Ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τζάκρη στη Βουλή για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Ελληνική Υφαντουργία

Ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τζάκρη στη Βουλή για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Ελληνική Υφαντουργία
16 Ιουνίου, 2009

Ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τζάκρη στη Βουλή για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Ελληνική Υφαντουργία

και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις της χώρας από την απόφαση να εφαρμοστεί πρόγραμμα μειωμένης εκ περιτροπής εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων

Την Παρασκευή 12/6/2009 πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών σύσκεψη με πρωτοβουλία του σωματείου των εργαζομένων στην Ελληνική Υφαντουργία Α.Ε. με θέμα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο εργοστάσιο της εταιρίας στα Γιαννιτσά μετά από την απόφαση της εργοδοσίας να εφαρμόσει σύστημα μειωμένης εκ περιτροπής εργασίας με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η λήψη τέτοιων δραστικών μέτρων δεν δικαιολογείται και ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη, η οποία δεν κατέστη δυνατόν να παραβρεθεί στην εν λόγω σύσκεψη λόγω κοινοβουλευτικών της υποχρεώσεων, απέστειλε επιστολή προς τους εργαζόμενους, με την οποία δηλώνει την συμπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα τους και γνωστοποιεί ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να δικαιωθεί ο αγώνας αυτός και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Στην επιστολή της η κ. Τζάκρη δηλώνει ότι αισθάνεται μεγάλη αγανάκτηση για το χτύπημα που δέχονται τα εργασιακά δικαιώματα και για το γεγονός ότι, ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι εργαζόμενοι πιέζονται -εξ ονόματος της οικονομικής κρίσης- να δεχθούν να εργαστούν με το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας και να υποστούν κατ' αυτόν τον τρόπο σημαντικές περικοπές στους μισθούς τους.
«Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να καταπατούνται κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, ούτε μπορεί να δίνει άλλοθι στις όποιες επιλογές της κυβέρνησης που υποκύπτει στους εκβιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου, αδιαφορώντας για τον εργαζόμενο» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη.
Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στην επιστολή της στα λάθη και στις παραλήψεις της ΝΔ που νομιμοποιούν τέτοιες καταστάσεις και δημιουργούν παράθυρο για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την πολιτική της επέτρεψε να υπονομευθούν οι συλλογικές συμβάσεις και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να χαθούν δικαιώματα και κατακτήσεις που αποκτήθηκαν με αγώνες και κόπους».
Αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «δεν διαφωνεί με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι προσωρινού χαρακτήρα και σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους» λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τέτοιες δηλώσεις, αντίθετα με ότι ισχυρίζεται, έχουν ανοίξει την όρεξη των εργοδοτών και ένα τεράστιο παράθυρο για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την γενικευμένη ελαστικοποίηση της εργασίας, που γίνονται πλέον με τις «ευλογίες» του ιδίου.
Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός και η Υπουργός Απασχόλησης γνωρίζουν πολύ καλά από τις πολλές καταγγελίες που έχουν ήδη γίνει στο αρμόδιο υπουργείο ότι η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, που αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να είναι νόμιμες οι περικοπές σε ωράρια και μισθούς, αποσπάται στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων με την απειλή της απόλυσης, ενώ άλλες φορές δεν ζητείται καν η γνώμη των εργαζομένων.
Με τις δηλώσεις λοιπόν αυτές, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε πολιτική νομιμοποίηση των περικοπών αυτών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα «τσουνάμι» τέτοιων περιπτώσεων.
Το πόσο δε υποκριτική είναι η στάση της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα, φαίνεται και από το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Απασχόλησης διευκολύνουν τις εργοδότριες εταιρείες, σφραγίζοντας προγράμματα εργασίας με 4ήμερη απασχόληση, παρά την έγκαιρη ενημέρωση των σωματείων των εργαζομένων σχετικά με την παράκαμψη της υποχρεωτικής εκ του Ν.2639/1998 διαβούλευσης με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων».
Η κ. Τζάκρη ανέφερε επίσης ότι «η σημερινή οικονομική κατάσταση δεν αντέχει τέτοιου είδους πολιτικές. Ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης, η κυβέρνηση οφείλει να θωρακίζει τα εργασιακά δικαιώματα και να προστατεύει το εισόδημα των εργαζομένων, με τη διασφάλιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής των νόμων, και όχι να αφήνει τον εργαζόμενο στην απληστία του κάθε εργοδότη.
Σήμερα ο ελληνικός λαός δυστυχώς βιώνει μία σκληρή κοινωνική πραγματικότητα που συνεχώς επιδεινώνεται. Οι εργαζόμενοι ζουν σε καθεστώς εκτεταμένης ανασφάλειας, αφού οι μισθοί μειώνονται, το οκτάωρο απειλείται, η μαύρη εργασία επεκτείνεται παντού, η μερική απασχόληση αντικαθιστά την οκτάωρη απασχόληση και τα προγράμματα stage επεκτείνονται ανεξέλεγκτα και κρατούν σε ομηρία μεγάλο μέρος της νεολαίας μας κάτω από μία κομματική υποταγή».
Η κ. Τζάκρη κατέληξε στην επιστολή κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να σταματήσει αυτήν την πολιτική, να μην επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η κρίση ως άλλοθι και να μην βάζει ψευτοδιλήμματα στον απλό και ανίσχυρο εργαζόμενο.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα, αλλά πάνω από όλα πρέπει να θωρακίσει την εργασία και τον εργαζόμενο. Να σταματήσει να υπονομεύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Να προστατεύσει το εισόδημα των εργαζομένων. Να θωρακίσει το οκτάωρο. Να στηρίξει την κοινωνική ασφάλιση και να μην ακυρώνει κατακτήσεις ετών. Να πάψει τέλος να αναζητά λύσεις σε νέες φοροεπιδρομές, σε νέες απορυθμίσεις και ελαστικοποιήσεις, σε πολιτικές που διευρύνουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους η οικονομική κρίση θα βαθαίνει όλο και περισσότερο».
Με το άνοιγμα της Βουλής σήμερα, η κ. Τζάκρη, όπως υποσχέθηκε και στην επιστολή της προς τους εργαζόμενους, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό, με την οποία εκθέτει την υπάρχουσα κατάσταση, διαβιβάζει τα αιτήματα και τις προτάσεις των εργαζομένων και μεταφέρει την απαίτησή τους για λύση του προβλήματός -το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην επιστολή της «είναι και πρόβλημα όλου του νομού, η οικονομική κατάσταση του οποίου δεν αντέχει εργαζόμενους που χάνουν την δουλειά τους, δεν αντέχει άλλους ανέργους, δεν αντέχει την ανέχεια και τα πισωγυρίσματα»- και ζητά τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων από την μονομερή εκ μέρους της εργοδοσίας απόφαση για μειωμένη εκ περιτροπής εργασία με μειωμένες αποδοχές, καθώς και στήριξη των εργαζομένων και διασφάλιση του εισοδήματός τους.-

----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στην Ελληνική Υφαντουργία Α.Ε. στο Νομό Πέλλας»

Κυρία Υπουργέ,

Ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην Ελληνική Υφαντουργία Α.Ε. στα Γιαννιτσά του Νομού Πέλλας, οι εργαζόμενοι πιέζονται -εξ ονόματος της οικονομικής κρίσης- να δεχθούν να εργαστούν με καθεστώς μειωμένης εκ περιτροπής εργασίας και να υποστούν κατά αυτόν τον τρόπο σημαντικές περικοπές στους μισθούς τους, ενώ, σύμφωνα πάντα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, εξ αιτίας των επιλογών της εργοδοσίας απειλούνται με ισοπέδωση των εργασιακών και κλαδικών τους κεκτημένων.
Πιο συγκεκριμένα η διοίκηση της εταιρίας, με τη δικαιολογία του μειωμένου τζίρου, αποφάσισε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν εκ περιτροπής μια μέρα λιγότερη την εβδομάδα, καθώς και μια εβδομάδα λιγότερη το μήνα.
Όπως όμως ισχυρίζεται το σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση, μετά από μια μικρή περίοδο κάμψης τους χειμερινούς μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι επιδεικνύοντας καλή θέληση διευκόλυναν όσο μπορούσαν την εταιρία, οι πωλήσεις επανήλθαν πάλι στο επίπεδο της περυσινής περιόδου, ενώ πρόσφατα στο πελατολόγιο της εταιρίας προστέθηκαν και άλλοι παγκοσμίου εμβέλειας πελάτες, κάτι που δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την εκ περιτροπής εργασία και την αντικατάστασή της με φθηνή εργασία μέσω εργολαβικών σχέσεων, ώστε να μπορέσει να βγει η παραγωγή.
Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι στην εταιρία, σύμφωνα πάντα με την άποψη του σωματείου τους, δεν δέχονται σε καμία περίπτωση να δεχθούν να εργαστούν εκ περιτροπής και να υποστούν κατ' αυτόν τον τρόπο μείωση των αποδοχών τους και για το λόγο αυτό έχουν ζητήσει τριμερή συνάντηση εργαζομένων-εργοδοσίας-υπουργείου, ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση δε, αν η εταιρία δεν δεχθεί να υπαναχωρήσει, ζητούν να εφαρμοστεί στην επιχείρηση πρόγραμμα εσωτερικής κατάρτισης των εργαζομένων, το οποίο θα αναπληρώσει τις περικοπές στους μισθούς τους.
Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στην Ελληνική Υφαντουργία Α.Ε. βρίσκεται πολύ κοντά στην συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα μια τέτοια απόφαση για εκ περιτροπής μειωμένη εργασία με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών, να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ασφαλιστική και συνταξιοδοτική εξέλιξη των εν λόγω εργαζομένων.

Κυρία Υπουργέ,

Τον τελευταίο καιρό οι περικοπές σε ωράρια και μισθούς εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα επεκτείνονται όλο και σε περισσότερες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι να απωλέσουν κεκτημένα δικαιώματα χρόνων, αλλά και την ίδια την δουλειά τους, εάν και εφόσον δεν συναινέσουν με τις εκάστοτε αποφάσεις του εργοδότη.
Όσο για την δήλωση του πρωθυπουργού ότι «δεν διαφωνεί με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι προσωρινού χαρακτήρα και σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους», αυτή μάλλον άνοιξε τους «ασκούς του Αιόλου» και ευνοεί τους εργοδότες να καθιερώνουν τακτικές ελαστικού ωραρίου, παρά τους αποτρέπει, αφού όλοι ξέρουμε ότι η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, που αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να είναι νόμιμες οι περικοπές σε ωράρια και μισθούς, αποσπάται στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων με την απειλή της απόλυσης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν ζητείται καν η γνώμη των εργαζομένων.
Όσο δε για το «προσωρινό» του θέματος, και αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση, αφού από την στιγμή που απαξιώνεται η συλλογική σύμβαση εργασίας, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την τήρηση όλων των άλλων συμφωνημένων.
Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί τέτοιου είδους εργασιακές επιθέσεις, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας διευκολύνουν εργοδότριες εταιρείες σφραγίζοντας προγράμματα εργασίας με 4ήμερη απασχόληση, παρά την έγκαιρη ενημέρωση σωματείων εργαζομένων σχετικά με την παράκαμψη της υποχρεωτικής εκ του Ν.2639/1998 διαβούλευσης με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Επειδή κ. Υπουργέ η οικονομική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να καταπατούνται κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, ούτε μπορεί να δίνει άλλοθι στους εργοδότες να παραβαίνουν τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις,

Ερωτάστε:

Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε ακριβώς για να διασφαλίσετε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελληνική Υφαντουργία Α.Ε. στα Γιαννιτσά του νομού Πέλλας και να τους βοηθήσετε να μην απωλέσουν σημαντικό τμήμα του εισοδήματός τους από την επιβολή μονομερώς εκ μέρους της εταιρίας μειωμένης εκ περιτροπής εργασίας με μειωμένες αποδοχές;
Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να μη γίνει, με δικαιολογία την οικονομική κρίση, καθεστώς η καθιέρωση και η επέκταση της «ελαστικής» εργασίας στον ιδιωτικό τομέα;
Πως διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι όταν παρά τις καταγγελίες τους για παραβίαση του νόμου Ν. 2639/1998, οι υπηρεσίες του υπουργείου προβαίνουν σε νομιμοποίηση των αποφάσεων της εργοδοσίας;

Σχόλια