕ δεν πρέπει να γίνουν άλλοθι για την καταστροφή των δασών.

Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Μυλόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος και Καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Η κλιματική αλλαγή χρειάζεται πολιτική αλλαγή για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Οι δασικές πυρκαγιές, ως αποτέλεσμα των θερμών και ξηρών χειμώνων, θα συνεχίσουν να καταστρέφουν τα δάση, όσο η μόνη αντιμετώπιση είναι εκ των υστέρων και κατασταλτική.

Η προσαρμογή στις νέες ακραίες συνθήκες της κλιματικής κρίσης απαιτεί πολιτική έγκαιρης πρόληψης για την αποφυγή ή και τον περιορισμό των δασικών πυρκαγιών.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου όσον αφορά στις καταστροφικές συνέπειες των δασικών πυρκαγιών. Δεν μπορεί δηλαδή να συνεχίσει να έχει πολλαπλάσιες καμένες εκτάσεις με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες που μοιράζονται τις ίδιες ακριβώς ακραίες κλιματικές συνθήκες με εμάς.

Χρειάζεται αναβάθμιση του ρόλου των δασικών υπηρεσιών στην πρόληψη, με αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος και ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό και με κονδύλια για τον έγκαιρο καθαρισμό των δασών και τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη ξεκινήσει, ούτε η αντιπυρική περίοδος έχει αρχίσει ακόμη, ούτε τα όποια πενιχρά κονδύλια έχουν εγκριθεί για φέτος για την πρόληψη των πυρκαγιών έχουν μέχρι τώρα δοθεί.

Τι περιμένουν; Να καεί πρώτα η Ελλάδα;

Εκείνο που πρέπει να αλλάξει άμεσα, τέλος, είναι να απαγορευτεί και πάλι κάθε δραστηριότητα και έργο εντός δασικών περιοχών και οπωσδήποτε εντός των αναδασωτέων περιοχών.

Οι ΑΠΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ.

Τίποτε δεν είναι πιο πράσινο από την ίδια τη φύση»

Σχόλια