Ημερίδα Επιμελητηρίου Πέλλας

Ημερίδα Επιμελητηρίου Πέλλας
19 Μαρτίου, 2008

Ημερίδα Επιμελητηρίου Πέλλας

Το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΕΤΑ-ΚΕ.ΜΑΚ), το Επιμελητήριο Πέλλας και η ΕΤΑΕΠ-Γραφείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη 19 Μαρτίου,
ώρα 18.30μ.μ.στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών στην αίθουσα κέντρου πληροφόρησης νέων, εκδήλωση που αφορά προγράμματα που έχουν σχέση με τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και έχουν ως στόχο τη στήριξη τους στην εύκολη πρόσβαση από το χρηματοπιστωτικό σύστημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος, του Επιμελητηρίου Πέλλας, Ιορδάνης Τσώτσος μας μίλησε για τα νέα αυτά προγράμματα που αφορούν
''είτε ήδη υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν τη βιωσιμότητα είτε νέες καθώς και νέους, μακροχρόνια άνεργους,τρίτεκνους,οικονομικούς μετανάστες, όλους αυτούς δηλαδή, που πράγματι αδυνατούσαν να προσεγγίσουν τις τράπεζες, μπορούν πλέον να προσέρχονται στο Ταμείο Εγγυοδοσίας που στηρίζει τη διευκόλυνση του δανεισμού για να μπορέσει να λειτουργήσει μια επιχείρηση''.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας είναι μία Α.Ε. με κεφάλαιο 240 εκατ.ευρώ που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ κατά 67% και από το Δημόσιο κατά 33%.
Εχει σκοπό να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χρηματοπιστωτική και χρηματοοικονομική αγορά και λειτουργεί ως ένας κρίκος μεταξύ της επιχείρησης και της τράπεζας. Σκοπός είναι να διευκολύνει και τις δύο πλευρές αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος από τον επιχειρηματικό κίνδυνο για το δάνειο.
''Προσφέρει στήριξη στην επιχειρηματικότητα και επιχειρηματική κάλυψη, ώστε να εγκριθεί το δάνειο και από την άλλη προσφέρει ασφάλεια ακόμη και σε δάνεια υψηλού ρίσκου'', δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

''Προσφέρεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 49 άτομα ενώ η δυνατότητα της κάλυψης των δανείων είναι από 10.000 ευρώ έως και 400.000 ευρώ και η εγγύηση που δίνει το ΤΕΜΕ φτάνει από 70% μέχρι και 80%.
Η διάρκεια της εγγύησης μπορεί να φτάσει τα 10 χρόνια ενώ πριν κάποιοι έβαζαν εγγύηση μέχρι και τα σπίτια τους'' τόνισε ο κύριος Τσώτσος.
Επιπλέον,το Επιμελητήριο Πέλλας στηρίζει καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, όπως προγράμματα
εξοικονόμησης ενέργειας, που πολλές επιχειρήσεις στο Νομό μας σκοπεύουν να ασχοληθούν με τα φωτοβολταικά ή με την έρευνα και την τεχνολογία καθώς και τουριστικά ή εκπαιδευτικά προγράμματα και έρευνες αγοράς.

Νέα προγράμματα αναμένονται από το ΠΕΠ έως τον Μάιο που βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.
Την Πέμπτη στη σύσκεψη με τον περιφερειάρχη θα δούμε πως θα λειτουργήσει το ΕΣΠΑ, το Δ Κ.Π.Σ.
Επιπλέον, σε σύσκεψη που διεξήχθη από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας,που είναι αντιπρόεδρος ο κύριος Τσώτσος τέθηκαν προβλήματα του Νομού προς τον υπουργό Μεταφορών Χατζηδάκη.
''Έθεσα τα προβλήματα των εξαγωγέων όπως η σιδηροδρομική γραμμή,Θεσσαλονίκη-Βουλγαρία και η σύνδεση με την Μόσχα που αυτή τη στιγμή η μεταφορά γίνεται με πλοία και υπάρχει καθυστέρηση.
Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της ανάπτυξης του προαστικού σιδηροδρόμου, που ολοκληρώνεται η μελέτη Θεσσαλονίκης-Γέφυρας-Γιαννιτσών και θα είναι ένας μεγάλος αναπτυξιακός άξονας.
Πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων είναι εδώ και 20 χρόνια ένα αεροδρόμιο για τα Βαλκάνια,δυτικά της Θεσσαλονίκης,παράδειγμα στην Αλεξάνδρεια που ζητήσαμε σε πρώτη φάση, να μας παραχωρηθεί για τις μεταφορές.
Το Υπουργείο ʼμυνας συμφώνησε και το πιθανότερο να υλοποιηθεί σε λίγο καιρό προς όφελος οικονομικό όλων''.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι τα στελέχη του ΤΕΜΕ και του ΚΕΤΑ Κ.Μακεδονίας

Σχόλια