Η Φούστανη και ο Εξαπλάτανος από το Δήμο Αλμωπίας στις φτωχότερεςπεριοχές της Κεντρικής Μακεδονίας
Η Φούστανη και ο Εξαπλάτανος από το Δήμο Αλμωπίας στις φτωχότερεςπεριοχές της Κεντρικής Μακεδονίας
Ραγδαία επιδείνωση εμφάνισαν τα εισοδήματα των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας από το 2009 μέχρι το 2012. Το «Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020», που παρουσιάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, είναι αποκαλυπτικό για τους δείκτες της φτώχειας στην περιοχή, καθώς καταγράφει τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στα χρόνια της κρίσης.
Κυρίως όμως καταγράφει μια σειρά από περιοχές που μέσα σε μια τετραετία προστέθηκαν στις φτωχές, ενώ στην αρχή της κρίσης δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα, κι αυτές είναι πολλές.
Σύμφωνα με το σχέδιο οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας στην τετραετία 2009 – 2012, που οι κάτοικοί τους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2009 δυο περιφερειακές ενότητες (Πιερία και Χαλκιδική) δεν είχαν καμιά τέτοια περιοχή, το 2012 και οι επτά περιφερειακές ενότητες έχουν περιοχές που πλήττονται από τη φτώχεια. Επίσης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας εμφανίζουν χαμηλότερο μέσο εισόδημα το 2012, σε σύγκριση με το 2009.
Ο πληθυσμός της Κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας (ζει με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος της χώρας) για τα έτη 2009 – 2012 έχει πολλαπλασιαστεί, σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο θα παραδοθεί στην ΕΕ στο τέλος του μήνα. Το όριο αυτό για το 2009 ήταν 10.437 ευρώ (ετήσιο εισόδημα) και 11.986 για το 2012.
Η πιο φτωχή περιοχή της Περιφέρειας, για το 2012, είναι η περιοχή της Ειρηνούπολης Ημαθίας, ενώ για το 2009 είναι η περιοχή του Ασκού Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, οι πλουσιότερες περιοχές της Περιφέρειας και στα δύο έτη αναφοράς βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης (Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη).
Ανά περιφερειακή ενότητα η εικόνα που καταγράφεται είναι η εξής:
Πέλλα
Αναφορικά με την ΠΕ Πέλλας, για το 2009, οι κάτοικοι των περιοχών της Κρύας Βρύσης (Δ. Πέλλας), της Φούστανης και του Εξαπλάτανου (Δ. Αλμωπίας) εμφανίζουν εισοδήματα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Για το 2012, στις παραπάνω περιοχές προστίθενται η Άρνισσα (Δ. Έδεσσας), η Σκύδρα (Δ. Σκύδρας) και η Καρυώτισσα (Δ. Πέλλας).
Οι πλουσιότερες περιοχές της Πέλλας και για τα δύο έτη αναφοράς είναι η Έδεσσα (Δ. Έδεσσας) και τα Γιαννιτσά (Δ. Πέλλας).
Θεσσαλονίκη
Η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, το 2009, περιλαμβάνει μόνο μια περιοχή κάτω από το όριο της φτώχειας (Περιοχή Ασκού – Δ. Λαγκαδά και Δ. Βόλβης). Για το 2012, εκτός από την περιοχή του Ασκού, κάτω από το όριο φτώχειας βρίσκονται και οι εξής περιοχές: Σοχός (Δήμος Λαγκαδά και Δήμος Βόλβης), Ξυλόπολη (Δ. Λαγκαδά), Ασπροβάλτα, Λαγκαδίκια, Σταυρός (Δ. Βόλβης).
Εξετάζοντας το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (ΠΣΘ), το 2009, στις φτωχές περιοχές περιλαμβάνονται μικρές υποενότητες των ΔΕ Θεσσαλονίκης, Τριανδρίας, Αμπελοκήπων, Ευόσμου, Ελευθέριου, Συκεών και Νεάπολης. Για το 2012, τέτοιες υποενότητες βρίσκονται στις ΔΕ Αγίου Παύλου, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου, Ευκαρπίας, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης, Σταυρούπολης, Πολίχνης, Συκεών, Τριανδρίας, καθώς και ολόκληρη η ΔΕ Μενεμένης.
Από την άλλη πλευρά, οι ΔΕ Πυλαίας και Πανοράματος, καθώς και υποενότητες των ΔΕ Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς εμφανίζουν τα υψηλότερα εισοδήματα και για τα δύο έτη.
Ημαθία
Από την εξέταση της ΠΕ Ημαθίας διαπιστώνεται ότι, για το 2009, οι περιοχές που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας είναι η Ειρηνούπολη, η Μελίκη, και ο Κοπανός. Για το 2012, στις τρεις προαναφερθείσες περιοχές προστίθενται το Μακροχώρι και η περιοχή του ΣΣ Πλατέος.
Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Βέροιας που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της ΠΕ Ημαθίας, κατέχουν τα υψηλότερα εισοδήματα της ΠΕ.
Κιλκίς
Η ευρύτερη περιοχή του ΣΣ Μουριών (ανήκει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο Δ. Κιλκίς) είναι η μόνη περιοχή της ΠΕ Κιλκίς που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας για το 2009. Η συγκεκριμένη περιοχή παραμένει κάτω από το όριο και το 2012. Επιπλέον, για το 2012, φτωχές θεωρούνται οι περιοχές του Κεντρικού και της Βάθης (Δ. Κιλκίς), καθώς και της Ειδομένης και του Ευρωπού (Δ. Παιονίας).
Η περιοχή του Κιλκίς εμφανίζεται ως η πλουσιότερη περιοχή της ΠΕ Κιλκίς.
Πιερία
Η ΠΕ Πιερίας είναι η μία από τις δύο ΠΕ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου για το έτος 2009, όλες οι περιοχές της βρίσκονται πάνω από το όριο φτώχειας.
Η οικονομική κρίση, ωστόσο, επέφερε σημαντικές αλλαγές στα εισοδήματα των κατοίκων της ΠΕ, καθώς τέσσερις περιοχές (Κορινός του Δ. Κατερίνης, καθώς και Κίτρος, Μεθώνη και Κολινδρός του Δ. Πύδνας - Κολινδρού) βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας το 2012.
Ως πλουσιότερες περιοχές, τόσο για το 2009, όσο και για το 2012, εμφανίζονται το Λιτόχωρο (Δ. Δίου Ολύμπου) και ο Δήμος Κατερίνης.
Σέρρες
Η ΠΕ Σερρών περιλαμβάνει πολλές περιοχές που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, τόσο το 2009, όσο και το 2012. Ειδικότερα, για το 2009, οι περιοχές αυτές είναι οι παρακάτω: Δράβησκος, Πρώτη (Δ. Αμφίπολης), Πεντάπολη, Χρυσό (Δ. Εμμανουήλ Παππά), Στρυμονικό, Ηράκλεια (Δ. Ηράκλειας), Γάζωρος (Δ. Νέας Ζίχνης), Κ. Πορρόια, Ν. Πετρίτσι (Δ. Σιντικής), Μαυροθάλασσα (Δ. Βισαλτίας). Για το 2012, στις παραπάνω περιοχές προστίθενται οι εξής: Ν. Σκοπός (Δ. Εμμανουήλ Παππά), Ροδολίβος (Δ. Αμφίπολης), Αλιστράτη , ΣΣ Αγγίστης (Δ. Νέας Ζίχνης) και Ροδόπολη (Δ. Σιντικής).
Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα παρουσιάζει η πόλη των Σερρών και η ευρύτερη περιοχή της.
Χαλκιδική
Αναφορικά με την ΠΕ Χαλκιδικής, το έτος 2009, δεν υπάρχει περιοχή που να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ για το 2012, οι περιοχές του Πευκοχωρίου (Δ. Κασσάνδρας) και της Συκιάς (Δ. Σιθωνίας) ανήκουν στην κατηγορία των φτωχών περιοχών.
Αντίθετα, οι περιοχές του Στρατωνίου (Δ. Αριστοτέλη) και του Πολυγύρου (Δ. Πολυγύρου) εμφανίζουν τα υψηλότερα εισοδήματα και για τα δύο έτη αναφοράς.
Οι συντάκτες του σχεδίου αναγνωρίζουν ότι «άγνωστη παραμένει ακόμη η συγκέντρωση φτώχειας σε θύλακες εντός των αστικών συγκροτημάτων της Περιφέρειας» και γι' αυτό το λόγο συνεχίζεται η πρωτογενής έρευνα για τον προσδιορισμό των αναγκών ειδικών περιοχών που εμφανίζουν θύλακες φτώχειας (χαμηλό εισόδημα κτλ.) και ομάδων πληθυσμού που χρήζουν ολοκληρωμένης προσέγγισης για την κοινωνική ένταξη.
voria.gr