Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας

Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας
20 Σεπτεμβρίου, 2011

Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και η εκλογική διαδικασία για την εκλογή του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, αλλά και των 30 εκπροσώπων της για την Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Βάσει του Καλλικράτη, η ΠΕΔ είναι το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης των κατά τόπους ΟΤΑ και αντικαθιστά τις ΤΕΔΚ (Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων) των 7 νομών, ενώ η ΚΕΔΕ αντικαθιστά την ΚΕΔΚΕ. Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν 200 μέλη-εκλέκτορες από τους 38 νέους καλλικρατικούς δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Σίμος Δανιηλίδης (ΠΑΣΟΚ), επικράτησε του Λάζαρου Κυρίζογλου (ΝΔ), στις εκλογές της ΠΕΔ με ψήφους 104 (έδρες 13) έναντι 87 (έδρες 11) και είναι ο νέος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας, που αντικατέστησε την ΚΕΔΚ Ν. Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μέχρι σήμερα. Παρά το γεγονός, ότι η ΝΔ διαθέτει την πλειοψηφία των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, υπέστη ακόμη μια δεινή ήττα. Η Λαϊκή Συσπείρωση του Μιχάλη Κωνσταντινίδη έλαβε 8 ψήφους (1 έδρα), ενώ ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης έλαβε μια ψήφο. Θέμα δημιουργήθηκε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης, με την εκπροσώπηση του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Προκλήθηκε ένταση με αντεγκλήσεις μεταξύ «πράσινων» και «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών, η οποία οδήγησε στη διακοπή της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης, γύρω στις 2 μ.μ. Το θέμα αφορούσε τη διαφωνία για το αν είχε ή όχι δικαίωμα ψήφου ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γ. Φαρμάκης, ο οποίος αντικαθιστά τον εν αργία εκλεγμένο δήμαρχο Γ. Παπαθανασίου που τέθηκε σε αργία με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θ. Σώκου. Από την Αυτοδιοικητική Κίνηση Κεντρικής Μακεδονίας, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, η οποία απέσπασε 13 στις 25 έδρες εκλέγονται οι:

Δήμαρχοι: Σ. Δανιηλίδης (Νεάπολης- Συκεών), Αν. Καραμπατσός (Νάουσας), Γ. Μπουτάρης (Θεσσαλονίκης), Απ. Καρύδας (Σιντικής), Κλ. Κοτζακιαχίδης (Ηράκλειας), Θ. Μπακογλίδης (Καλαμαριάς), Βασ. Παπαγιάννης (Κασσάνδρας), Διαμαντής Παπαδόπουλος (Παύλου Μελά) και Θεόδωρος Παπαδόπουλος (Θέρμης).

Δημοτικοί Σύμβουλοι: Δημ. Τερζίδης (Κιλκίς), Γ. Γεράκης (Θεσσαλονίκης), Νικ. Μηλιώτης (Κατερίνης) και Νικ. Στεργίου (Σερρών).

Απο την παράταξη Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση που πρόσκειται στη ΝΔ και απέσπασε 11 έδρες, εκλέγονται οι: Δήμαρχοι: Δημ. Γαλαμάτης (Βόλβης), Λαζ. Κυρίζογλου (Αμπελοκήπων- Μενεμένης), Γρηγ. Στάμκος (Πέλλας), Νικ. Γιουτίκας (Δέλτα), Στ. Λαφαζανίδης (Κορδελιού-Ευόσμου).

Δημοτικοί Σύμβουλοι: Μ. Γεράνης (Πυλαίας- Χορτιάτη), Νικ. Μπάτος (Ωραιοκάστρου), Μιχ. Ξανθόπουλος (Παύλου Μελά), Πέτρος Ζέρζης (Αλμωπίας) και Δημ. Χατζηβρέττας (Κορδελιού- Ευόσμου).

Λαϊκή Συσπείρωση: Μ. Κωνσταντινίδης (Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης). Για τη διαδικασία και την αντιπαράθεση που πρόεκυψε ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας και επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, Ιωάννης Μουράτογλου μίλησε στο ''Ράδιο Πέλλα'' και τη Χριστίνα Παπαδοπούλου. «Στην Περιφέρεια η οποία ανήκω, η παράταξη μου έχασε τις εκλογές, αν και όχι με μεγάλη διαφορά, το αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη για μας, δεδομένου ότι η αντίπαλος παράταξη χρησιμοποίησε μεθόδους σταλινικού χαρακτήρα. Τα ψηφοδέλτια ήταν σταυρωμένα εκ των προτέρων και μοιρασμένα στους εκπροσώπους των δήμων. Με τον τρόπο αυτό υπήρξε στρατιωτική πειθαρχία ώστε να μην ξεφύγει ούτε ένας σταυρός. Ξαναλέω ότι δεν μας εκπλήσσει το γεγονός αυτό. Ήταν μία συλλογική ευθύνη το πώς ψήφισαν και μάλιστα τη δεδομένη στιγμή, αφού τέτοιου είδους νοοτροπίες και συμπεριφορές σε μένα που συμμετέχω τόσα χρόνια στις εκλογές είναι άγνωστες. Το τελικό 104-87 δε θεωρώ ότι αποτυπώνει την πραγματικότητα των συσχετισμών, δεδομένου ότι ήταν κυβερνητικά στελέχη και προσπάθησαν να παραμείνουν με κάθε τρόπο και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα και την ετυμηγορία των αντιπροσώπων των Δήμων. Όλα αυτά δημιούργησαν ένα πλαστό αποτέλεσμα». Ο κ. Μουράτογλου μας ανέφερε και το γεγονός ότι ψήφισε δήμαρχος (του Δίου-Ολύμπου) που είναι σε αργία, με απόφαση μάλιστα της εφορευτικής επιτροπής. «Δεν μπορούν να συμβαίνουν αυτά. Έγινε δεκτό από την εφορευτική επιτροπή, εμείς καταθέσαμε ένσταση και φυσικά θα καταθέσουμε δικαστική προσφυγή για το ζήτημα». 

Σχόλια