Γ. Πασχαλίδης: Πως έφτασε να αναλάβει την υποψηφιότητα

Γ. Πασχαλίδης: Πως έφτασε να αναλάβει την υποψηφιότητα
12 Οκτωβρίου, 2010

Γ. Πασχαλίδης: Πως έφτασε να αναλάβει την υποψηφιότητα

Ο πρώτος ενδοκυβερνητικός καβγάς στην κυβέρνηση Σημίτη αμέσως μετά την οριακή εκλογική νίκη του Απριλίου του 2000 είχε πρωταγωνιστές τον Γιώργο Πασχαλίδη και τη Βάσω Παπανδρέου.
Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης ο πρώτος, είχε πάει να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στο συνέδριο της ΚΕΚΔΕ, το οποίο γινόταν στη Χαλκιδική. Εκεί μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη για την ανάγκη καθιέρωσης της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, γεγονός που εξόργισε τη Βάσω, αρμόδια υπουργό Εσωτερικών τότε, καθώς θεωρήθηκε ευθεία παρέμβαση στο χαρτοφυλάκιό της.
Η προ ημερών ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Πασχαλίδη για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης απλώς επιβεβαιώνει πως (και) στην πολιτική η ζωή επιφυλάσσει καμιά φορά περίεργα παιχνίδια. Άλλωστε μόλις προ μηνός είχε διαψεύσει ο ίδιος τα σενάρια που τον ήθελαν να είναι υποψήφιος στην Αριδαία, τόπο καταγωγής του, λέγοντας μάλιστα πως «δεν επιθυμώ να είμαι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010». Είχε προηγηθεί πριν από έναν χρόνο η αποχώρησή του από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, καίτοι, όπως παραδέχονται πολλοί, η επιστροφή του στη Βουλή ήταν περίπου δεδομένη.
Η σχέση με τη Θεσσαλονίκη
«Τι συνέβη και αλλάξατε γνώμη;», τον ρωτήσαμε. «Δεν μπορούσα να αρνηθώ να βοηθήσω στα δύσκολα. Άλλωστε την αιρετή περιφέρεια ήμουν από τους πρώτους που την πίστεψα και προσπάθησα, όσο περνούσε από το χέρι μου, να βοηθήσω στην καθιέρωσή της». Η περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας έχει μία μοναδική ιδιαιτερότητα όσον αφορά τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Είναι η μόνη από τις δεκατρείς πανελλαδικά όπου ο μεγαλύτερος νομός δεν διαθέτει ούτε υποψήφιο περιφερειάρχη αλλά ούτε και αντιπεριφερειάρχη. «Η Θεσσαλονίκη είναι το πεπρωμένο μου», απαντά ο Γιώργος Πασχαλίδης ξεδιπλώνοντας την ιδιαίτερη σχέση που έχει αποκτήσει με την πόλη όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Τη μισή μου ζωή την πέρασα στη Θεσσαλονίκη». Πατρικό στη Δημητρίου Γούναρη. Σπουδές στο Αριστοτέλειο. Γραφείο στην Κομνηνών και αργότερα για περίπου μία τριετία ένοικος στο Διοικητήριο ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. «Τη Θεσσαλονίκη την έχω μελετήσει σε βάθος. Θυμίζω το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης, το οποίο εκπονήσαμε από κοινού με όλους τους σημαντικούς φορείς της περιοχής, αλλά και το φάκελο για τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008».
Η περιπλάνηση στο εξάγωνο
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μία από τις κορυφές του εξαγώνου, εντός του οποίου περιπλανάται ο Γιώργος Πασχαλίδης. Αρχή αποτελεί βεβαίως η γενέτειρά του, η Ροδωνιά της Αριδαίας. Εκεί πέρασε τα τελευταία περίπου τεσσεράμισι πέτρινα χρόνια «μετά τη βαρβαρότητα των λευκών ψηφοδελτίων». Η απώλεια της έδρας την άνοιξη του 2005 μετά το πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά δικαστικό πραξικόπημα της προσμέτρησης των λευκών ψηφοδελτίων στο εκλογικό μέτρο τού στοίχισε. «Η υπόθεση εκείνη με βύθισε. Μου άλλαξε τη ζωή. Με έθεσε εκτός πολιτικής, μου άλλαξε όλες τις παραμέτρους», εξομολογείται. Από κει και μετά απομονώθηκε στη Ροδωνιά, απ' όπου έδωσε τον προσωπικό αγώνα του, φτάνοντας μέχρι και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου τελικώς δικαιώθηκε. Κατά διαστήματα επισκεπτόταν την Κύπρο, βοηθώντας τον Δημήτρη Χριστόφια στις εκλογές του 2008. Συχνά, πυκνά δραπέτευε στη Λήμνο, που λάτρεψε από την περίοδο 1975-1977, κατά την οποία υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του. Σπανιότερα κατέβαινε και σε Αθήνα και Πειραιά. Το μεγάλο λιμάνι αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για εκείνον μετά την τελευταία κυβερνητική θητεία του την περίοδο 2003-2004 στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Το διακύβευμα
Η αυτοδιοίκηση δεν είναι άγνωστη στον Γιώργο Πασχαλίδη, αφού από εκεί ξεκίνησε την πολιτική διαδρομή του. Πριν να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής το 1989, είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Αριδαίας (1978-1982) και νομαρχιακός σύμβουλος Πέλλας (1982-1985). Βεβαίως το διακύβευμα σε αυτήν την αναμέτρηση είναι διαφορετικό. «Το στοίχημα είναι η θεμελίωση ενός νέου θεσμού, της ισχυρής περιφέρειας. Συνεπώς πρέπει να αναδειχθούν εκείνα τα στελέχη τα οποία στήριξαν και πιστεύουν στον 'Καλλικράτη'», σημειώνει. «Και το μνημόνιο;», ερωτάται. «Κάθε αναμέτρηση που έχει κάλπη είναι πολιτική αναμέτρηση. Άρα από την κάλπη εξάγονται και πολιτικά μηνύματα. Το μνημόνιο είναι μία αναγκαστική λύση σωτηρίας για τη χώρα. Η οποιαδήποτε κυβέρνηση αυτό θα έκανε, θα κοίταζε να σώσει τη χώρα. Απέναντι σε αυτό υπάρχει μία αντιμνημονιακή ρητορεία, η οποία όμως δεν καταλήγει σε πρόταση. Γιατί αυτά που λέει σήμερα ο Σαμαράς δεν αποτελούν σοβαρή πρόταση. Αν την πίστευε, ας την έλεγε στον Καραμανλή, ώστε να την εφάρμοζε εγκαίρως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τα περί αντιμνημονίου λειτουργούν περισσότερο ως άλλοθι για την απουσία θέσεων σχετικών με τα αυτοδιοικητικά», σημειώνει.
«Ωστόσο οι έως τώρα μετρήσεις δείχνουν ότι στην Κεντρική Μακεδονία οι του αντιμνημονίου και ειδικότερα ο κ. Ψωμιάδης έχουν προβάδισμα». «Η μάχη είναι πράγματι δύσκολη, αλλά στην πολιτική όλα ανατρέπονται. Νομίζω πως την περίοδο αυτή αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη ένα υπόκωφο κύμα συνολικής αμφισβήτησης του συστήματος που διοικεί εδώ και πολλά χρόνια νομαρχία και δήμο. Κι αυτό θα αποτυπωθεί και στην κάλπη».
Το παρασκήνιο που οδήγησε στον Πασχαλίδη
Το όνομα του Γιώργου Πασχαλίδη άρχισε να συζητείται περίπου προ δεκαημέρου. Όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη Δευτέρα η «Θ», η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού αφορούσε αρχικά την αντιπεριφέρεια της Πέλλας ως η «τρίτη λύση», καθώς οι άλλες δύο συναντούσαν πολύ ισχυρές αντιδράσεις. Ειδικότερα το νομάρχη Μιχάλη Καραμάνη δεν τον ήθελε σημαντική μερίδα στελεχών με επικεφαλής το γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιώργο Τσαβδαρίδη, που αντιπρότειναν τον πρώτο σε σταυρούς νομαρχιακό σύμβουλο Θωμά Μουμτσιδέλη, τον οποίο όμως απέρριπταν οι υπόλοιποι. Ανάλογο αδιέξοδο προκλήθηκε και με την περίπτωση του Νάκη Λαδόπουλου στη Θεσσαλονίκη. Το δήμαρχο Νεάπολης προωθούσαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Χρύσα Αράπογλου, καθώς και το σύνολο των «πράσινων» δημάρχων του νομού, αλλά εναντιωνόταν σφόδρα ο Χάρης Καστανίδης. Μπροστά σε αυτά τα δύο αδιέξοδα και δεδομένου ότι οι ημέρες περνούσαν υπήρξε μπαράζ ζυμώσεων μεταξύ του κ. Μπόλαρη, του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη εκ μέρους της Ιπποκράτους αλλά και κυβερνητικών στελεχών. Αποτέλεσμα αυτών των ζυμώσεων, οι οποίες κορυφώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, ήταν ο κ. Πασχαλίδης να επιλεγεί για την αντιπεριφέρεια της Θεσσαλονίκης, μία λύση που ικανοποίησε και τον κ. Μπόλαρη, ο οποίος ήθελε ένα «δεύτερο έμπειρο και ικανό χέρι», για να σηκώσει σημαντικό βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Σημειώνεται ότι καθοριστική ως προς την τελική έκβαση των πραγμάτων υπήρξε η σφοδρή εναντίωση της υφυπουργού Θεοδώρας Τζάκρη στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Πασχαλίδη στην Πέλλα. Με τον πρώην υπουργό επικοινώνησε ο κ. Καρχιμάκης και του ζήτησε -και εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου- να στρατευτεί στην προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Μακεδονία. Το τηλεφώνημα του κ. Καρχιμάκη βρήκε τον κ. Πασχαλίδη στη Λήμνο, εξ ου και η απουσία του από την παρουσίαση των αντιπεριφερειαρχών. makthes

Σχόλια